Kutya- és macskaajtó telepítése: Hogyan és hová kell szerelni?

Kutya- vagy macskaajtót vásárolt, amelyet a bejárati ajtóba vagy a garázsajtóba fog beszerelni? Azon gondolkodik, hogy melyik szerelési eljárást válassza? És hová szerelni az ajtót? Vessen egy pillantást az útmutatónkra, amely lépésről lépésre végigvezeti Önt a kutyaajtó beszerelésén.

A kutya- és macskaajtók szabadságot adnak négylábú kedvencének és természetesen a gazdinak is. Nem lesz szükség folyamatosan nyitni és zárni a bejárati ajtót, ha házi kedvence éppen ki szeretne menni. A kutyaajtókat Nyugat-Európában vagy Amerikában is nagy sikerrel használják. Lehetőséget adnak az állatoknak, hogy szükség esetén bármikor kimehessenek és ugyanakkor bármikor visszatérhessenek kedvenc fekhelyükre, ha kint éppen eleredt az eső. Ezenkívül az ajtó beltérben is használható, például az egyes helységek között. A kutya- és macskaajtók egyéb előnyeiről és lehetőségeiről a "Kutyaajtó és macskaajtó - időt és energiát takarít meg" című cikkben olvashat. És most térjünk át az ajtók telepítésére.

Az ajtó beszerelése előtt figyeljen a minőségre

A kutya- és macskaajtók kiválasztásakor érdeklődjön, hogy milyen anyagból készültek és milyen kialakításúak. Megkönnyíti telepítésüket és egyúttal elkerüli a használatukkal járó bonyodalmakat. Az ajtónak könnyen kell nyílnia, ugyanakkor tökéletesen szigetelnie, mellyel csökkenti a hőszivárgást, megakadályozza az eső becsepegését az előszobába vagy a hívatlan vendégek, például rovarok vagy egerek belépését. A legfontosabb a megfelelő méret kiválasztása, hogy a kutya vagy a macska átférjen az ajtón. Elsősorban mérje meg megfelelően a kutyát, majd válassza ki az ajtót - vegye figyelembe a kutya magasságát és szélességét. A jó hír az, hogy kutyaajtó készül a legkisebb testű, valamint nagytestű kutyafajták számára is.

 

Hová szereljük az ajtót?

A kutya- vagy a macskaajtót legegyszerűbb a bejárati ajtóba szerelni. Szinte az összes anyagba beszerelhetők, legyen az ajtó fából, műanyagból, üvegből vagy fémből. A legtöbb ajtó körülbelül 3-5 cm vastag, ezért a telepítés nem igényes. A könnyebb telepítés érdekében az ajtót leemelheti a zsanérokról is. Amennyiben nincs megbizonyosodva barkácsolási tehetségéről, felkereshet egy legközelebbi műhelyt, ahol szakértők szerelik be az ajtót.

Könnyű és egyszerű lesz a beszerelés a sima és egyszerű (nem dekoratív) ajtók esetében. Dekoratív ajtók, például kazettás ajtó vagy ólomüveges ajtó esetében figyelembe kell venni azok felépítését és meg kell fontolni, hogy hová szereljük. Óvatosan kell eljárni az ajtó üvegezett részébe történő beépítésekor is és igaz, hogy az ajtót egyrétegű üvegbe lehet szerelni. A dupla üvegajtóba történő szerelés bonyolult és egyes esetekben lehetetlen.

A bejárati macska- és kutyaajtó szerelhető falba is, viszont itt már számolnunk kell kisebb építkezési beavatkozással. A falon keresztül kialakíthat például egy alagutat és ebben helyezi el az ajtót.

 

 

Kutya- és macskaajtó beszerelése

Eljött a nagy nap. Már sikerült kiválasztania a megfelelő ajtót négylábú kedvencének és a szerelés következik. Elengedhetetlen beszereznie az alábbi segédeszközöket:

  • Elektromos vagy kézifűrész
  • Csillag csavarhúzó
  • Fúró
  • Mérőszalag és ceruza
  • Vízmérték

 

Kutya vagy macskaajtó telepítésekor érvényes a mondás: kétszer mérj, egyszer vágj", mert egy rosszul mért és kivágott lyukat a bejárati ajtón nehéz lesz kijavítani. Szereléskor vegye figyelembe az ajtó anyagát is. Faajtóba történő szerelés könnyű, viszont üvegajtó esetén jobban teszi, ha szakemberre bízza a dolgot.

  • Kezdje a kutya magasságának mérésével. Az ajtó alsó részének nagyjából a mellkas magasságában kell lennie. Ez biztosítja, hogy az állat kényelmesen be- és kiléphessen.
  • Ne felejtsük el, hogy a kutyák nem másznak át az ajtón, hanem átbújnak, ezért először a fejüket, majd az első lábukat, a törzsüket és végül a hátsó lábukat bújtatják át. Ezért ezen kritériumok alapján válassza ki az ajtó szerelési magasságát.
  • Amennyiben a kutyaajtó csomagolása nem tartalmaz kivágási sablont, a használati útmutató alapján rajzolja fel a bejárati ajtóra a kivágási méreteket. Figyeljen oda, hogy ne a kutyaajtó teljes méreteit rajzolja fel a bejárati ajtóra, hanem a kivágási méreteket, melyek kisebbek az ajtó teljes méreteinél.
  • Fűrésszel vágja ki a kijelölt nyílást.
  • A gyártó utasításainak megfelelően csavarokkal rögzítse a kutyaajtót.


Kapcsolódó termékek

Kutyaajtó, macskaajtó Reedog EasyFlap Mini White   Raktáron

11 410 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Reedog EasyFlap Mini Brown   Raktáron

11 410 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Reedog EasyFlap Mini White + alagút   Raktáron

13 045 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Reedog EasyFlap Mini Brown + alagút   Raktáron

13 045 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Reedog EasyFlap Large White   Raktáron

16 305 Ft

SureFlap mikrochipes kutyaajtó   Raktáron

79 815 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Staywell 715 originál, fehér   Raktáron

8 000 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Staywell 730 original, barna   Raktáron

8 000 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Staywell 919,fehér, alagút nélkül   Raktáron

9 630 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Staywell 737 original, ezüst   Raktáron

9 630 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Staywell 280 fehér   Raktáron

11 265 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Staywell 270 átlátszó   Raktáron

12 895 Ft

EYENIMAL Classic macskaajtó   Raktáron

12 895 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Staywell 917 fehér, alagúttal   Raktáron

14 530 Ft

Kutyaajtó, macskaajtó Staywell 740 originál, fehér   Raktáron

14 530 Ft

| 1  2  3 |