Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Elektromos nyakörv: Hogyan képezzük a kutyát elektromos kiképző nyakörvvel

Az elektromos kiképző nyakörvekkel kapcsolatos témák és beszélgetések közös nevezője gyakran érzelmi stressz. A kontextusban azonban csak ritkán találunk tényszerű információkat. Mivel mindig az a legjobb, ha saját elképzelése van a problémáról, ezért összegyűjtöttünk néhány alapinformációt, mely útbaigazítja Önt az elektromos kiképző nyakörvek terén.

 

Hogy pontosan miről is van szó?

Az elektromos képző nyakörv egy modern eszköz alap és professzionális kutyaképzéshez. A teljes mechanizmust az adókészülék (távvezérlő) és a kutya nyakörvére helyezett vevőkészülék biztosítja. Az adókészüléken beállított figyelmeztető korrekciókat a nyakörv vevőkészüléke hajtja végre. Az alkalmazási céltól függően számos típusú és funkciójú készülékkel találkozhatunk a piacon. Elvileg azonban ez egy olyan módszer, amely azonnali jelet ad a kutyának, mellyel figyelmezteti a nem megfelelő viselkedésére. A hangjelzés és rezgés korrekciók dicséretként is használhatók. Fontos azonban, hogy betartsuk a szabályokat és változtatások nélkül használjuk a készüléket.A korrekciót hangjelzés, rezgés vagy elektrosztatikus impulzus okozza, azonban találkozhatunk spray és ultrahangos nyakörvekkel is. A korrekciók ereje szükség szerint állítható és kombinálható az egyes funkciókkal. A megfelelő elektromos nyakörv kiválasztásának egyik alapfeltétele a korrekciók ereje. A korrekciók megfelelő erősségének kiválasztásában fontos szerepet játszik a kutya kora, mérete és temperamentuma. A cél, hogy a korrekció figyelmeztesse a kutyát és ne okozzon fájdalmat!

 


 

A felelős tenyésztők kérdéseire…

 

Biztonságos a készülék? Árthatok a kutyának elektromos nyakörv használatával? Az egyes hozzászólások és vélemények megtekintésével azt tapasztalhatjuk, hogy lényegében nem magában a készülékben van az alapvető probléma, hanem mindinkább a tenyésztő karaktere a legfőbb kérdés. Nemcsak az erkölcsi érettség a természetes, hanem a képzés alapelveinek, saját céljainak és a tenyésztő érzelmi stabilitásának ismerete is. A képzésnek mindig pontosan kell zajlania, szilárd elvek és célok alapján. A felelős kutyatenyésztő rendszeresen fogja képezni a kutyát és a közös gyakorlás örömöt fog okozni a kutyának, nem pedig stressz forrása lesz. Kizárólag ez az útvonal vezet sikerhez.

 

Mivel kezdjük?

Minden kezdő kutyakiképzőnek figyelembe kellene venni a szakértők véleményeit, szakmai tanácsait (állatorvosok, kynológusok). Hasznos megérteni a kutya idegrendszerének működését és hogy mit jelent a reflexív. Az alapismeretek elsajátítását követően biztos lesz abban, hogy melyik pillanatban kell korrekciót indítani, hogy minden hatékonyan és biztonságosan működjön. Ezek az információk hatékonnyá teszik a kutya képzését és biztosítják a szükséges bizalmat.

 

Ügyeljen a megfelelő készülék kiválasztására. Fontos, hogy testre legyen szabva a kutyának, figyelembe véve a készülék méreteit, funkcióit, a korrekciók erejét. A korrekciók ereje rendkívül változó, ezért fontos odafigyelni választáskor. Rendeletszerű használat mellett a kutya gyorsan megérti az összefüggéseket az egyes korrekciók között és bizonyos idő elteltével reagálni fog már az 1. szintű figyelmeztetésre hangjelzés vagy rezgés formájában.

