Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

A kutya leszoktatása az ugatásról és üvöltésről

Napi rendszerességgel kerül szembe Ön is a problémával? Amint kilép a lakásból, házi kedvence ugatni kezd és szinte az Ön hazaérkezéséig koncertezik? Folyamatos figyelmeztetés érkezik a szomszédoktól, hogy a kutya ugatása rendkívül zavaró? Valószínűleg már elfogytak az ötletei, hogyan szoktassa le kedvencét a nem kívánt, zavaró ugatásról. Továbbá attól, tart, hogy a kellemetlen helyzet ne sodorja még nagyobb problémákba, ami a szomszédokat illeti.

 

Igen, a Polgári Törvénykönyv szerint a kutya ugatása törvényszegésnek is kvalifikálható. A kutyatulajdonosoknak gondoskodniuk kell arról, hogy kedvencük ne zavarja a szomszédot pl. ugatással vagy üvöltéssel. Tulajdonképpen, ha a szomszéd szemszögéből figyeljük a dolgot, igazuk van. Nekünk sem esne jól, ha a szomszéd kutyája zavaróan ugatna és üvöltene éjjel és nappal. 

A kutya ugatása mértékkel és nem a szomszédokat zavarva

A kutya ugatása természetes reakció. Még mielőtt házi kedvenceinkké váltak, az embereknek szolgáltak és védték gazdájuk területét. Ha éjszaka kutyák ugatása keltette fel a falu lakosait, a legtöbbször az volt az oka, hogy ismeretlen, hívatlan vendég járta a falu utcáit. A gazdák ellenőrizték a helyzetet és amennyiben mindent rendben találtak, elhallgattatták a kutyákat, hogy ne zavarják a falu lakosait az ugatással.

Amennyiben a kutya azért ugat, mert idegen személyt észlel az ajtó mögött vagy a kapun kívül (védi területét) és az Ön figyelmeztetésére elhallgat, minden rendben van. Figyelmet akkor kell szentelnie a kutya ugatásának, ha figyelemfelkeltés céljából vagy egyedüllétében üvölt vagy ugat a kutya. Az ilyen ugatás zavarhatja a szomszédokat és az Ön számára is kellemetlen érzés. Le kell szoktatni a kutyát a hasonló nem kívánt viselkedéséről. Ennek a legegyszerűbb módja a kutya alapos megnevelése, azonban ez nem mindig hoz eredményt. 

A kutya indokolatlan éjszakai ugatása vagy egyedüllétében való ugatása mellett egyéb nem kívánt ugatással is reagálhat környezetére. Például ha a kutya a indokolatlanul ugat a járókelőkre, más kutyákra, autókra vagy kerékpáron közlekedőkre. Ilyen esetekben meg kell akadályozni a kutya ugatását, mivel viselkedése nem helyes. 

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ugatásról és üvöltésről?

Mindez sokszor megoldhatatlan helyzetnek tűnhet. Távollétében folyamatosan arra gondol, hogy mi zajlik a lakásban, vajon ugat e kedvence és milyen üzenetek várják majd az ajtón, fog e ismét panaszkodni a szomszéd. Vessen véget ennek a problémának és szoktassa le a kutyát a helytelen ugatásról. Tegye kellemesebbé hétköznapjait és nem fog attól rettegni, hogy amint hazaérkezik, előbb vagy utóbb csengetni fog a szomszéd.

A kutya ugatása, amint kilép a gazdi otthonából, szinte mindennapos probléma és rengeteg kutyatulajdonos dolgozik hasonló probléma megoldásán. Hagyományos képzési módszerekkel a legtöbbször nagyon nehéz feladat leszoktatni a kutyát a kellemetlen ugatásról. Az ugatás meggátlásában nagy segítséget nyújthatnak az ugatásgátló nyakörvek, melyek átveszik a kutya nevelésének szerepét, amint a gazdi magára hagyja kedvencét.

Az ugatásgátló nyakörvek mindinkább kedveltebb eszközzé vállnak a kutyatenyésztők körében, akik nap mint nap érzékelik a kutya nem kívánt ugatását. Hangsúlyt kell fektetnünk azonban arra, hogy az ugatásgátló nyakörvek használata teljes mértékben biztonságos a kutya és gazdája számára is. Nem ártanak a kutyának sem fizikailag, sem pedig pszichikailag. Csupán figyelmeztetik ha ugatni vagy üvölteni kezd. 

 

Miben segít a nyakörv?

Az ugatásgátló nyakörv segít leszoktatni a kutyát a nem kívánt, kellemetlen ugatásról és üvöltésről a gazdi távollétében. Továbbá leszoktatja a kutyát az ugatásról a járókelőkre, kerékpáron közlekedőkre, autókra vagy a szomszéd kutyájára. Speciális ugatásgátló egységek a szomszéd kutya ugatását is meggátolják. 

Mit kell tudnunk az ugatásgátló nyakörvekről

Az ugatásgátló nyakörvek érzékelik a kutya ugatását és a legmegfelelőbb pillanatban figyelmeztetik a kutyát. Az első ugatásra általában hangjelzés figyelmezteti és ha az ugatást folytatja, elektrosztatikus impulzust adagol a nyakörv a kutyának. Az impulzusok ereje nagyon gyenge és kellemetlen érzés, azonban nem okoz fájdalmat a kutyának. Rövid idő elteltével a kutya összefüggésbe hozza a nyakörv működését és a figyelmeztetések sorrendjét az ugatással. Ennek köszönhetően a későbbiekben már nem lesz szükség impulzusok használatára és elegendő lesz a hangjelzéssel való figyelmeztetés. 

