Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Elektromos nyakörv - tapasztalatok és vélemények

Érdekes cikket jelenítünk meg az elektromos nyakörvekről, melyet Jiří Čertík úr írt meg. Olvassa el a nyakörv használatával szerzett tapasztalatait.

Egy kis történelem

Elérkezett az ideje annak, hogy leírjam saját tapasztalataimat az elektromos nyakörvek terén. Maga a készülék megvásárlása előtt és használata után is számos cikket, véleményt és hozzászólást olvastam el az interneten és azt tapasztaltam, hogy a legnagyobb probléma abban van, hogy a véleményt írók zöme semmilyen tapasztalattal sem rendelkezik e téren. A legtöbb hozzászóló soha nem használna hasonló módszert és elítéli azokat a kutyagazdikat, akik használnak elektromos nyakörvet.

Megpróbálok papírra vetni néhány ésszerű gondolatot. Röviden leírom, hogyan működik az elektromos nyakörv, megemlítem azokat az okokat, amiért az elektromos nyakörv használata mellett döntöttem, elmagyarázom, hogy hogyan használtam, mik a hátrányai és mit gondolok róla jelenleg.

Mi az elektromos nyakörv?

Csehországban elektromos nyakörvnek nevezik, azonban néha találkozhatunk az elektronikus nyakörv kifejezéssel is. Az amerikaiak kiképző nyakörvnek hívják - véleményem szerint a leghelyénvalóbb megjelölés, "megcsípés távolról".

A képen elektromos nyakörv látható: nyakörv vevőkészülékkel, mely 2 db cserélhető elemre működik. A vevőkészülékből 2 elektróda áll ki (a kutya szőrhosszúságától függően hosszabb elektródákra cserélhető). Az adókészülék (más néven távvezérlő) az intenzitás erősségének beállításához szükséges tekerőgombbal valamint a hangjelzés és impulzus aktiválásához szükséges nyomógombokkal rendelkezik. 

A nyakörvet a kutya nyakára kell felhelyezni úgy, hogy a vevőkészülék elektródái érintkezzenek a kutya nyakának bőrével. A megfelelő hosszúságú elektródák kiválasztásánál figyelembe kell venni a kutya szőrzetének hosszát. Oda kell figyelnünk arra is, hogy ne húzzuk túl szorosra a nyakörvet. Az adókészüléket ideális esetben akaszthatjuk pl. a nyakba is, hogy szükség esetén azonnal reagálhassunk. Az adókészülékek hatótávolsága általában 50 és 600 méter között mozog.

Ha röviden megnyomjuk az adókészülék impulzus gombját, a vevőkészülék aktiválódik és elektrosztatikus impulzust adagol. Az impulzus ereje az adókészüléken állítható. Amennyiben hosszan nyomjuk meg a gombot, az impulzus folyamatos, azonban maximálisan 8 másodpercig tarthat.

Ez a modell 10 szintű impulzussal rendelkezik. Az 1. szintet nedves bőrfelületen sem érzem, a 2. szintre már felfigyeltem és a 3. szint már kissé kellemetlen volt. Az összes erősség tesztelhető a tesztdióda segítségével, mely a csomag tartalma. Minél erősebb az impulzus, a tesztdióda annál erősebben világít. 

Miért döntöttem az elektromos nyakörv használata mellett?

Számos könyvet elolvastam a kutyanevelésről és szinte mindegyik író került olyan helyzetbe, amikor szó szerint bármit megtett annak érdekében, hogy figyelmeztesse a kutyát. Egyesek (akik teljes mértékben ellenzői az elektromos nyakörveknek) azt állították, hogy akár téglát is a kutya után dobnának, megvédve kedvencüket attól, hogy ne veszítsék életüket vadász puskája által. A téglával és egyéb drasztikus módszerrel ellentétben az elektromos nyakörv civilizált segédeszköz.

Az én kutyám, "Raksi" egy csehszlovák farkaskutya. Számos hozzászólást és véleményt olvastam hasonló fajtájú kutyatulajdonostól és azt tapasztalta, hogy a hagyományos kiképző módszer (dicséret, finomságok, jutalomfalat, játékok) ugyan sikeres, azonban nem minden esetben kellően hatékony. Egyes helyzetekben, tiszta pozitív hozzáállással nehezen érhető el 100%-os eredmény.

Elhatároztam, hogy nem szeretném a kutyát állandóan ketrecbe zárni, rövid pórázon sétáltatni. A visszahívásra azonban mindig és minden helyzetben azonnal reagálnia kell. Ugyanis eléggé nagy kutyafajta és farkas kinézetének köszönhetően sokakat halálra rémiszthet.

