Telefonos ügyfélszolgálatunk, szabadság miatt, 2022. május 23. és 2022. május 27. között nem lesz elérhető. Kérdéseit 24 órán belül megválaszoljuk. Email címünk: info@elektro-nyakorvek.hu.

Hogyan működnek az elektromos kiképző nyakörvek? A közismert "Pavlov reflex"-et használják.

Az elektromos nyakörv kiképző segédeszköz, mely világszerte kedvelt a kutyatulajdonosok és professzionális kynológusok körében. Alapelvük jól ismert - ha a kutya nem engedelmeskedik és nem hallgat az utasításra, hangjelzés, rezgés vagy elektrosztatikus impulzus figyelmezteti. A kutyatenyésztők, akik hasonló készülék használnak a kutya képzéséhez, tudják, hogy bizonyos idő elteltével már impulzus használata sem szükséges. A kutyánál ugyanis reflex jön létre, melyet Ivan Petrovich Pavlov, orosz fiziológus, jegyzett fel.

A Pavlov reflex úgynevezett feltételes reflex, melyről mindannyian tanultunk az iskolában. Ellentétben a feltétlen reflexekkel, amelyek veleszületettek, a feltételes reflexek tanulás által keletkeznek. Ha például a kutya etetését megelőzően csengővel jelzünk, körülbelül a huszadik ismétlés után nyáladzani fog, mivel a csengő hangját összefüggésbe hozza a tápanyaggal.

Ha a kutya meghallja a csengőt, nyáladzik...

Meg kell említenünk, hogy a feltételes reflexeknek két fajtája van. A klasszikus reflex, amely egy tipikus reakciót indító helyzetet jelez, mint például a nyáladzás. Ha egy idő után abbahagyja a csengetést a kutya etetése előtt és más időpontban fogja etetni, csengetés nélkül, a reakció megmarad, de fokozatosan kialszik. A feltételes reflexnek nemcsak pozitív konnotációja lehet. Megjelenhet ízaverzióként is, például az étel, amit kényszerből evett, majd kihányt.

Pavlov főleg klasszikus kondicionálással foglalkozott és kísérleteit kutyákon végezte. Olyan tápanyagot adott a kutyának, melyet hamar megkedvelt és szeretett. Ezt követően minden etetés előtt csengetett, a kutya összefüggésbe hozta a csengőt a kedvenc eledelével. Tudta, hogy a csengetést követően megkapja a kedvenc falatját és amint meghallotta csengőt, nyáladzani kezdett.

A második, számunkra érdekesebb feltételes reflex típus az úgynevezett instrumentális kondicionálás. Ez a típus a kívánt vagy nem kívánt tevékenységekhez kapcsolódik, jutalommal és büntetéssel. Leginkább például a gyermeknevelésnél és a kutyák nevelésénél használják. Ha kutyát egy jól teljesített utasításért finomsággal jutalmazzuk, összeköti a parancs teljesítését a jutalomfalattal és így motiválva lesz. Ellenkezőleg, ha a kutya rosszalkodni fog, például a kedvenc cipőt rágja és ezt a nyakbőr megmarkolásával büntetjük, néhány ismétlést követően ezt a büntetést is összeköti a nem kívánt viselkedéssel.

Pavlov szerint, aki az egész életét feltételes reflexekre fordította, az egyén a kondicionált reakciók által alkalmazkodik a környezetéhez. A jutalmak és büntetések alapján. A reflex önmagában az idegrendszer alapvető funkcionális eleme. A szervezet változatlan reakciója a reflexív által közvetített receptorok irritációjára. A feltételes reflexek tehát egyfajta tanulás, amikor egy személy, amely egyaránt vonatkozik emberre és kutyára, magatartást vagy magatartásbeli változásokat hoz létre, kondicionálás mechanizmus alapján.

Hogyan kötődnek a kiképző nyakörvek a feltételes reflexekhez?

Sok. Kiképző nyakörv használata során, mellyel a kutyatenyésztő azonnal reagálhat a kutya nem kívánt viselkedésére, kondicionált reflexe jön létre. A kutya emlékezni fog arra, hogy ha nem engedelmeskedik a parancsra, például "állj" vagy "lábhoz", akkor büntetés következik. Az ilyen képzés nagyon hatékony, mert azonnal figyelmezteti a kutyát, ha nem engedelmeskedik. Nagyon nehéz és alapvetően hatástalan a kutya késői büntetése, pl. miután visszatér az "erdei vadászatból". A kutya úgy is értelmezheti, hogy a visszatérést büntette.

Elektromos kiképző nyakörv használata rövid távú és néha állandó javulást eredményez. Ha a kutya idővel elveszíti a reflexet, melyet már említettünk, alkalmanként jó emlékeztetni rá. Ez azonban már sokkal könnyebb, mint maga a képzés.

Az előnye, hogy nem szükséges a kutyát folyamatosan büntetni, az emlékeztető bőven elegendő átlagosan hetente egyszer. A nyakörv használatának hossza növeli a reflex megtartásának idejét. Egy kutyatenyésztő állításai szerint egy év képzés után a kutyára egyáltalán nem szükséges felhelyezni a nyakörvet. A kutya engedelmesen válaszol a visszahívásra. Nyakörv nélküli 2. hónap elteltével a helyzet továbbra is minimálisan 80%-al jobb mint a képzés előtt.Kapcsolódó termékek

Petrainer PET916 elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

30 905 Ft

Petrainer PET998D elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

15 375 Ft

Petrainer PET619 elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

29 490 Ft

Aetertek AT-918C elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

51 090 Ft

Elektromos kiképző nyakörv Dogtrace d-control 600   Raktáron

66 755 Ft

Petrainer PET998DR elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

21 585 Ft

Petrainer PET998DB elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

27 800 Ft

Petrainer PET998DR Deluxe elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

27 935 Ft

Petrainer PET998DB Deluxe elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

31 045 Ft

Petrainer PET620 kiképző nyakörv   Raktáron

37 255 Ft

Elektromos kiképző nyakörv Dogtrace d-control easy small   Raktáron

40 360 Ft

Canicom 200 First elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

43 325 Ft

Aetertek AT-216D elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

43 325 Ft

Elektromos kiképző nyakörv Dogtrace d-control easy   Raktáron

43 465 Ft

Patpet 310 elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

45 020 Ft

| 1  2  3  4  5  6  7  8 |