Hozzá kell tennünk, hogy amennyiben a kutya kitartóan ugatna és nem reagálna az impulzusokra, ez nem jelenti azt, hogy a nyakörv folyamatosan adagol majd impulzust. Bizonyos idő elteltével a nyakörv deaktiválódik és nem érkezik figyelmeztetés. Ez a helyzet lép fel abban az esetben is, ha a kutya abba hagyja az ugatást. 

A piacon számos típusú ugatásgátló nyakörv kapható. Az impulzussal figyelmeztető nyakörvek mellett jól ismert például az ultrahangos ugatásgátló nyakörv (a nyakörv ultrahangot sugároz, mely kellemetlen a kutyának), vibrációs nyakörv (rezgések figyelmeztetik a kutyát) vagy spray nyakörvek (az ugatást követően spray-t permetez a kutya orra alá).

A legbeváltabb készülékek közé tartoznak: PET853 vagy PET850.

Eddigi tapasztalatainkra alapozva az elektromos impulzussal figyelmeztető ugatásgátló nyakörvek bizonyultak a leghatékonyabbnak. Egyes készülékek esetében az impulzusok ereje stabil, másoknál folyamatosan növekszik. Azonban soha nem ér el akkora erősségi szintet, mely ártana a kutyának. Kizárólag kiképző impulzusokról van szó.

 

 

Az ugatásgátló nyakörvek fajtái

Minél több praktikus funkcióval rendelkezik a nyakörv, annál könnyebben lesz a kutya képzése. A legfontosabb és egyben az alap funkciók közé tartozik a hangjelzés és az elektrosztatikus impulzus. A piacon kapható elektromos ugatásgátló nyakörvek többsége, az alap funkciókon kívül, rezgés funkcióval is ki lett egészítve. Az alábbi funkciókkal találkozhatunk:

Hangjelzéses nyakörvek – a készülék hangjelzéssel figyelmezteti a kutyát az ugatásra. Amennyiben nem reagál és tovább ugatna, intenzívebb hangjelzés érkezik, majd további korrekció (rezgés, elektrosztatikus impulzus, stb. - márkától és típustól függően).

Vibrációs-rezgő nyakörvek – rezgéskorrekcióval a legtöbb ugatásgátló nyakörv rendelkezik. Általában elektrosztatikus impulzus előzményeként vagy érzékenyebb kutyák esetében, önállóan használható.

Elektromos nyakörvek – az elektrosztatikus impulzus a leghatékonyabb korrekció, mely ideális olyan kutyák számára, akik figyelmen kívül hagyják a gyengébb korrekciókat (például rezgés vagy hangjelzés). Az impulzusok ereje általában állítható. Alkalmas ezért érzékenyebb kutyák számára is.

Spray nyakörvek – amint a kutya ugatni kezd, a készülék azonnal ártalmatlan spray-t permetez a kutya orra alá. Hatékony és biztonságos megoldás az érzékeny kutyák számára. A korrekció nagyobb mennyiségű spray permetezésével fokozódik.

Ultrahangos nyakörvek – modern megoldás, mely esetben a készülék ultrahangot bocsát ki. Egyes modellek lehetővé teszik saját hangfelvétel rögzítését - egyértelmű parancs (például "csend", "ne ugass"...).

 

És a kutyát a szomszéd is megsimogatja

Összefoglalva, az ugatásgátló nyakörv hatékony készülék, mely megakadályozza a kutya nem kívánt és zavaró ugatását a gazdi távollétében. Használatuk teljes mértékben biztonságos és nem árt a kutyának, figyelembe véve fizikai és pszichikai állapotát. Szakemberek és tapasztalt kynológusok tesztelték a készülékeket. 

Ami a legfontosabb, hogy a kutya kellemetlen ugatása nem zavarja többé a szomszédot és nyugodt szívvel magára hagyhatja kedvencét a lakásban. Az alábbi videón megtekinthető, hogyan akadályozza meg a spray ugatásgátló nyakörv a kutya ugatását. Hatékonyan, gyorsan és ami a legfontosabb, fájdalommentesen!

 


Kapcsolódó termékek

Kedvezmény -15%

Patpet 772S ugatásgátló nyakörv

Raktáron
26 885 Ft
22 850 Ft

Összehasonlítás

Kedvezmény -15%

Patpet 258S ugatásgátló nyakörv

Raktáron
15 745 Ft
13 380 Ft

Összehasonlítás

Kedvezmény -15%

Patpet 258V ugatásgátló nyakörv

Raktáron
17 335 Ft
14 735 Ft

Összehasonlítás

Kedvezmény -15%

Patpet 772V ugatásgátló nyakörv

Raktáron
23 700 Ft
20 145 Ft

Összehasonlítás

Kedvezmény -15%

Canicalm ugatásgátló nyakörv

Raktáron
30 070 Ft
25 560 Ft

Összehasonlítás

Kedvezmény -15%
Sprejový obojek proti štěkání Canicalm Spray
Változatok (6)
fehér - szagtalan fehér - citrom fehér - levandula fekete - szagtalan fekete - citrom fekete - levandula

Canicalm Spray ugatásgátló nyakörv

Raktáron
36 450 Ft
30 985 Ft

Összehasonlítás