Láthatatlan kerítés: Hogyan képezzük a kutyát láthatatlan kerítés segítségével

A láthatatlan elektronikus kerítések olyan eszközök, melyek segítségével elhatárolhatunk bizonyos földterületet, védve így házi kedvencünk biztonságát. Az elektronikus kerítés az alábbi részekből tevődik össze: láthatatlan vezeték (virtuális jel) vagy szigetelt vezeték (rádiójelet vezet), alapegység a beállításokhoz és vevőkészülék a kutya nyakörvére. A kerítés fizikai akadály nélküli megoldást jelent, mellyel biztosíthatjuk, hogy házi kedvencünk ne hagyja el a földterületet. A vezeték segítségével megjelöljük a földterület határait. Amint házi kedvencünk megközelíti a zóna határait, a nyakörv vevőkészüléke figyelmezteti a kutyát. A figyelmeztetés hangjelzés, rezgés vagy elektrosztatikus impulzus formájában érkezik, melyek intenzitása állítható.

 


Amennyiben úgy dönt, hogy hasonló készülékkel kerítené el kertjét vagy a telket, felmerülhet a kérdés, hogy hogyan képezzük a kutyát láthatatlan kerítés segítségével és hogyan szoktassuk rá a kutyát a készülékre. Olvassa el az alábbi útmutatót, mely segítséget nyújthat a képzésben.

 

A vevőkészülék a megfelelő helyen:

A megfelelő használatnak az egyik legfontosabb alapfeltétele, hogy megfelelően helyezzük fel a kutyának a nyakörvet. A vevőkészülék elektródáinak érintkezniük kell a kutya nyakának bőrével, azonban figyelnünk kell arra, hogy ne húzzuk túl szorosra a nyakörvet (1-2 ujjunkat kényelmesen becsúsztathassuk a nyakörv mögé). 

Rá kell szoktatnunk a kutyát a nyakörv viseletére, ezért fontos napi rendszerességgel felcsatolni a nyakörvet (természetesen kikapcsolt állapotban, hogy a kutya eleinte ne kapjon korrekciót és szokjon hozzá a nyakörvhöz). Bekapcsolt állapotban nem javasolt a nyakörv használata 12 óránál hosszabb ideig. Fontos naponta ellenőrizni a kutya nyakát (az elektródák helyén), hogy az elektródák nem irritálják e a kutya bőrét.

 

Rendszeresség:

Napi rendszerességgel 10-20 percet képezze a kutyát. A képzés rendkívül hatékony lesz, azonban nem fárasztja ki négylábú kedvencét. A képzés teljes időtartama a kutya temperamentumától függ. A kutya teljes kiképzése megközelítőleg 5 hetet vehet igénybe.

 

Idő és öröm:

A siker ezen alapszik. Biztosítson a kutyának elegendő időt, hogy megszokja az elektronikus láthatatlan kerítést. Amennyiben a kutya megbízhatóan elsajátítja az alapvető lépéseket, növelheti a képzés nehézségét.

 

1. HÉT: Képzés póráz segítségével - ismertesse meg a kutyát a területtel

Jelölje ki a földterület határait zászlókkal. Ideális esetben tartsa be a 10 lábnyi távolságot az egyes zászlók között. Sétáljon a kutyával a határ mentén. Amint a korrekciós zóna közelébe érkezik, álljon meg és hagyja, hogy a kutya folytassa útját mindaddig, amíg nem adagol a nyakörv korrekciót rezgés vagy más beállított korrekció formájában. Amint a kutya megérezte a korrekciót, azonnal húzza vissza a biztonságos zónába és dicsérje meg, hogy visszalépett. A korrekció erejét a legalacsonyabb szintre állítsa (melyre a kutya reagál).

Az 1. lépés célja a kutya betanítása, hogy a zászlókkal kijelölt határ átlépése korrekciót indít és a visszalépéssel a korrekció leállítható és eliminálható. Rövid idő elteltével a kutya megtanulja, hogy a zászlókkal megjelölt határt nem lépheti át.

 


 

A képzés során a kutya azt is megtanulja, hogy a hangjelzés/rezgés (figyelmeztető zóna) figyelmeztetésként érkezik, mielőtt impulzus korrekciót adagolna a nyakörv (korrekciós zóna). A gyakorlatot naponta ismételje. Ha a kutya megtanul távol maradni a zászlóktól, a képzésben a következő szintre léphet. Amennyiben több kutyával rendelkezne, mindegyik kutyát külön külön képezze. A képzés sokkal hatékonyabb lesz, ha örömteli játszással fejezi be a gyakorlást a biztonsági zóna határain belül.

 

2. HÉT: Képzés póráz segítségével: Figyelemfelkeltés

Tartsa pórázon a kutyát a zóna határain belül. Kis idő elteltével dobja ki a játékot a biztonsági zóna határain kívülre. Amint a kutya átlépi a határt és korrekciót kap, a póráz segítségével húzza vissza a kutyát a biztonsági zónába.

