Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Honnan tudom, hogy a kutyámnak Lyme-kórja van-e?

A Lyme-kór felismerése kutyáknál: tünetek, viselkedés és mikor kell állatorvoshoz fordulni?

A borreliózis a kutyák gyakori kullancs által terjesztett betegsége, amelyet a Borrelia burgdorferi baktérium okoz. A kutyák Lyme-kórjának jeleinek és tüneteinek megértése elengedhetetlen a betegség korai kezeléséhez és kezeléséhez. Nézze meg, mit kell tudnia ahhoz, hogy felismerje a kutyák Lyme-kórját, és mikor van itt az ideje állatorvoshoz fordulni.

A Lyme-kór tünetei kutyáknál:

1. Sántaság: a Lyme-kór egyik fő tünete a kutyáknál a sántaság, amely látszólag egyik lábról a másikra vándorolhat. A sántaság lehet enyhe vagy súlyos, és több napig vagy hétig is eltarthat. Gyakran ízületi fájdalom és duzzanat kíséri.

2. Láz: A Lyme-kórban szenvedő kutyák lázasak lehetnek, amelyet gyakran letargia és étvágytalanság kísér. A kutya hőmérsékletének rektális hőmérővel történő ellenőrzése segíthet a láz kimutatásában (normál tartomány: 37,5-39 °C).

3. Ízületi fájdalom és duzzanat: A Lyme-kór az ízületek gyulladását okozhatja, ami fájdalomhoz, duzzanathoz és a mozgás vagy a testmozgás ellenszenvéhez vezet. Észreveheti, hogy kutyája bizonyos végtagokat előnyben részesít, vagy merevséget mutat, különösen pihenés után.

4. Csökkentett aktivitás: A Lyme-kórban szenvedő kutyák a szokásosnál kevésbé lehetnek aktívak. Úgy tűnhet, hogy nem szívesen vesznek részt olyan tevékenységekben, amelyeket korábban élveztek, mint például a séta vagy az apportírozás.

5. A nyirokcsomók megnagyobbodása: A Lyme-kórban szenvedő kutyáknak megnagyobbodott nyirokcsomói lehetnek, különösen a kullancscsípés helye közelében. Rendszeresen tapintsa meg a kutya nyirokcsomóit, és ellenőrizze a rendellenes duzzanat.

Viselkedésbeli változások Lyme-kóros kutyáknál:

A fizikai tünetek mellett a Lyme-kórban szenvedő kutyák viselkedésbeli változásokat is mutathatnak:

1. Nyugtalanság: egyes kutyák nyugtalanná vagy izgatottá válhatnak az ízületi fájdalom okozta kellemetlenségek miatt.

2. Ingerlékenység: Negatívan reagálhatnak, ha az érintett területeket kezelik vagy megérintik.

 

Mikor keresse fel az állatorvost:

Ha gyanítja, hogy kutyája Lyme-kóros lehet, vagy ha a fent felsorolt tünetek bármelyikét mutatja, azonnal forduljon állatorvoshoz. A korai diagnózis és kezelés segíthet megelőzni a betegség súlyosbodását, és enyhítheti kutyája panaszait. Ezenkívül, ha olyan területen él, ahol a Lyme-kór elterjedt, vagy ha kutyája olyan erdős vagy füves területeken tartózkodik, ahol a kullancsok bőségesen előfordulnak, a rendszeres kullancsellenőrzés és a megelőző intézkedések elengedhetetlenek.


Kapcsolódó termékek