Elektromos nyakörv: Hogyan képezzük a kutyát elektromos kiképző nyakörvvel

Az elektromos kiképző nyakörvekkel kapcsolatos témák és beszélgetések közös nevezője gyakran érzelmi stressz. A kontextusban azonban csak ritkán találunk tényszerű információkat. Mivel mindig az a legjobb, ha saját elképzelése van a problémáról, ezért összegyűjtöttünk néhány alapinformációt, mely útbaigazítja Önt az elektromos kiképző nyakörvek terén.

 

Hogy pontosan miről is van szó?

Az elektromos képző nyakörv egy modern eszköz alap és professzionális kutyaképzéshez. A teljes mechanizmust az adókészülék (távvezérlő) és a kutya nyakörvére helyezett vevőkészülék biztosítja. Az adókészüléken beállított figyelmeztető korrekciókat a nyakörv vevőkészüléke hajtja végre. Az alkalmazási céltól függően számos típusú és funkciójú készülékkel találkozhatunk a piacon. Elvileg azonban ez egy olyan módszer, amely azonnali jelet ad a kutyának, mellyel figyelmezteti a nem megfelelő viselkedésére. A hangjelzés és rezgés korrekciók dicséretként is használhatók. Fontos azonban, hogy betartsuk a szabályokat és változtatások nélkül használjuk a készüléket.A korrekciót hangjelzés, rezgés vagy elektrosztatikus impulzus okozza, azonban találkozhatunk spray és ultrahangos nyakörvekkel is. A korrekciók ereje szükség szerint állítható és kombinálható az egyes funkciókkal. A megfelelő elektromos nyakörv kiválasztásának egyik alapfeltétele a korrekciók ereje. A korrekciók megfelelő erősségének kiválasztásában fontos szerepet játszik a kutya kora, mérete és temperamentuma. A cél, hogy a korrekció figyelmeztesse a kutyát és ne okozzon fájdalmat!

 


 

A felelős tenyésztők kérdéseire…

 

Biztonságos a készülék? Árthatok a kutyának elektromos nyakörv használatával? Az egyes hozzászólások és vélemények megtekintésével azt tapasztalhatjuk, hogy lényegében nem magában a készülékben van az alapvető probléma, hanem mindinkább a tenyésztő karaktere a legfőbb kérdés. Nemcsak az erkölcsi érettség a természetes, hanem a képzés alapelveinek, saját céljainak és a tenyésztő érzelmi stabilitásának ismerete is. A képzésnek mindig pontosan kell zajlania, szilárd elvek és célok alapján. A felelős kutyatenyésztő rendszeresen fogja képezni a kutyát és a közös gyakorlás örömöt fog okozni a kutyának, nem pedig stressz forrása lesz. Kizárólag ez az útvonal vezet sikerhez.

 

Mivel kezdjük?

Minden kezdő kutyakiképzőnek figyelembe kellene venni a szakértők véleményeit, szakmai tanácsait (állatorvosok, kynológusok). Hasznos megérteni a kutya idegrendszerének működését és hogy mit jelent a reflexív. Az alapismeretek elsajátítását követően biztos lesz abban, hogy melyik pillanatban kell korrekciót indítani, hogy minden hatékonyan és biztonságosan működjön. Ezek az információk hatékonnyá teszik a kutya képzését és biztosítják a szükséges bizalmat.

 

Ügyeljen a megfelelő készülék kiválasztására. Fontos, hogy testre legyen szabva a kutyának, figyelembe véve a készülék méreteit, funkcióit, a korrekciók erejét. A korrekciók ereje rendkívül változó, ezért fontos odafigyelni választáskor. Rendeletszerű használat mellett a kutya gyorsan megérti az összefüggéseket az egyes korrekciók között és bizonyos idő elteltével reagálni fog már az 1. szintű figyelmeztetésre hangjelzés vagy rezgés formájában.