 

Alapelvek:

 

 • A korrekciókat ésszerűen, szórványosan használja és mindig ugyanazon körülmények között (pl. impulzus ha nem hallgat, rezgés dicséretként).
 • A korrekció mindig a szóbeli utasítást kövesse - bizonyosodjon meg arról, hogy a kutya hallja és megérti, mit vár el tőle.
 • A parancs legyen érthető és ismételje 2x, mindig ugyanazt az utasítást használja és a korrekciót csak a 2. parancsszó megtagadása után aktiválja.
 • Ne változtassa meg a képzési szabályokat.
 • Bizonyos korrekciót dicséretként is használhat. Amennyiben a kutya reagál a szóbeli parancsra és teljesíti az utasítást, aktiválja pl. a hangjelzés korrekciót és intenzíven dicsérje meg a kutyát.
 • Érvényes, hogy a büntetésnek vagy dicséretnek 3 másodpercen belül kell érkeznie, különben nem érti meg a korrekciók és utasítások közötti összefüggéseket.


Kizárólag Önön múlik, hogy elektrosztatikus impulzus korrekcióval működő nyakörvet választ e vagy sem. Az impulzusok hatékonyságában jelentős szerepet játszik a kutya mérete, fajtája, fizikai és pszichikai állapota. Lehetőség nyílik ultrahangos, spray vagy rezgő nyakörvek használatára is. Az első két típus azonban a legtöbb kutya esetében nem hoz eredményt. 

Elektrosztatikus impulzusok esetében, a korrekció a vevőkészülék két elektródája között keletkezik, mely kellemetlen érzés a kutya számára (megcsípésre emlékeztet). Az aktiválódás pillanatában mindkét elektródának érintkeznie kell a kutya nyakának bőrével. Pontosabban megfogalmazva, ésszerűen radikális és gyors jel távolról, mely figyelmezteti a kutyát a helytelen viselkedésére.


Előnyei

Milyen előnyei vannak a képzésnek elektromos nyakörv használatával és miért válasszuk ezt a módszert? Az elektromos nyakörvek pozitív fordulatot hozhatnak a kutya képzésekor. A nagyobb hótávolságnak köszönhetően távolról is figyelmeztethetjük a kutyát és nem szükséges póráz használata (pl. vadászat közben). Egy adott viselkedésre aktivált korrekció egyértelmű impulzust ad a kutyának, hogy megértse egy a cselekmény hátrányát. A kutyák számára fontos, hogy a jel 3 másodpercen belül következzen be, hogy összefüggésbe hozza cselekvését a korrekcióval. Ebből a szempontból a nyakörv hatékony módszer és ennek köszönhetően gyakran használják professzionális kynológusok is.Elektromos nyakörvvel történő képzés előnyei pontokban:

 

 • A helytelen viselkedés által eredményezett büntetés azonnali. A kutya összefüggésbe hozza a korrekciót a nem kívánt viselkedésével. Figyelembe véve a kutya idegrendszerének működést, fontos, hogy a korrekció 3 másodpercen belül érkezzen.

 

 • A hatótávolságnak köszönhetően, az elektromos nyakörvek lehetővé teszik a kutya képzését póráz használata nélkül.

 

 • A korrekció észlelése azonnali és egyértelmű jelet ad a kutyának. A kutya azonnal megérteni, mit vár el tőle. Korrekció azonban csak ismételt engedetlenség, vészhelyzet vagy jelentős fegyelmi hiba következtében érkezhet.

 

 • Testre szabott beállítások - minden tapasztalt tenyésztő tudja, hogy bizonyos körülmények között fontos a gyors és erőteljes reakció. A korrekció ereje teljes mértékben egyedülálló és változó minden kutyafajta esetében. Egyes kutyák esetében elegendő hangjelzés vagy rezgés korrekció használata.

