A kutya leszoktatása a megszökésről

Soha nem fogja megtanulni a kutya. ismét meglógott a kutya és Ön rémisztő szemekkel nézte, hogyan rohan vadállat után vagy hogyan szlalomozik az autók között az úttesten. Sétáltatás közben más kutya vagy más állat után rohan el, nem reagál a visszahívásra és már nem tudja mi teendő legyen? Kedvencünk folyamatos szökése veszélybe sodorhatja nem csak a saját, de más állat vagy járókelő életét is.

 

Pontosabban azokra a helyzetekre gondolunk, mikor négylábú barátunk valamilyen balesetet okoz. Sajnos a bíróságot hidegen hagyja, hogy a kutya gazdája nem tudott a kutya megszökéséről, aki később valamilyen balesetet okozott. Mindig a kutya gazdája felelős, hogy merre csatangol kedvence és nem okozott e bármilyen problémát. 

De ne fessük az ördögöt a falra. A tény, hogy a kutya megszökése rendkívül kellemetlen minden kutyagazdi számára. A kutyák gyakran ösztönösen viselkednek, pl. ha eszeveszetten rohannak el más kutya vagy vadállat után és nem reagálnak a visszahívásra. Más kutyák rendszeresen hagyják el a telket vagy a kertet, amint gazdájuk elmegy otthonról. Gyakran találkozunk olyan esetekkel, hogy a kutya folyamatosan próbálkozik a szökéssel és minden áron át akar jutni a kerítés túloldalára. Egyes esetekben a kerítés átugrása sem jelent problémát vagy kisebb-nagyobb gödör kiásása, melyen keresztül meglóghat.

 

Módszerek, hogyan szoktassuk le a kutyát a szökésről

A kutya megszökésével már szinte az összes kutyagazdi találkozott. "Volt egy nyugodt bokszer kutyám, akinek az egyedüli rossz tulajdonsága volt, hogy gyakran elcsavargott. Ez viszont probléma volt, ugyanis közvetlen a főút mellett laktunk és egy napon sajnos tétlenül kellett végignéznünk, hogyan gázolja el az autó. Szerencsére nem szenvedett komolyabb sérülést. Ennek a szerencsétlen esetnek az egyedüli pozitívuma volt, hogy a kutya többet nem szökött meg, teljesen leszokott a meglógásról."- írta le véleményét Mária az egyik fórum oldalon. 

Egyes kutyagazdik különféle módszerekkel próbálkoznak a kutya megszökésének pillanatában, például finomságokkal próbálják visszacsalogatni kedvencüket. "Amint elkiáltom magam a "piskóta" szót használva a kutyám azonnal visszaszalad hozzám és várja a jutalmat, ugyanis imádja a piskótát." - írta Zsolti egy következő hozzászólásban.

Vannak azonban olyan helyzetek is, ahol sem jutalomfalat és semmiféle finomság sem segít a kutya megállításában. Számos esetben a kutya megbüntetése sem hoz kielégítő eredményt és a későbbiekben újból megkísérli a szökést. "Már szinte minden kipróbáltunk. Semmi sem segít. Amint vad van a közelben és megérzi a szagát, azonnal elrohan, néha a pórázzal sem tudom visszatartani." - mondta el Tamás.

Le lehet szoktatni a kutyát a szökésről!

Ma már van arra lehetőség, hogyan szoktassuk le kedvencünket a folyamatos szökésről, legyen szó más kutyáról vagy vadról. A megoldás elektromos kiképző nyakörv vagy elektromos kerítés használata. Egyre több kutyatulajdonos és tapasztalt kynológus használ hasonló készüléket, mellyel kordában tartható a kutya ösztönös viselkedése. Ugyanis sokkal hatékonyabban működik, mint bármilyen parancs vagy utasítás, melyre a kutya nem hallgat. 

A szökést megakadályozó kutyanyakörvek elektromos nevelő és kiképző segédeszközök csoportjába tartoznak. Már az elején meg kell említenünk, hogy teljes mértékben biztonságos eszközről van szó, mely nem ártalmas sem a gazdára, sem a kutyára való tekintettel. Semmilyen mértékben nem a kutya kínzásáról van szó. A szökést megakadályozó elektromos nyakörvek egyszerűen működnek -  amint a kutya elrohan és nem hallgat a gazdája utasítására, távvezérlő segítségével aktiválható a kutya nyakörve, mely hangjelzéssel figyelmezteti a kutyát. Amennyiben a kutya nem reagál a hangjelzésre, használható elektrosztatikus impulzus, mely már hatékonyabban figyelmezteti a kutyát, azonban nem okoz fájdalmat. 