Hogyan használtam a nyakörvet

A nyakörvet 5 hónapos korában csatoltam fel először Raksinak, természetesen kikapcsolt állapotban. 2 hónapon keresztül inden egyes sétáltatáskor felhelyeztem neki, hogy megszokja a nyakörv viseletét.

30.1.2013, Raksi 6 hónapos - a nyakörv vevőkészüléke jól látható a képen - a vevőkészülék kikapcsolt állapotban van.

A nyakörvet bekapcsolt állapotban a kutya 7 hónapos korában kezdtem használni. Akkor már azonban szinte tökéletesen hallgatott a visszahívásra és teljesítette az utasítást, azonban el kellett kerülnöm a veszélyesebb helyzeteket, amikor bizonyos tényezőket előtérbe helyezett volna és nem hallgatott volna a visszahívásra, mint például, ha más kutya nyúl vagy őz volt a közelben.

A tapasztalt kutyatulajdonosok biztosan ismerik azokat a helyzeteket is, amikor a kutya közelebb van a csalogató tényezőhöz, mint a gazdához. Fontos figyelni a távolságra és időben visszahívni a kutyát. Hasonló helyzetekben és is figyeltem Raksi viselkedését és a legtöbb esetben már nem hallgatott a visszahívásra. Ezért úgy döntöttem, hogy pontosan ilyen helyzetekben fogom használni az elektromos nyakörvet - ha bizonyos tényező csalogató ereje nagyon erős lesz. 

Az eredmény a vártnál jóval gyorsabb volt. Mindössze 3 alkalommal kellett aktiválnom a nyakörvet, majd körülbelül 2 hét elteltével további 2 alkalommal - valószínűleg próbálta, hogy nem felejtettem e el a készülék használatát. Azóta semmi, többször nem történt meg, hogy nem hallgatott volna a visszahívásra.

Ma már megtörténik, hogy néha megfeledkezem a nyakörv felhelyezéséről, azonban a továbbiakban erre szeretnék jobban odafigyelni, ugyanis nem tudom mit várhatok ha Raksi belép a pubertás korba. Az eddigi legnagyobb elért eredmények közé tartoznak:

  1. hallgat a visszahívásra ha vadállat után rohan (nem kell kétszer kiáltanom),
  2. a 2 napja farkaséhes Raksi visszahívása az újszülött kiscsirkétől,
  3. amint utasítást adok, beugrik az autó nyitott kufferjába (nagyon nem szeret a kufferban utazni).

 

Problémák

A legnagyobb problémám az önuralomban volt. Kezdetben nagyon féltem attól, hogy használnom kellesz a készüléket és ettől ideges voltam. Természetesen Raksi mindezt megérezte és figyelt arra, hogy ne csináljon semmilyen butaságot. Amikor azonban olyan helyzetbe kerültem, hogy kénytelen voltam aktiválni a nyakörvet, az impulzus erejét annyira gyengére állítottam, hogy a kutya semmit sem érzett.

A következő probléma kissé komolyabb. A kutya által érzékelt impulzus erőssége rendkívül változó lehet. Fontos odafigyelni arra, hogy az elektródák tökéletesen érintkezzenek a kutya nyakának bőrével. Előfordulhat ugyanis, hogy a beállított erősség elegendő, azonban az elektródák nem érintkeznek. Ennek köszönhetően magasabb erősségre állítjuk a nyakörvet, valójában azonban erre nincs szükség. További eltérések lehetnek pl. ha a kutya szőre nedves. Ideális minden felhelyezés előtt tesztelni a készüléket és beállítani a legmegfelelőbb impulzus szintet.

 

Ajánlani vagy nem ajánlani a készüléket?

Véleményem szerint: egyértelműen ajánlani. 

Más emberi találmányokhoz hasonlóan az elektromos nyakörvek használata is lehet veszélyes, azonban kizárólag rajtunk múlik, hogyan használjuk. Normális kutyatulajdonos figyelemmel kíséri a kutya reakcióit a nyakörv használata közben. Ideális esetben, kezdetben ajánlott pórázon tartani a kutyát és figyelni a kutya reakcióját a nyakörv aktiválása közben. 

Nem kell félnie, normális kutyát egy tévedésből indított korrekció nem ront el. 

Az internet tele van olyan esetekkel, ahol negatívan hatott a kutyára a kiképző nyakörv. Személy szerint, az elektromos nyakörvek ellenzőit, két csoportra osztanám (az interneten írt vélemények alapján). Az első csoportba tartoznak azok az ellenzők, akik az elektromos nyakörvekről semmit sem tudnak, azonban rémiszti őket a kifejezés, hogy "elektromos". A második csoportba tartoznak azok az ellenzők, akik értik az elektromos nyakörvek használatának elvét és ki is próbálták, azonban attól félnek, hogy a egyes kutyatulajdonosok nem fogják rendeltetésszerűen használni. 