 

 • A kutya nem hozza összefüggésbe a korrekciót a nyakörvvel. Feleslegesen ne juttassa a kutya tudatára, hogy Ön rendelkezik távvezérlővel, mellyel aktiválja a nyakörvet. Így nem kelt félelmet a kutyában. Amint korrekciót indít (pl. ha más kutya vagy vadállat után szalad) és a vevőkészülék pl. a zsebében van, a kutya a kellemetlen élményt nem önnel hozza összefüggésbe, hanem a konkrét viselkedésével és ez nagyon fontos.

 

 • Az elektromos nyakörvek magas hatékonysága, rendeletszerű használat mellett, szakemberek kezében valóban javítja a problémás kutyák életét, akik jobb esetben pórázon vagy ketrecbe, rosszabb esetben kutyamenhelyen végeznék.

 

A siker alapja a megfelelő hozzáállás a képzéshez

A sikeres képzés mindegyik módszerére a kölcsönös bizalom, a kommunikáció és a világosan kitűzött célok érvényesek. Alapfeltétele mindig a pozitív motiváció és a dicséret. Ha a kutya bármikor visszalép vagy végrehajtja az utasítást, meg kell dicsérni! Hogy megkönnyítse döntését az elektromos nyakörvek használatáról, tegyen fel magának néhány kérdést:

 

 • Győződjön meg róla, hogy a kutya helytelen viselkedésének nem a bizalomhiány, a türelem vagy a nem megfelelő hagyományos képzés az oka. Elektromos nyakörvvel való képzés során felejtsük el az érzelmi büntetés módszereit és a korrekciókat gazdaságosan, szisztematikusan és optimális beállításokkal használjuk.

 

 • Tisztában van kedvence temperamentumával és természetével? Tudod, hogyan motiválja pozitívan vagy hogyan tegye boldoggá? Kiváló! Mindez megkönnyíti az együttműködést és a közös bizalom előbb vagy utóbb meghozza gyümölcsét.

 

 • Ismer valakit köreiben, aki szakember vagy professzionális kutyakiképző? A nyakörv használata előtt konzultáljon szakemberrel. Fontos tudni, hogy mikor kell megnyomni az adókészülék gombját, hogy a képzés helyett ne okozzon a kutyának pszichikai károsodást.

 

 • A kutya viselkedése kockázatos a környezet vagy maga a kutya számára? Bármi is legyen probléma a kutyával, mindig vegye fontolóra, hogy elengedhetetlen-e és különleges módszert igényel. Más kutya vagy vadállat utáni esztelen rohanás, ellenőrizetlen reakciók a járókelőkkel szemben vagy bizonytalan fegyelem, mindez elegendő okot ad elektromos nyakörv használatára.

 

 • Tenyésztő személyisége: Készen áll arra, hogy felelősségteljesen vegyen részt a képzésben? Soha ne feledkezzen meg arról, hogy Ön fő szerepet játszik a nevelésben. Fontos a türelem, következetesség és kedvesség. Ne használjon dühösen korrekciót és legyen türelmes. Szenteljen elegendő időt a képzésnek. Amennyiben lehetséges, tegye félre a stresszt és a negatív idegi állapotot. A kutyája azonnal megérzi. Hogy ez kihívást jelent? Igen és nem. Mennyi erőfeszítést igényel, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatot alakítson ki, hogy minden cselekvéshez és szórakozáshoz partner legyen? A kutya egy csodálatos és empatikus lény, aki semmilyen gondoskodásért nem lesz Önnek adósa!


Kapcsolódó termékek

Elektrický obojek Petrainer PET998DR
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DR elektromos kiképző nyakörv

Elektrický obojek Petrainer PET998DB
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DB elektromos kiképző nyakörv

Patpet 776 elektromos kiképző nyakörv
Változatok (3)
1 kutyának 2 kutyának 3 kutyának

Patpet 776 elektromos kiképző nyakörv

Patpet 630 rezgő (vibrációs) kiképző nyakörv
Változatok (2)
1 kutyának 2 kutyának

Patpet 630 rezgő (vibrációs) kiképző nyakörv