Az elektromos láthatatlan kerítés hasonló elven működik. Azzal a különbséggel, hogy nincs szükség a kutyagazdi jelenlétére. Így a kutya felügyelet alatt tartható akkor is, hogy egyedül marad otthon vagy a kertben. Mindez nagyon egyszerű. A kutya nyakörvén egy vevőkészülék található, mely távoli összeköttetésben áll az adóegységgel. Az elektromos kerítések fontos alkatrésze a szigetelt vezeték, mely elkeríti a földterületet (elhelyezhető a meglévő kerítés mentén a föld felett vagy a földfelszín alá is ásható). Mivel ez a vezeték láthatatlan - amennyiben a földbe lett ásva - ezért láthatatlan kerítésnek is nevezik. A vezetéken keresztül nagyon alacsony feszültség halad, nem veszélyes sem az emberre, sem a kutyára.

Mi történik akkor, ha a kutya átlépi a kijelölt területet? A gyakorlatban mindez úgy működik, hogy amint a kutya megközelíti a vezetékkel elkerített terület határait, a nyakörv vevőkészüléke hangjelzéssel figyelmezteti a kutyát. Amennyiben a hangjelzés nem elegendő és tovább folytatja útját, a nyakörv impulzussal figyelmeztet. A kutya idővel megtanulja, hol a határ és meddig mehet, hogy a nyakörv ne aktiválódjon. Összefüggésbe hozza a nyakörv működését a terület határaival.

Miben nyújthat segítséget a kiképző nyakörv vagy a láthatatlan kerítés?

  • megtanítható a kutya póráz nélküli sétáltatása, a kutya visszahívása és alap utasítások teljesítése ("állj", "lábhoz", "hozzám", "vissza", "maradj", "vissza"...),
  • leszoktatható vadállat vagy más kutya indokolatlan kergetése,
  • a kutya leszoktatható a nem kívánt és helytelen viselkedéséről: ugrálás a vendégekre vagy járókelőkre, gödrök ásása, nem kívánt ugatás vagy üvöltés, alom felfalása, stb.,
  • precízen betanítható a kutyának számos olyan cselekedet, melyet végre kell hajtania (professzionális kutyaképzés esetében) és melyet eddig pórázon végzett,
  • megakadályozható a kutya megszökése, a kerítés átugrálása vagy aláásása.

 

Hogyan használjuk a kerítést és a nyakörvet a szökés ellen?

Elektromos kerítések esetében nagyon fontos betartani a sorrendet, ami a hangjelzés és elektrosztatikus korrekciókat illeti. A kutya gyorsan megtanulja, hogy az impulzus korrekciót hangjelzés előzi meg és rövid idő elteltével már bőven elegendő lesz hangjelzés használata a kutya visszatartásához. 

A minőségi elektronikus nyakörvek teljes mértékben biztonságosak mind a kutyára ,mind a gazdára való tekintettel. Egyes modellek használhatók esőben és hóban is. Az egyszerre több kutyával rendelkező kutyatulajdonosok olyan készülékek közül is választhatnak, ahol egyetlen távvezérlő segítségével egyszerre több nyakörv is vezérelhető - praktikus megoldás. 

Nézzük meg tehát, hogyan működik a nyakörv a gyakorlatban. A kutyának felhelyezte a nyakörvet, a kezében tartja az adókészüléket (távvezérlő) és sétáltatni viszi a kutyát. A kutya meglátja pl. a vadat és kezdődik az eszeveszett rohanás a vadállat után. Nem hallgat a visszahívásra. Nyomja meg a távvezérlőn a hangjelzést aktiváló gombot. A nyakörv vevőkészüléke hangjelzéssel azonnal figyelmezteti a kutyát. Ha nem reagál és tovább szalad, nyomja meg az impulzus korrekció gombját. Erre már fel fog figyelni. A kutya megtanulja, hogy hangjelzés után érkezik az impulzus és a következő alkalommal már elegendő lesz hangjelzés használata.

Elektronikus kerítések használata szintén rendkívül egyszerű. Elegendő telepíteni a vezetéket és felhelyezni a kutyának a nyakörvet. Minden automatikusan működik. További információért tekintse meg az alábbi videót.

 Kapcsolódó termékek

Petrainer PET998D elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

16 160 Ft

Petrainer PET619 elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

30 995 Ft

Aetertek AT-918C elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

61 860 Ft

Elektromos láthatatlan kerítés Dogtrace d-fence 101   Raktáron

70 020 Ft

Elektromos kiképző nyakörv Dogtrace d-control 600   Raktáron

71 655 Ft

Petrainer PET998DR elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

22 690 Ft

iTrainer HT-023 láthatatlan kutyakerítés   Raktáron

29 215 Ft

Petrainer PET998DB elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

29 215 Ft

Petrainer PET998DR Deluxe elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

29 365 Ft

Petrainer PET998DB Deluxe elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

32 630 Ft

Elektromos kiképző nyakörv Dogtrace d-control easy small   Raktáron

42 275 Ft

Canicom 200 First elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

47 170 Ft

PetSafe Pawz Away otthoni kerítés macskáknak és kiskutyáknak   Raktáron

47 170 Ft

Elektromos kiképző nyakörv Dogtrace d-control easy mini   Raktáron

48 805 Ft

Pet at School Pulse elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

48 805 Ft

| 1  2  3  4  5  6  7  8 |