Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Ugatásgátló nyakörvek: A kutya nevelése vagy kínzása?

Valószínűleg már hallott az ugatásgátló nyakörvekről és Önben is felmerült a kérdés, hogy kutyakínzásról van e szó vagy hatékony e a hasonló megoldás. Különféle fórumokon számos negatív véleményt olvashat az ugatásgátló nyakörvekkel kapcsolatban, azonban tény, hogy a legtöbb esetben a véleményíró semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik e téren. A folyamatosan, zavaróan ugató kutyák kétségbeesett tulajdonosai hasonló fórumokon nem találnak megoldást a problémára. Szeretné megérteni az ugatásgátló nyakörvek működését, olvassa tovább az alábbi cikket.

 

 

Hogyan működnek az ugatásgátló nyakörvek?

Ma már beszerezhető ugatásgátló nyakörv gyengébb és erőteljesebb figyelmeztetéssel (úgynevezett korrekció). Ennek köszönhetően kiválasztható a megfelelő típus az érzékenyebb és temperamentumosabb kutyáknak is egyaránt, továbbá választható ugatásgátló nyakörv vagy üvöltés elleni nyakörv. A kutya ugatását követően a készülék figyelmeztető jelet küld, mellyel helyettesíti a gazdi utasításait, például ha a kutya egyedül marad a házban.

 

Mi is pontosan a figyelmeztetés, más néven korrekció?

Az ugatást vagy üvöltést követően aktiválódik a nyakörv és alacsony szintű figyelmeztetést küld hangjelzés, rezgés vagy gyenge impulzus formájában. Amennyiben a figyelmeztetés sikeres és a kutya már nem ugat, a nyakörv kikapcsol. Azonban ha tovább ugatna, a figyelmeztetések ereje fokozatosan növekszik mindaddig, amíg el nem ér egy bizonyos határt. A beépített biztonsági egység leállítja a nyakörvet, amennyiben a kutya ezt a határt túlugatja vagy 1 percnél hosszabb ideig folyamatosan ugatna. Ha a kutya ennél is tovább ugatna, néhány perc elteltével a teljes ciklus az elejétől indul.

Az összes kutya ugat - mire is jó tehát az ugatásgátló nyakörv?

Az ugatás természetes módja a kutyák közötti kommunikációnak, azonban az ugatásnak is vannak bizonyos korlátai. Főként olyan helyzetről van szó, amikor a kutya unalomból vagy figyelemfelkeltés érdekéből ugat, vagy egyszerűen nem viseli jól az egyedüllétet. Házi kedvence az ilyen ugatást könnyedén megszokja és zavaró tényezőként hat környezetére. Amennyiben nem állítja meg a nem kívánt viselkedését, támogatja az engedetlenségét és a legrosszabb esetben a szomszédokkal kerülhet összetűzésbe. Hasonló helyzetekben teljes mértékben érthető, ha megoldást keres a problémára.

 

 

 

Hogyan segít az ugatásgátló nyakörv megszüntetni a kutyám zavaró ugatását?

Más módszerekkel szemben az ugatásgátló nyakörvek azonnal reagálnak a kutya ugatására. Négylábú barátja azonnal összefüggésbe hozza az ugatást a figyelmeztető jellel. Megjegyzi, hogy a folyamatos ugatás egyre jobban növeli a korrekció erejét, melynek köszönhetően nem ugat tovább.

 

Nem szokik le a kutyám teljesen az ugatásról?

A nyakörvet csak olyan helyzetekben kell használni, ha a kutya zavaróan ugatna. Ezt követően mindig le kell venni a nyakörvet a kutyáról. A kutya megtanulja, hogy kizárólag akkor nem ugathat, ha viseli a nyakörvet. Egyéb helyzetekben az ösztönös ugatás nem változik.

 

 

Ide kattintva további cikket olvashat az ugatásgátló nyakörvekről és a megfelelő termék kiválasztásáról!

 

Kutyakínzás az ugatásgátló nyakörvek használata?

A nyakörv megfelelő használata a kutyagazditól függ, éppúgy, mint például póráz nevelési használata. Vagy nevelni szeretné a kutyát, vagy pedig erőszakkal büntetni, ezért minden módszerrel és segédeszközzel felelősségteljesen kell bánni. A megfelelő termék kiválasztásánál figyelembe kell venni a kutya érzékenységét, temperamentumát, az egyes korrekciók erejét és fajtáját. Nagyon fontos, hogy testre szabjuk a kutyának a nyakörvet. Az ugatásgátló készülékek használata egészséges, nem agresszív és 6 hónapnál idősebb kutyák számára ajánlott. A kutyának meg kell értenie az alap utasításokat, mit vár el tőle. A leghatékonyabb eredmény eléréséhez, ugatásgátló nyakörv használata mellett is szükség van szóbeli utasításra. Az első alkalommal mindig felügyelet mellett használja a készüléket és soha ne vásároljon jogosulatlan eszközt, garancialevél nélkül.

A helyesen beállított korrekció kellemetlen, azonban nem okoz fájdalmat a kutyának (éppúgy, mint a póráz meghúzása, ha helytelenül viselkedik a kutya). Az ugatásgátló nyakörv kiképző eszköz, melyet helyesen, rendeletszerűen kell használni. Éppúgy, mint más, hasonló kiképző módszereket. 

 

Milyen nyakörvet válasszak a kutyámnak?

Amennyiben tanácstalan és nem képes kiválasztani a megfelelő ugatásgátló nyakörvet, kérje szakértő segítségét. Mi készen állunk tanácsot adni és segíteni a legmegfelelőbb készülék kiválasztásában és kiszállításában. Amennyiben részletesebb tájékoztatást szeretne a megfelelő ugatásgátló nyakörv kiválasztásához, kattintson az alábbi cikkre: Ugatás és üvöltés elleni nyakörvek - mi alapján válasszunk? Fontos figyelembe venni a kutya fajtáját, korát, méretét, egészségi állapotát és érzékenységét. Választhat rendkívül gyenge impulzusokkal rendelkező, manuálisan vagy automatikusan állítható nyakörvek közül is. Egyes típusok esetében az impulzusok deaktiválhatók vagy használható kizárólag rezgés, ultrahang vagy spray korrekció.

 


Kapcsolódó termékek

Kedvezmény -15%

Canicalm ugatásgátló nyakörv

Raktáron
29 230 Ft
24 845 Ft

Összehasonlítás

Kedvezmény -9%

PetSafe® ugatásgátló egység

Raktáron
29 230 Ft
26 600 Ft

Összehasonlítás

Kedvezmény -15%
Sprejový obojek proti štěkání Canicalm Spray
Változatok (6)
fehér - szagtalan fehér - citrom fehér - levandula fekete - szagtalan fekete - citrom fekete - levandula

Canicalm Spray ugatásgátló nyakörv

Raktáron
35 435 Ft
30 120 Ft

Összehasonlítás