Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Hogyan működnek az elektromos kiképző nyakörvek? A közismert "Pavlov reflex"-et használják.

Az elektromos nyakörv kiképző segédeszköz, mely világszerte kedvelt a kutyatulajdonosok és professzionális kynológusok körében. Alapelvük jól ismert - ha a kutya nem engedelmeskedik és nem hallgat az utasításra, hangjelzés, rezgés vagy elektrosztatikus impulzus figyelmezteti. A kutyatenyésztők, akik hasonló készülék használnak a kutya képzéséhez, tudják, hogy bizonyos idő elteltével már impulzus használata sem szükséges. A kutyánál ugyanis reflex jön létre, melyet Ivan Petrovich Pavlov, orosz fiziológus, jegyzett fel.

A Pavlov reflex úgynevezett feltételes reflex, melyről mindannyian tanultunk az iskolában. Ellentétben a feltétlen reflexekkel, amelyek veleszületettek, a feltételes reflexek tanulás által keletkeznek. Ha például a kutya etetését megelőzően csengővel jelzünk, körülbelül a huszadik ismétlés után nyáladzani fog, mivel a csengő hangját összefüggésbe hozza a tápanyaggal.

Ha a kutya meghallja a csengőt, nyáladzik...

Meg kell említenünk, hogy a feltételes reflexeknek két fajtája van. A klasszikus reflex, amely egy tipikus reakciót indító helyzetet jelez, mint például a nyáladzás. Ha egy idő után abbahagyja a csengetést a kutya etetése előtt és más időpontban fogja etetni, csengetés nélkül, a reakció megmarad, de fokozatosan kialszik. A feltételes reflexnek nemcsak pozitív konnotációja lehet. Megjelenhet ízaverzióként is, például az étel, amit kényszerből evett, majd kihányt.

Pavlov főleg klasszikus kondicionálással foglalkozott és kísérleteit kutyákon végezte. Olyan tápanyagot adott a kutyának, melyet hamar megkedvelt és szeretett. Ezt követően minden etetés előtt csengetett, a kutya összefüggésbe hozta a csengőt a kedvenc eledelével. Tudta, hogy a csengetést követően megkapja a kedvenc falatját és amint meghallotta csengőt, nyáladzani kezdett.

A második, számunkra érdekesebb feltételes reflex típus az úgynevezett instrumentális kondicionálás. Ez a típus a kívánt vagy nem kívánt tevékenységekhez kapcsolódik, jutalommal és büntetéssel. Leginkább például a gyermeknevelésnél és a kutyák nevelésénél használják. Ha kutyát egy jól teljesített utasításért finomsággal jutalmazzuk, összeköti a parancs teljesítését a jutalomfalattal és így motiválva lesz. Ellenkezőleg, ha a kutya rosszalkodni fog, például a kedvenc cipőt rágja és ezt a nyakbőr megmarkolásával büntetjük, néhány ismétlést követően ezt a büntetést is összeköti a nem kívánt viselkedéssel.

Pavlov szerint, aki az egész életét feltételes reflexekre fordította, az egyén a kondicionált reakciók által alkalmazkodik a környezetéhez. A jutalmak és büntetések alapján. A reflex önmagában az idegrendszer alapvető funkcionális eleme. A szervezet változatlan reakciója a reflexív által közvetített receptorok irritációjára. A feltételes reflexek tehát egyfajta tanulás, amikor egy személy, amely egyaránt vonatkozik emberre és kutyára, magatartást vagy magatartásbeli változásokat hoz létre, kondicionálás mechanizmus alapján.

Hogyan kötődnek a kiképző nyakörvek a feltételes reflexekhez?

Sok. Kiképző nyakörv használata során, mellyel a kutyatenyésztő azonnal reagálhat a kutya nem kívánt viselkedésére, kondicionált reflexe jön létre. A kutya emlékezni fog arra, hogy ha nem engedelmeskedik a parancsra, például "állj" vagy "lábhoz", akkor büntetés következik. Az ilyen képzés nagyon hatékony, mert azonnal figyelmezteti a kutyát, ha nem engedelmeskedik. Nagyon nehéz és alapvetően hatástalan a kutya késői büntetése, pl. miután visszatér az "erdei vadászatból". A kutya úgy is értelmezheti, hogy a visszatérést büntette.

Elektromos kiképző nyakörv használata rövid távú és néha állandó javulást eredményez. Ha a kutya idővel elveszíti a reflexet, melyet már említettünk, alkalmanként jó emlékeztetni rá. Ez azonban már sokkal könnyebb, mint maga a képzés.

Az előnye, hogy nem szükséges a kutyát folyamatosan büntetni, az emlékeztető bőven elegendő átlagosan hetente egyszer. A nyakörv használatának hossza növeli a reflex megtartásának idejét. Egy kutyatenyésztő állításai szerint egy év képzés után a kutyára egyáltalán nem szükséges felhelyezni a nyakörvet. A kutya engedelmesen válaszol a visszahívásra. Nyakörv nélküli 2. hónap elteltével a helyzet továbbra is minimálisan 80%-al jobb mint a képzés előtt.


Kapcsolódó termékek

Elektrický obojek Petrainer PET998DR
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DR elektromos kiképző nyakörv

Patpet 776 elektromos kiképző nyakörv
Változatok (3)
1 kutyának 2 kutyának 3 kutyának

Patpet 776 elektromos kiképző nyakörv

Elektrický obojek Petrainer PET998DB
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DB elektromos kiképző nyakörv