Az én meggyőződésem, hogy a készüléket meg lehet tanulni biztonságosan használni és az eredmény magáért beszél. 

Raksi már szabadon fut sétáltatás közben, szájkosár nélkül. Csak akkor hívom vissza, ha járókelő van a közelben és félek hogy megrémisztené a kutya. 

 

5 és elteltével

20.10.2018

További érdeklődő kért meg, hogy jelenítsem meg az elektromos nyakörvvel szerzett tapasztalatomat, ezért úgy döntöttem, hogy kibővítem a cikket a jelenlegi helyzettel.

Továbbra is érvényes, hogy nem kellett már használnom a nyakörvet. Pubertás korban sem volt szükség rá, mely 2,5 éves korában jelentkezett. A mindennapos sétáltatás szájkosár és póráz nélkül történik. Napi rendszerességgel sétálunk a közeli erdőben, szélben, hóban, esőben és soha nem volt semmi probléma.

Nehéz megállapítani, hogy pontosan mi okozta Raksi jó magaviseletét. Meglehet, hogy az elektromos nyakörv használata, gének vagy az alapos képzés és gondoskodás. Az azonban biztos, hogy az elért eredményeknek köszönhetően soha nem választanák más megoldást. Én és a kutyám is elégedettek vagyunk. Szabadon futkározhat és bármilyen helyzetben hallgat a visszahívásra.

Az elmúlt évek során rengetegszer találkoztam csehszlovák farkaskutyával, akiknél gazdájuk a tiszta pozitív képzést helyezték előtérbe. Soha nem mennék ilyen kutyával, szabadon engedve, emberek közé vagy erdőbe. Csak akkor engedelmeskednek, ha kedvük van rá.

A kutyaképzés sikerességét rengeteg tényező befolyásolja. Többek között a kutya kora amikor a képzés kezdődik, a kutyagazdi türelmessége, a képzés rendszeressége, a képzésre szentelt idő és ami a legfontosabb, maga a kapcsolat a kutya és gazdája között. 

Véleményem szerint elektromos nyakörvek használata sokkal kíméletesebb és gyengédebb a kutyára való tekintettel, mint a hagyományos képzés, mely gyakran drasztikusabb - a kutya ketrecbe zárása, rángatása, húzása, rosszabb esetekben fizikai büntetés. Az elektromos nyakörvvel adagolt néhány "távoli csípés" sokkal kíméletesebb és jóval korábban meghozhatja a kívánt eredményt. De ami a legfontosabb, hogy a kutya és gazdája közötti kapcsolat is rendkívül erős marad. 

 

Megjegyzés

(1) 2010.2.26-án írt e-mailből idézve, ahol részletesen leírtam a felhasználás menetét:

...úgy tűnik, hogy jó húzás volt az elektromos nyakörv. Ma másodszor sikerült visszahívnom a kutyát, aki már nagyon közel volt a vadhoz.

(2) Raksa esetében minimálisan az 5-ös impulzus erősséget használtam. A gyengébb szintre egyáltalán nem reagált. Nem tudom miért, de valószínűleg a fájdalomküszöbe magasabb. Az évek során az állatorvosnál sem tapasztaltam soha, hogy nyüszítéssel vagy más gesztussal nyilvánított volna ki fájdalmat, pl. vérvételnél vagy oltásnál. Az is érdekes, hogy a használati útmutatóban a gyártó is az 5-ös szinten javasolja a nyakörv tesztelését. A kevésbé érzékeny kutyák reakciója pl. fülmozgatás, az érzékenyebb kutyák reakciója nyüszítés vagy ugatás. Ennek megfelelően kell beállítani az impulzusok erősségét, hogy a kutya ne mutassa fájdalom jeleit.

(3) A hangjelzés funkciót soha nem használtam. Egyrészt azért, mert nem szeretném a nyakörvet hosszútávon használni, mint valamilyen távirányítót és hangjelzésekkel vezérelni a kutyát (mely valószínűleg működne).

 

További cikk a témában: Elektromos kiképző nyakörv - hogyan válasszunk?

További cikk a témában: Hogyan válasszuk ki a megfelelő láthatatlan kerítést, mellyel megakadályozzuk a kutya megszökését?

 

 


Kapcsolódó termékek

Patpet 400
Változatok (2)
1 kutyának 2 kutyának

Patpet 400

Elektrický obojek Petrainer PET998DR
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DR elektromos kiképző nyakörv

Patpet 776 elektromos kiképző nyakörv
Változatok (3)
1 kutyának 2 kutyának 3 kutyának

Patpet 776 elektromos kiképző nyakörv

Elektrický obojek Petrainer PET998DB
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DB elektromos kiképző nyakörv