Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

A kutya képzése kiképző nyakörv segítségével - hasznos tanácsok a kutya kiképzéséhez

Elektromos kiképző nyakörvet vásárolt házi kedvence kiképzéséhez? Úgy döntött, hogy tökéletesíti a kutya kiképzését, hogy elkerülje kedvence nem kívánt viselkedését, pl. más állat vagy vadállat utáni rohangálását, stb.? Elkészítettünk egy útmutatót, hogyan kell megfelelően használni a kiképző nyakörvet, mellyel hatékonyabbá teheti a kutya kiképzését. Az elért eredmény magáért beszél.

Miben nyújt segítséget az elektromos nyakörv?

Az elektromos kiképző nyakörvek legfőbb előnye, hogy távolról is vezérelheti a kutyát és gyorsan reagálhat olyan helyzetekben, pl. ha a kutya őz vagy vaddisznó után szaladna az erdőben és nem reagálna a gazdi visszahívására. Az adókészülék segítségével távolról aktiválható a kutya nyakörvének vevőkészüléke, mely korrekció segítségével figyelmezteti a kutyát a nem kívánt viselkedésre. A korrekció lehet hangjelzés, rezgés vagy elektrosztatikus impulzus. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az elektromos nyakörv csupán kiképző segédeszköz, mely jelentős segítséget nyújt a gyakorlásban és képzésben.

  • Az elektromos nyakörv megkönnyíti a kutya képzését. Hatékony segédeszköz a képzéshez.
  • Segít leszoktatni a kutyát a nem kívánt viselkedésről.
  • Az adókészülék segítségével távolról vezérelhető.
  • Fájdalmas módszerek és fenyítés alkalmazása nélkül biztosítja a tökéletes kommunikációt a gazdi és a kutya között.
  • A kutya kiképzését gyorsabbá és hatékonyabbá teszi.

A kutyakiképző nyakörvek segítenek az alap utasítások betanításában, mint például "Ül, Fekszik, Vissza, Lábhoz,...". Konkrét modellek professzionális kutyaképzéshez lettek megtervezve és kialakítva. Egyes kiképző nyakörvek segítségével nem csupán képezheti, de meg is dicsérheti a kutyát (úgynevezett "clicker segítségével). Minden tapasztalt kynológus tudja, hogy a helyesen végrehajtott utasítás, dicséretet érdemel!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő készüléket?

A sikeres kutyaképzés egyik alapfeltétele, a megfelelő elektromos kiképző nyakörv kiválasztása. Mindenekelőtt figyelembe kell venni a kutya súlyát, a nyakörv funkcióit (impulzus, hangjelzés, rezgés, fényjelzés,...), az elektromos nyakörv típusát (kiképző vagy ugatásgátló nyakörv) és a készülék márkáját. További információt az alábbi cikkben olvashat: A megfelelő elektromos kutyanyakörv kiválasztása és használata

 

Kezdeti lépések

Az elektromos nyakörv használata előtt mindig alaposan tanulmányozza át a használati útmutatót és néhány videót is megtekinthet, pl. a YouTube csatornán. Az egyes modellek eltérő funkciókkal lettek ellátva, így használati területük is eltérő.

Mielőtt felhelyezné a kutyának az elektromos nyakörvet, figyelembe kell venni a tényt, hogy a kutya érzékenyebb az embernél. A megfelelő nyakörv kiválasztásánál gondolnunk kell a kutya súlyára és az impulzusok szintjét ennek megfelelően beállítani. Fontos, hogy a kutya reagáljon az egyes korrekciókra, azonban ne érezzen fájdalmat (nyüszíts).

Folyamatosan szoktassa a kutyát a nyakörv viseléséhez. A kutyák rendkívül figyelmesek és tanulékonyak, melynek köszönhetően, rövid időn belül megértik az utasítások és korrekciók közötti összefüggéseket. Ideális lesz az elért eredmény, amennyiben a kutya, a nyakörv felhelyezését követően, korrekció használata nélkül hajtja végre a gazdi utasításait.

 

A megfelelő impulzus kiválasztása az elektromos nyakörvön

Kulcsfontosságú szerepet játszik. Fogalmazzunk úgy, hogy néhány napon keresztül, rendszeresen felhelyezte a nyakörvet a kutyának és a kutya megszokta a nyakörvet. Megkezdheti a kutya kiképzését. A kiképzés megkezdésekor mindig a legalacsonyabb impulzusszintet kell beállítani. Az első kiképzést otthoni környezetben végezze. Adjon utasítást a kutyának, amennyiben nem reagál, ismételje meg az utasítást és nyomja meg az adókészülék korrekciót indító gombját. Figyelje a kutya reakcióját és amennyiben nem reagálna az impulzusra, növelje az impulzus erejét.