A korrekció intenzitását fokozatosan növelje mindaddig, amíg el nem éri azt a szintet, mely már kellemetlen lesz a kutya számára és nem lesz hajlandó például a labda után szaladni a zóna határain kívülre. A kutyának meg kell értenie, hogy az egyetlen helyes reakció a biztonsági zónába való visszalépés lesz. A zóna határain kívül lévő tárgyakat figyelmen kívül kell hagynia. Rendszeres gyakorlással megtanulja, hogy a rezgés korrekció figyelmeztetésként érkezik impulzust megelőzően.

 

 

3. HÉT: Figyelemfelkeltés más kutya vagy járókelő által…

Tartsa pórázon a kutyát és játsszon vele a zóna határain belül. Rövid idő elteltével, a lehetőségeknek megfelelően, keltse fel a kutya figyelmét a zóna határain kívül lévő egyéb kutyára. Ha a kutya átlépi a zóna határait és korrekciót kap, húzza vissza. Meg kell értenie, hogy más állat vagy járókelő miatt sem hagyhatja el a beállított zóna határait. Amennyiben a kutya folyamatosan átlépi a zóna határait, növelni kell a korrekciók intenzitását.

 4. HÉT: A kutya képzése póráz nélkül:

Póráz használata nélkül ismételje meg a 3. és 4. lépést. Ha a kutyára nincs semmilyen hatással a zavaró környezete és tiszteletben tartja a zóna határait, készen áll és szabadon engedheti a kutyát.

Továbbra is kiszalad a kutya a beállított zóna határain kívülre? Ismételje meg a képzést a 2. ponttól, esetlegesen növelje a korrekció intenzitását.

Megérti a kutya a nyakörv vevőkészüléke által kibocsájtott korrekciók közötti különbségeket? A vezető fém elektródákat műanyag elektródákra cserélheti, így a korrekció kizárólag hangjelzés és rezgés formájában érkezik. Elektrosztatikus impulzust nem kap. 

 

Néhány gyakori kérdés...

 

  • Mit tegyek abban az esetben, ha a kutya folyamatosan átlépi a láthatatlan kerítést?

A kutyát azonnal hívja vissza és vegye le a nyakörvet, hogy ne kapjon folyamatosan korrekciót.

  • Meddig tart, amíg a kutya megszokja a kerítést?

Ez az időtartam minden kutya esetében eltérő. Függ a kutya okosságától és temperamentumától. A kiképzés hozzávetőleges időtartama 5 hét, napi 10-20 percnyi gyakorlás mellett.

  • Hogyan tudom, hogy mekkora intenzitású korrekció a megfelelő?  

Az optimális erősség a kutya füleinek, nyakrészének, vállainak enyhe megrángásával ismerhető fel. Nem szabad, hogy a kutya nyüszítsen. Ilyen esetben túl erős a korrekció.

  • Milyen kutya esetében használhatom a kerítést?

Elektromos láthatatlan kerítés használható az összes kutyafajta és bármekkora méretű kutya esetében. Fontos azonban a megfelelő termék kiválasztása. A láthatatlan kerítés nem alkalmas a 6 hónaptól fiatalabb kutyák esetében, ugyanis a kölyökkutyák még nem értik a kiképzést.

  • Mekkora területet fedhetek le a láthatatlan kerítéssel?

Kizárólag attól függ, hogy az adott láthatatlan kerítés mekkora hosszú vezetékkel bővíthető. Az elektromos láthatatlan kerítés kényelmes megoldást jelent bármilyen földterület elkerítéséhez.

 

Néhány figyelmeztetés:

  • Ne feledkezzen meg ellenőrizni az akkumulátort.
  • A nyakörvet a kerítés beállítását követően helyezze fel a kutyának.
  • Ne használjon semmilyen fém nyakörvet. A kerítés közelében lévő fém tárgyak változtatják a beállításokat.
  • A képzés során fontos a pozitív hangulat és a kutya jutalmazása (amennyiben végrehajtja a kért utasításokat).

 Kapcsolódó termékek

Elektromos láthatatlan kerítés Dogtrace d-fence 101   Raktáron

70 020 Ft

iTrainer HT-023 láthatatlan kutyakerítés   Raktáron

29 215 Ft

PetSafe Pawz Away otthoni kerítés macskáknak és kiskutyáknak   Raktáron

47 170 Ft

iTrainer TP16 láthatatlan kutyakerítés   Raktáron

61 860 Ft

Canifugue 2015 elektromos láthatatlan kutyakerítés   Raktáron

81 445 Ft

Elektromos láthatatlan kerítés Dogtrace d-fence 202 - fehér   Raktáron

86 340 Ft

Canifugue elektromos láthatatlan kutyakerítés   Raktáron

91 240 Ft

PetSafe kerítés kiskutyáknak   Raktáron

92 870 Ft

Elektromos láthatatlan kerítés plot d-fence 2002 - fekete   Raktáron

96 135 Ft

Canifugue MIX elektromos láthatatlan kutyakerítés   Raktáron

109 190 Ft

Canifugue MIX 2015 elektromos láthatatlan kutyakerítés   Raktáron

114 090 Ft

Canifugue Small elektromos láthatatlan kutyakerítés   Raktáron

117 350 Ft

E-collar DF-1000 elektromos kerítés   Raktáron

198 960 Ft

iTrainer W227 láthatatlan kutyakerítés

40 640 Ft

Pet at School kutyakerítés

81 445 Ft

| 1  2 |