Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Elektromos kiképző nyakörv - hogyan válasszunk?

Már elege van abból, hogy nem hoz eredményt a gyakorlás? Nem az Ön elképzelései szerint zajlik a kutya képzése? Nem hallgat, nem reagál az utasításokra, parancsokra, elszalad és Ön úgy gondolja, hogy egy hatékony képzési segédeszközre lenne szüksége? Az elektromos nyakörvek támogatják és felgyorsítják a kutya képzését. A modern módszer sikeresen alkalmazható mind hagyományos, mind szakmai kutyaképzés során. Mi alapján kell kiválasztani a legmegfelelőbb elektromos kiképző nyakörvet és hogyan kell helyesen használni?

 

Elektromos kutyanyakörvek kis, közepes és nagytestű kutyák számára

A piacon megvásárolható elektromos nyakörvek többsége 5 és 50 kg közötti kutyák részére felel meg, ezért szinte az összes kutyagazdi megtalálja kutyája számára az ideális terméket. A megfelelő készülék kiválasztása elengedhetetlen részét képezi a sikeres képzésnek. A kutya mérete mellett fontos figyelembe venni a kutya temperamentumát, érzékenységét, a korrekciók típusát, a kiképzés célját és nem utolsó sorban a gyakorlóterepet.

Nem szabad megfeledkeznünk a kiképző impulzusok erejéről sem - például a rezgések és az elektrosztatikus impulzusok ereje kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a kutya reagálni fog e az egyes utasításokra. A minőségi készülékek esetében az impulzusok ereje állítható, melynek köszönhetően beállítható a szükséges erősség, melyre a kutya reagál. 

 

Elektromos kutya nyakörvek mint kiképző eszköz

Egy egyszerű rúd is válhat fájdalmas büntető vagy kínzó eszközzé. Az elektronikus nyakörvek célja egyértelműen nem az, hogy kínozza a kutyákat. Kiképző eszközként gyártódnak és ennek megfelelően kell kezelni a készülékeket. A kutyát folyamatosan ismertetjük meg az új nyakörvvel. Az egyes korrekciókat csak óvatosan próbáljuk - például felfigyel Önre vagy megszakítja tevékenységét. Fontos azonban, hogy ne mutassa ki fájdalom jeleit (pl. nyüszítés). Kövesse figyelemmel a kutya tevékenységét és a korrekció erejét fokozatosan növelje a leggyengébbtől kiindulva.

Fontos, hogy megtanuljuk az elektromos kiképző nyakörvek helyes használatát. A legtöbb modern kiképző nyakörv 2 vagy 3 típusú korrekciót használ figyelmeztetésként. Az első a hangjelzés, a második a rezgés és a harmadik az elektrosztatikus impulzus. A figyelmeztetéseket mindig konkrét, tisztán kimondott utasítással együttesen használjuk (például nem szabad, ül, lábhoz, fúj, stb.). A kutyát megszólítjuk, utasítást adunk és hangjelzéssel figyelmeztetjük. Amennyiben nem teljesíti a parancsot, ismét utasítást adunk és rezgés, esetlegesen impulzus korrekcióval figyelmeztetjük. A nem teljesített utasítást követően, megközelítőleg fél másodpercen belül kell érkeznie a korrekciónak, tehát azonnal. Az egyes utasítások és korrekciók közötti kapcsolatot a kutya rövid időn belül kitapasztalja és elegendő lesz az első korrekció, tehát hangjelzés használata.

 

A kiképző nyakörvek korrekció szerinti felosztása

A kiképző nyakörveket számos paraméter alapján kategorizálhatjuk, például a korrekciók típusa szerint. A piacon az alábbi típusokkal találkozhatunk:

 • Elektromos nyakörvek – az elektromos nyakörvek elektrosztatikus impulzusokat használnak korrekcióként. A minőségi nyakörvek lehetővé teszik az impulzusok szintjének beállítását, mellyel figyelmeztetheti a kutyát a nem kívánt vagy helytelen viselkedésére. Az elektromos nyakörvek biztonságosak, könnyen kezelhetők és a legtöbb esetben további korrekciótípus lehetőségét is kínáljál (hangjelzés, rezgés, stb.).
 • Vibrációs / Rezgő nyakörvek – a vibrációs kiképző nyakörvek rezgéseket használnak, melyek kellemetlenek a kutyának, azonban nem okoznak fájdalmat. A vezető nyakörv gyártók termékei rendszerint akár 100 szinten állítható rezgéskorrekcióval lettek ellátva, ezért nagyon pontosan beállíthatók a kutya érzékenységeinek és a gazdi igényeinek megfelelően. Az elektromos nyakörvekhez hasonlóan, általában a rezgő nyakörvek is rendelkeznek további korrekció lehetőségével (elektrosztatikus impulzus, hangjelzés, stb.).
 • Hangjelzéses nyakörvek – képzés során, általában az összes nyakörv hangjelzést használ első korrekcióként. Ezt követi a rezgés, majd az elektrosztatikus impulzus. A hangjelzéses nyakörvek további figyelmeztető korrekcióval is rendelkeznek, mely általában rezgés vagy elektrosztatikus impulzus.
 • Ultrahangos nyakörvek – az ilyen típusú nyakörv ultrahang használatával figyelmezteti a kutyát a nem kívánt és helytelen viselkedésére, mely kellemetlen a kutya számára (úgynevezett negatív jel).
 • Spray nyakörvek – a kiképző nyakörv úgynevezett spray-t használ a kutya figyelmeztetéséhez, melyet közvetlen az orra alá permetez. Egyes esetekben sokkal hatékonyabb, mint az elektrosztatikus vagy rezgés korrekció és kíméletesebb a kutya számára is.

 

 

Legismertebb márkák az elektromos nyakörvek terén

A megfelelő készülék kiválasztásakor fontos figyelembe venni a készülék minőségét. Vásároljon hivatalos márkakereskedőktől, hogy elkerülje hamis utánzatok megvásárlását.

 

 • Aetertek elektromos nyakörvek –  3 típusú korrekció lehetőségét kínálják (hangjelzés, rezgés, elektrosztatikus impulzus), a készülékek kezelése egyszerű és korrekciók szintje megközelítőleg 1-10 között állítható. Az Aetertek nyakörvek rendkívül tartósak és kiválóan alkalmasak extrém terepekre is. 
 • SportDog elektromos nyakörvek – az amerikai márkájú SportDog nyakörvek csúcsminőségű technológiával lettek ellátva és árban is elérhetők. Kiváló vízálló tulajdonsággal rendelkeznek. A SportDog nyakörvek esetében egyenletlen terepen sem csökken a jelerősség.
 • Petrainer elektromos nyakörvek – az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb márkájú nyakörvek, melyek legfőbb tulajdonsága, hogy az impulzusok ereje széles skálán állítható (0 - 100), kezelésük egyszerű és 3 típusú korrekcióval lettek ellátva. A piacon a legsokoldalúbb készülék, mely alkalmas az összes méretű és temperamentumú kutyák számára.
 • PetSafe elektromos nyakörvek – A PetSafe márka szintén nagy felhasználói népszerűségnek örvend, mely 3 típusú korrekció lehetőségét kínálja.
 • EasyPet elektromos nyakörvek – szintén az egyik legkedveltebb márka közé tartozik. Használata során három típusú korrekció közül választhat: hangjelzés, rezgés és elektrosztatikus impulzus. Kiválóan alkalmas kis-, közepes- és nagytestű kutyák képzésére. 

A piacon számos további márkával is találkozhat elektronikus kutyanyakörvek terén. A minőségi és elismert márkák közé tartoznak: Dogtra, Pet at School, ReedogE-Collar vagy Garmin.

 

 

Hogyan működik és miben segít az elektromos kutyakiképző nyakörv?

Minden kutya más-más temperamentumú és a sikeres képzéshez következetesség, türelem és egyértelmű utasítások szükségesek. Az elektromos kiképző nyakörv hangsúlyt fektet az utasításokra, ezáltal megkönnyíti a kutya tanulását. A gyakorlatban javítja az egyes parancsok és utasítások megértését, valamint segít a kutya nem kívánt vagy nem megfelelő viselkedésének leszoktatásában. Kulcsfontosságú szerepet játszik a nyakörv megfelelő használata - fontos, hogy az utasításokkal egyidejűleg érkezzen a korrekció.

 • A kutya alap engedelmessége – az egyes alap utasítások teljesítése, mint például "lábhoz, ül, fekszik, hozzám". A kutya engedelmességét kiképző nyakörv segítségével hatékonyan támogathatja.
 • Megszökés, kirohanás az úttestre vagy más állat után – amennyiben az Ön kutyája is gyakran meglóg a kertből, szeret a szomszéd kutyája vagy más vadállat után szaladni, ebben az esetben az elektromos kiképző nyakörv lesz az ideális megoldás. A készülékek hatótávolsága akár több kilométer is lehet, így folyamatosan felügyelet tarthatja a kutyát. Ha a kutya nem teljesíti a parancsot, használjon magasabb erejű korrekciót, mivel hasonló vészhelyzetekben, a megemelkedett adrenalinszintnek köszönhetően a kutya érzékküszöbe is megnövekszik.
 • Helytelen viselkedés és nem kívánt ugatás – az elektromos nyakörvek segítenek leszoktatni a kutyát a helytelen viselkedésről (ugrálás, szemetesben való turkálás, ételmaradékok felfalása, stb.), valamint a nem kívánt, zavaró ugatásról.

