A kutya leszoktatása az ugatásról és üvöltésről

Napi rendszerességgel kerül szembe Ön is a problémával? Amint kilép a lakásból, házi kedvence ugatni kezd és szinte az Ön hazaérkezéséig koncertezik? Folyamatos figyelmeztetés érkezik a szomszédoktól, hogy a kutya ugatása rendkívül zavaró? Valószínűleg már elfogytak az ötletei, hogyan szoktassa le kedvencét a nem kívánt, zavaró ugatásról. Továbbá attól, tart, hogy a kellemetlen helyzet ne sodorja még nagyobb problémákba, ami a szomszédokat illeti.

 

Igen, a Polgári Törvénykönyv szerint a kutya ugatása törvényszegésnek is kvalifikálható. A kutyatulajdonosoknak gondoskodniuk kell arról, hogy kedvencük ne zavarja a szomszédot pl. ugatással vagy üvöltéssel. Tulajdonképpen, ha a szomszéd szemszögéből figyeljük a dolgot, igazuk van. Nekünk sem esne jól, ha a szomszéd kutyája zavaróan ugatna és üvöltene éjjel és nappal. 

A kutya ugatása mértékkel és nem a szomszédokat zavarva

A kutya ugatása természetes reakció. Még mielőtt házi kedvenceinkké váltak, az embereknek szolgáltak és védték gazdájuk területét. Ha éjszaka kutyák ugatása keltette fel a falu lakosait, a legtöbbször az volt az oka, hogy ismeretlen, hívatlan vendég járta a falu utcáit. A gazdák ellenőrizték a helyzetet és amennyiben mindent rendben találtak, elhallgattatták a kutyákat, hogy ne zavarják a falu lakosait az ugatással.

Amennyiben a kutya azért ugat, mert idegen személyt észlel az ajtó mögött vagy a kapun kívül (védi területét) és az Ön figyelmeztetésére elhallgat, minden rendben van. Figyelmet akkor kell szentelnie a kutya ugatásának, ha figyelemfelkeltés céljából vagy egyedüllétében üvölt vagy ugat a kutya. Az ilyen ugatás zavarhatja a szomszédokat és az Ön számára is kellemetlen érzés. Le kell szoktatni a kutyát a hasonló nem kívánt viselkedéséről. Ennek a legegyszerűbb módja a kutya alapos megnevelése, azonban ez nem mindig hoz eredményt. 

A kutya indokolatlan éjszakai ugatása vagy egyedüllétében való ugatása mellett egyéb nem kívánt ugatással is reagálhat környezetére. Például ha a kutya a indokolatlanul ugat a járókelőkre, más kutyákra, autókra vagy kerékpáron közlekedőkre. Ilyen esetekben meg kell akadályozni a kutya ugatását, mivel viselkedése nem helyes. 

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ugatásról és üvöltésről?

Mindez sokszor megoldhatatlan helyzetnek tűnhet. Távollétében folyamatosan arra gondol, hogy mi zajlik a lakásban, vajon ugat e kedvence és milyen üzenetek várják majd az ajtón, fog e ismét panaszkodni a szomszéd. Vessen véget ennek a problémának és szoktassa le a kutyát a helytelen ugatásról. Tegye kellemesebbé hétköznapjait és nem fog attól rettegni, hogy amint hazaérkezik, előbb vagy utóbb csengetni fog a szomszéd.

A kutya ugatása, amint kilép a gazdi otthonából, szinte mindennapos probléma és rengeteg kutyatulajdonos dolgozik hasonló probléma megoldásán. Hagyományos képzési módszerekkel a legtöbbször nagyon nehéz feladat leszoktatni a kutyát a kellemetlen ugatásról. Az ugatás meggátlásában nagy segítséget nyújthatnak az ugatásgátló nyakörvek, melyek átveszik a kutya nevelésének szerepét, amint a gazdi magára hagyja kedvencét.

Az ugatásgátló nyakörvek mindinkább kedveltebb eszközzé vállnak a kutyatenyésztők körében, akik nap mint nap érzékelik a kutya nem kívánt ugatását. Hangsúlyt kell fektetnünk azonban arra, hogy az ugatásgátló nyakörvek használata teljes mértékben biztonságos a kutya és gazdája számára is. Nem ártanak a kutyának sem fizikailag, sem pedig pszichikailag. Csupán figyelmeztetik ha ugatni vagy üvölteni kezd. 

 

Miben segít a nyakörv?

Az ugatásgátló nyakörv segít leszoktatni a kutyát a nem kívánt, kellemetlen ugatásról és üvöltésről a gazdi távollétében. Továbbá leszoktatja a kutyát az ugatásról a járókelőkre, kerékpáron közlekedőkre, autókra vagy a szomszéd kutyájára. Speciális ugatásgátló egységek a szomszéd kutya ugatását is meggátolják. 

Mit kell tudnunk az ugatásgátló nyakörvekről

Az ugatásgátló nyakörvek érzékelik a kutya ugatását és a legmegfelelőbb pillanatban figyelmeztetik a kutyát. Az első ugatásra általában hangjelzés figyelmezteti és ha az ugatást folytatja, elektrosztatikus impulzust adagol a nyakörv a kutyának. Az impulzusok ereje nagyon gyenge és kellemetlen érzés, azonban nem okoz fájdalmat a kutyának. Rövid idő elteltével a kutya összefüggésbe hozza a nyakörv működését és a figyelmeztetések sorrendjét az ugatással. Ennek köszönhetően a későbbiekben már nem lesz szükség impulzusok használatára és elegendő lesz a hangjelzéssel való figyelmeztetés. 