 

Alapelvek:

 

 • A korrekciókat ésszerűen, szórványosan használja és mindig ugyanazon körülmények között (pl. impulzus ha nem hallgat, rezgés dicséretként).
 • A korrekció mindig a szóbeli utasítást kövesse - bizonyosodjon meg arról, hogy a kutya hallja és megérti, mit vár el tőle.
 • A parancs legyen érthető és ismételje 2x, mindig ugyanazt az utasítást használja és a korrekciót csak a 2. parancsszó megtagadása után aktiválja.
 • Ne változtassa meg a képzési szabályokat.
 • Bizonyos korrekciót dicséretként is használhat. Amennyiben a kutya reagál a szóbeli parancsra és teljesíti az utasítást, aktiválja pl. a hangjelzés korrekciót és intenzíven dicsérje meg a kutyát.
 • Érvényes, hogy a büntetésnek vagy dicséretnek 3 másodpercen belül kell érkeznie, különben nem érti meg a korrekciók és utasítások közötti összefüggéseket.


Kizárólag Önön múlik, hogy elektrosztatikus impulzus korrekcióval működő nyakörvet választ e vagy sem. Az impulzusok hatékonyságában jelentős szerepet játszik a kutya mérete, fajtája, fizikai és pszichikai állapota. Lehetőség nyílik ultrahangos, spray vagy rezgő nyakörvek használatára is. Az első két típus azonban a legtöbb kutya esetében nem hoz eredményt. 

Elektrosztatikus impulzusok esetében, a korrekció a vevőkészülék két elektródája között keletkezik, mely kellemetlen érzés a kutya számára (megcsípésre emlékeztet). Az aktiválódás pillanatában mindkét elektródának érintkeznie kell a kutya nyakának bőrével. Pontosabban megfogalmazva, ésszerűen radikális és gyors jel távolról, mely figyelmezteti a kutyát a helytelen viselkedésére.


Előnyei

Milyen előnyei vannak a képzésnek elektromos nyakörv használatával és miért válasszuk ezt a módszert? Az elektromos nyakörvek pozitív fordulatot hozhatnak a kutya képzésekor. A nagyobb hótávolságnak köszönhetően távolról is figyelmeztethetjük a kutyát és nem szükséges póráz használata (pl. vadászat közben). Egy adott viselkedésre aktivált korrekció egyértelmű impulzust ad a kutyának, hogy megértse egy a cselekmény hátrányát. A kutyák számára fontos, hogy a jel 3 másodpercen belül következzen be, hogy összefüggésbe hozza cselekvését a korrekcióval. Ebből a szempontból a nyakörv hatékony módszer és ennek köszönhetően gyakran használják professzionális kynológusok is.Elektromos nyakörvvel történő képzés előnyei pontokban:

 

 • A helytelen viselkedés által eredményezett büntetés azonnali. A kutya összefüggésbe hozza a korrekciót a nem kívánt viselkedésével. Figyelembe véve a kutya idegrendszerének működést, fontos, hogy a korrekció 3 másodpercen belül érkezzen.

 

 • A hatótávolságnak köszönhetően, az elektromos nyakörvek lehetővé teszik a kutya képzését póráz használata nélkül.

 

 • A korrekció észlelése azonnali és egyértelmű jelet ad a kutyának. A kutya azonnal megérteni, mit vár el tőle. Korrekció azonban csak ismételt engedetlenség, vészhelyzet vagy jelentős fegyelmi hiba következtében érkezhet.

 

 • Testre szabott beállítások - minden tapasztalt tenyésztő tudja, hogy bizonyos körülmények között fontos a gyors és erőteljes reakció. A korrekció ereje teljes mértékben egyedülálló és változó minden kutyafajta esetében. Egyes kutyák esetében elegendő hangjelzés vagy rezgés korrekció használata.

 

 • A kutya nem hozza összefüggésbe a korrekciót a nyakörvvel. Feleslegesen ne juttassa a kutya tudatára, hogy Ön rendelkezik távvezérlővel, mellyel aktiválja a nyakörvet. Így nem kelt félelmet a kutyában. Amint korrekciót indít (pl. ha más kutya vagy vadállat után szalad) és a vevőkészülék pl. a zsebében van, a kutya a kellemetlen élményt nem önnel hozza összefüggésbe, hanem a konkrét viselkedésével és ez nagyon fontos.