 

 

Felhasználók tapasztalatai elektromos nyakörvek terén

Szeretné elkezdeni a kutya képzését, azonban nincs meggyőződve arról, hogy hatékony e a nyakörv és valóban segít e a képzésben. Ezért más kutyagazdi véleménye után kutat. A felhasználói tapasztalatok és véleménye eltérnek egymástól. Például Helena egy hozzászólásban a következőt írta: „Sokáig gondolkodtam, hogy használjak e kiképző nyakörvet, ugyanis nagyon nehéz volt a képzés. A szomszédom nyugtatott meg és tanácsolta kiképző nyakörv használatát. Valóban működik és teljes mértékben elégedett vagyok.

Denisza kutyatenyésztő, aki már 2. éve használ kiképző nyakörvet. „Egyáltalán nem akartam hasonló készüléket használni és féltem felhelyezni a kutyának a nyakörvet. Aetertek nyakörvet választottam, ahol az impulzusok ereje széles skálán állítható. Kipróbáltam e kezemen nagyon gyenge impulzussal és szinte semmit sem éreztem, így biztos voltam abban, hogy a kutyának sem fog ártani. Meghozta a várt eredmény, ugyanis a kutyám teljesíti az alap utasításokat és hallgat a visszahívásra.

 

Mi alapján válasszuk ki a megfelelő kiképző nyakörvet?

Az elektromos nyakörvek típus vagy márka szerint különféle funkciók lehetőségét kínálják. Az egyes típusok eltérnek egymástól pl. a korrekciókban, hatótávolságban, impulzusok erejében vagy vízálló tulajdonságukban. Mielőtt megvásárolná a kiképző nyakörvet, fontos eldöntenie, mit vár el a készüléktől. Hétköznapi kiképzéshez fogja használni a kertben vagy a parkban? Professzionális kutyaképzéshez szeretne nyakörvet vásárolni, melynek a hatótávolsága néhány kilométer, vízálló tulajdonságokkal rendelkezik és egyszerre több kutya képzésére is képes?  

 • Elektromos nyakörv hatótávolsága – a piacon találhat 300 méteres, de akár több tíz kilométeres hatótávolsággal bíró kiképző nyakörvet is. Egyenletlen és extrémebb terepen való képzéshez alkalmasabbak a nagyobb hatótávolsággal bíró nyakörvek, mint például az erdőben vagy sziklás terepeken.
 • Korrekciók típusa – a nyakörvek leggyakrabban hangjelzés, rezgés és elektrosztatikus impulzus korrekciót használnak. Kapható azonban spray vagy ultrahang korrekcióval ellátott kiképző nyakörv is.
 • Vízállóság – amennyiben a kutyát extrém körülmények között tanítja, pl. esőben vagy vízben, ideális vízálló tulajdonságokkal rendelkező nyakörvet választani. A vízálló tulajdonságok esetében ügyeljen arra is, hogy egyes nyakörvek kizárólag esőben használhatók és vízben nem, továbbá némely termékek a víz alá is meríthetők.
 • Kutyák száma – az egyes elektromos kiképző nyakörvek egyszerre több kutya képzésére is alkalmasak. Elegendő további vevőkészülék megvásárlása és 1 adókészüléken keresztül képezhető két vagy akár több kutya is.
 • Tápegység és újratöltés – vegye fontolóra azt a tényt is, hogy újratölthető tápegységgel ellátott készüléket szeretne vagy inkább a hagyományos elemekre működő eszközöket helyezi előtérbe. Amennyiben hosszútávon, rendszeresen használja a nyakörvet, ideális az újratölthető tápegységgel ellátott készülék.

 

Videó: Hogyan használjuk a nyakörvet ("Hozzám-Lábhoz")


Kapcsolódó termékek

Elektrický obojek Petrainer PET998DR
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DR elektromos kiképző nyakörv

Elektrický obojek Petrainer PET998DB
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DB elektromos kiképző nyakörv

Patpet 776 elektromos kiképző nyakörv
Változatok (3)
1 kutyának 2 kutyának 3 kutyának

Patpet 776 elektromos kiképző nyakörv