Hozzá kell tennünk, hogy amennyiben a kutya kitartóan ugatna és nem reagálna az impulzusokra, ez nem jelenti azt, hogy a nyakörv folyamatosan adagol majd impulzust. Bizonyos idő elteltével a nyakörv deaktiválódik és nem érkezik figyelmeztetés. Ez a helyzet lép fel abban az esetben is, ha a kutya abba hagyja az ugatást. 

A piacon számos típusú ugatásgátló nyakörv kapható. Az impulzussal figyelmeztető nyakörvek mellett jól ismert például az ultrahangos ugatásgátló nyakörv (a nyakörv ultrahangot sugároz, mely kellemetlen a kutyának), vibrációs nyakörv (rezgések figyelmeztetik a kutyát) vagy spray nyakörvek (az ugatást követően spray-t permetez a kutya orra alá).

A legbeváltabb készülékek közé tartoznak: PET853 vagy PET850.

Eddigi tapasztalatainkra alapozva az elektromos impulzussal figyelmeztető ugatásgátló nyakörvek bizonyultak a leghatékonyabbnak. Egyes készülékek esetében az impulzusok ereje stabil, másoknál folyamatosan növekszik. Azonban soha nem ér el akkora erősségi szintet, mely ártana a kutyának. Kizárólag kiképző impulzusokról van szó.

 

 

Az ugatásgátló nyakörvek fajtái

Minél több praktikus funkcióval rendelkezik a nyakörv, annál könnyebben lesz a kutya képzése. A legfontosabb és egyben az alap funkciók közé tartozik a hangjelzés és az elektrosztatikus impulzus. A piacon kapható elektromos ugatásgátló nyakörvek többsége, az alap funkciókon kívül, rezgés funkcióval is ki lett egészítve. Az alábbi funkciókkal találkozhatunk:

Hangjelzéses nyakörvek – a készülék hangjelzéssel figyelmezteti a kutyát az ugatásra. Amennyiben nem reagál és tovább ugatna, intenzívebb hangjelzés érkezik, majd további korrekció (rezgés, elektrosztatikus impulzus, stb. - márkától és típustól függően).

Vibrációs-rezgő nyakörvek – rezgéskorrekcióval a legtöbb ugatásgátló nyakörv rendelkezik. Általában elektrosztatikus impulzus előzményeként vagy érzékenyebb kutyák esetében, önállóan használható.

Elektromos nyakörvek – az elektrosztatikus impulzus a leghatékonyabb korrekció, mely ideális olyan kutyák számára, akik figyelmen kívül hagyják a gyengébb korrekciókat (például rezgés vagy hangjelzés). Az impulzusok ereje általában állítható. Alkalmas ezért érzékenyebb kutyák számára is.

Spray nyakörvek – amint a kutya ugatni kezd, a készülék azonnal ártalmatlan spray-t permetez a kutya orra alá. Hatékony és biztonságos megoldás az érzékeny kutyák számára. A korrekció nagyobb mennyiségű spray permetezésével fokozódik.

Ultrahangos nyakörvek – modern megoldás, mely esetben a készülék ultrahangot bocsát ki. Egyes modellek lehetővé teszik saját hangfelvétel rögzítését - egyértelmű parancs (például "csend", "ne ugass"...).

 

És a kutyát a szomszéd is megsimogatja

Összefoglalva, az ugatásgátló nyakörv hatékony készülék, mely megakadályozza a kutya nem kívánt és zavaró ugatását a gazdi távollétében. Használatuk teljes mértékben biztonságos és nem árt a kutyának, figyelembe véve fizikai és pszichikai állapotát. Szakemberek és tapasztalt kynológusok tesztelték a készülékeket. 

Ami a legfontosabb, hogy a kutya kellemetlen ugatása nem zavarja többé a szomszédot és nyugodt szívvel magára hagyhatja kedvencét a lakásban. Az alábbi videón megtekinthető, hogyan akadályozza meg a spray ugatásgátló nyakörv a kutya ugatását. Hatékonyan, gyorsan és ami a legfontosabb, fájdalommentesen!

 Kapcsolódó termékek

Petrainer PET853 ugatásgátló nyakörv   Raktáron

12 895 Ft

Patpet 772S ugatásgátló nyakörv   Raktáron

27 585 Ft

Patpet 258S ugatásgátló nyakörv   Raktáron

16 160 Ft

Patpet 258V ugatásgátló nyakörv   Raktáron

17 795 Ft

Elektromos ugatásgátló nyakörv Dogtrace d-mute small light   Raktáron

22 690 Ft

Dogtrace d-mute small elektromos ugatásgátló nyakörv   Raktáron

24 320 Ft

Patpet 772V ugatásgátló nyakörv   Raktáron

24 320 Ft

Canicalm First ugatásgátló nyakörv   Raktáron

25 955 Ft

Canicalm ugatásgátló nyakörv   Raktáron

30 850 Ft

PetSafe vibrációs ugatásgátló nyakörv   Raktáron

32 480 Ft

Canicalm Excel ugatásgátló nyakörv   Raktáron

35 745 Ft

Canicalm Spray ugatásgátló nyakörv   Raktáron

37 380 Ft

Canicalm Small ugatásgátló nyakörv   Raktáron

42 275 Ft

Iki Pulse ugatásgátló nyakörv   Raktáron

43 905 Ft

Dogtra iQ No Bark ugatásgátló nyakörv   Raktáron

56 965 Ft

| 1  2 |