 

 • Az elektromos nyakörvek magas hatékonysága, rendeletszerű használat mellett, szakemberek kezében valóban javítja a problémás kutyák életét, akik jobb esetben pórázon vagy ketrecbe, rosszabb esetben kutyamenhelyen végeznék.

 

A siker alapja a megfelelő hozzáállás a képzéshez

A sikeres képzés mindegyik módszerére a kölcsönös bizalom, a kommunikáció és a világosan kitűzött célok érvényesek. Alapfeltétele mindig a pozitív motiváció és a dicséret. Ha a kutya bármikor visszalép vagy végrehajtja az utasítást, meg kell dicsérni! Hogy megkönnyítse döntését az elektromos nyakörvek használatáról, tegyen fel magának néhány kérdést:

 

 • Győződjön meg róla, hogy a kutya helytelen viselkedésének nem a bizalomhiány, a türelem vagy a nem megfelelő hagyományos képzés az oka. Elektromos nyakörvvel való képzés során felejtsük el az érzelmi büntetés módszereit és a korrekciókat gazdaságosan, szisztematikusan és optimális beállításokkal használjuk.

 

 • Tisztában van kedvence temperamentumával és természetével? Tudod, hogyan motiválja pozitívan vagy hogyan tegye boldoggá? Kiváló! Mindez megkönnyíti az együttműködést és a közös bizalom előbb vagy utóbb meghozza gyümölcsét.

 

 • Ismer valakit köreiben, aki szakember vagy professzionális kutyakiképző? A nyakörv használata előtt konzultáljon szakemberrel. Fontos tudni, hogy mikor kell megnyomni az adókészülék gombját, hogy a képzés helyett ne okozzon a kutyának pszichikai károsodást.

 

 • A kutya viselkedése kockázatos a környezet vagy maga a kutya számára? Bármi is legyen probléma a kutyával, mindig vegye fontolóra, hogy elengedhetetlen-e és különleges módszert igényel. Más kutya vagy vadállat utáni esztelen rohanás, ellenőrizetlen reakciók a járókelőkkel szemben vagy bizonytalan fegyelem, mindez elegendő okot ad elektromos nyakörv használatára.

 

 • Tenyésztő személyisége: Készen áll arra, hogy felelősségteljesen vegyen részt a képzésben? Soha ne feledkezzen meg arról, hogy Ön fő szerepet játszik a nevelésben. Fontos a türelem, következetesség és kedvesség. Ne használjon dühösen korrekciót és legyen türelmes. Szenteljen elegendő időt a képzésnek. Amennyiben lehetséges, tegye félre a stresszt és a negatív idegi állapotot. A kutyája azonnal megérzi. Hogy ez kihívást jelent? Igen és nem. Mennyi erőfeszítést igényel, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatot alakítson ki, hogy minden cselekvéshez és szórakozáshoz partner legyen? A kutya egy csodálatos és empatikus lény, aki semmilyen gondoskodásért nem lesz Önnek adósa!Kapcsolódó termékek

Petrainer PET998D elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

16 160 Ft

Petrainer PET619 elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

30 995 Ft

Aetertek AT-918C elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

61 860 Ft

Elektromos kiképző nyakörv Dogtrace d-control 600   Raktáron

71 655 Ft

Petrainer PET998DR elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

22 690 Ft

Petrainer PET998DB elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

29 215 Ft

Petrainer PET998DR Deluxe elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

29 365 Ft

Petrainer PET998DB Deluxe elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

32 630 Ft

Elektromos kiképző nyakörv Dogtrace d-control easy small   Raktáron

42 275 Ft

Canicom 200 First elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

47 170 Ft

Elektromos kiképző nyakörv Dogtrace d-control easy mini   Raktáron

48 805 Ft

Pet at School Pulse elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

48 805 Ft

Canicom 200 elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

48 805 Ft

Patpet P-Collar 320 elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

50 435 Ft

Patpet 776 elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

50 435 Ft

| 1  2  3  4  5  6  7 |