Hogyan kellene reagálni a kutyának a korrekcióra? Amennyiben a korrekció bevitele hatékonynak bizonyul, a kutya megváltoztatja viselkedését, például mozgatja füleit, megvakarja a nyakát a nyakörv helyén, stb. Ha a kutya hasonlóan reagál a korrekcióra,azt jelenti, hogy az impulzus ereje elegendő. Azonban ha nyüszítéssel vagy egyéb agresszívebb mozdulattal reagálna, csökkenteni kell az impulzusok erejét!

Kommunikáció a kutyával kiképző nyakörv segítségével

A kiképző nyakörvet használhatja például úgy, hogy utasítást ad a kutyának és amennyiben nem reagál, megnyomja a rezgés korrekció nyomógombját. Amennyiben a kutya továbbra sem teljesíti a parancsot, ismételje meg a szóbeli utasítást és indítson elektrosztatikus impulzust. Fontos az egyes korrekciók és utasítások sorrendjének betartása. A hangjelzés korrekciót használhatja dicséretként vagy helyettesítheti pl. a "Lábhoz" utasítást. Maga a kiképzés előtt tisztában kell lennie azzal, hogyan és mire szeretné használni a nyakörvet.

Parancsok gyakorlása

Ön és a kutya is megismerkedett a kiképző nyakörvvel. Beállította a megfelelő impulzusszintet, meghatározta az egyes parancsokat és tudja, milyen korrekciót fog használni. Kezdje alap kiképzéssel, mint például a kutya visszahívásával.

A gyakorlóterepen, vagy a parkban hagyja elszaladni a kutyát és kis ideig kövesse figyelemmel viselkedését. Ezt követően hívja vissza a kutyát és nyomja meg röviden a hangjelzés gombját. Ha a kutya hallgat és visszaszalad Önhöz, dicsérje meg és jutalmazza jutalomfalattal. Amennyiben a kutya nem reagál, ismételje meg a szóbeli parancsot és adagoljon rezgés korrekciót. Ha ez sem segítene, ismételje meg a parancsot harmadszor is és indítson elektrosztatikus impulzus korrekciót. Fontos, hogy az utasítás elhangzását követően, 3 másodpercen belül érkezzen a korrekció. Ellenkező esetben nem érti meg, miért lett büntetve. Hasonlóképpen használhatja a nyakörvet további alap utasítások betanítására - "Ül, Fekszik".

 

Vad kergetése

Erdei sétáltatás közben kényelmes érzés szabadon engedni a kutyát. Azonban ha a kutya vadállat után szaladgálna, veszélyes lehet. Hasonló helyzetekben is használhatja az elektromos kiképző nyakörvet. Azonban ne feledje, hogy a kutya ösztönös viselkedésének köszönhetően nem hallja az utasításokat. Ebben segíthet az elektrosztatikus impulzus, mely felkelti a kutya figyelmét - ebben a pillanatban adjon szóbeli utasítást. Többnyire hallgat a visszahívásra.

Elektromos nyakörvvel történő képzés során elkövetett hibák 

Elengedhetetlen, hogy megfelelően használjuk a nyakörvet és rendszeresen használjuk a kutya képzéséhez. A kiképzésnek szentelt időt és a rendszeres gyakorlást semmilyen kiképző nyakörv sem helyettesít. Fontos, hogy a kutya megértse az egyes utasításokat! Nem ideális egyszerre több utasítást adni a kutyának és össze-vissza nyomkodni az adókészülék gombjait. A kutya nem értené, pontosan it vár el tőle és hogyan teljesítse a parancsot.

Az elektromos kiképző nyakörvek hatékonyságát leginkább az emberi tényezők befolyásolják - például nem aktívak vagy nem lettek megfelelően használva (fontos, korrekció kíséretében, érthető utasítást adni a kutyának). Néha bekövetkezhet az a hiba is, hogy a nyakörv elektródái nem érintkeznek a kutya nyakának bőrével, továbbá az impulzusok ereje túlságosan gyenge vagy ellenkezőleg, túl erős. A probléma abban is lehet, hogy a kutya nem szokott hozzá a nyakörvhöz vagy túl fiatal.

Az elektromos kiképző nyakörv használata előtt, a kutyagazdinak gondolnia kell a kutya egészségi és fizikai állapotára is. Az utasításokat érhetően kell adni és a teljesített parancsokat ennek megfelelően jutalmazni simogatással vagy különféle jutalomfalattal.

 

 


Kapcsolódó termékek

Aetertek AT-918 C
Változatok (2)
1 kutyának 2 kutyának

Aetertek AT-918C elektromos kiképző nyakörv

Elektrický obojek Petrainer PET998DR
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DR elektromos kiképző nyakörv

Elektrický obojek Petrainer PET998DB
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DB elektromos kiképző nyakörv

Výcvikový obojek Canicom 5.202
Változatok (2)
1 kutyának 2 kutyának

Canicom 5.202 elektromos kiképző nyakörv

Canicom 800 elektromos kiképző nyakörv
Változatok (2)
1 kutyának 2 kutyának

Canicom 800 elektromos kiképző nyakörv