Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Láthatatlan kerítés: Hogyan képezzük a kutyát láthatatlan kerítés segítségével

A láthatatlan elektronikus kerítések olyan eszközök, melyek segítségével elhatárolhatunk bizonyos földterületet, védve így házi kedvencünk biztonságát. Az elektronikus kerítés az alábbi részekből tevődik össze: láthatatlan vezeték (virtuális jel) vagy szigetelt vezeték (rádiójelet vezet), alapegység a beállításokhoz és vevőkészülék a kutya nyakörvére. A kerítés fizikai akadály nélküli megoldást jelent, mellyel biztosíthatjuk, hogy házi kedvencünk ne hagyja el a földterületet. A vezeték segítségével megjelöljük a földterület határait. Amint házi kedvencünk megközelíti a zóna határait, a nyakörv vevőkészüléke figyelmezteti a kutyát. A figyelmeztetés hangjelzés, rezgés vagy elektrosztatikus impulzus formájában érkezik, melyek intenzitása állítható.

 


Amennyiben úgy dönt, hogy hasonló készülékkel kerítené el kertjét vagy a telket, felmerülhet a kérdés, hogy hogyan képezzük a kutyát láthatatlan kerítés segítségével és hogyan szoktassuk rá a kutyát a készülékre. Olvassa el az alábbi útmutatót, mely segítséget nyújthat a képzésben.

 

A vevőkészülék a megfelelő helyen:

A megfelelő használatnak az egyik legfontosabb alapfeltétele, hogy megfelelően helyezzük fel a kutyának a nyakörvet. A vevőkészülék elektródáinak érintkezniük kell a kutya nyakának bőrével, azonban figyelnünk kell arra, hogy ne húzzuk túl szorosra a nyakörvet (1-2 ujjunkat kényelmesen becsúsztathassuk a nyakörv mögé). 

Rá kell szoktatnunk a kutyát a nyakörv viseletére, ezért fontos napi rendszerességgel felcsatolni a nyakörvet (természetesen kikapcsolt állapotban, hogy a kutya eleinte ne kapjon korrekciót és szokjon hozzá a nyakörvhöz). Bekapcsolt állapotban nem javasolt a nyakörv használata 12 óránál hosszabb ideig. Fontos naponta ellenőrizni a kutya nyakát (az elektródák helyén), hogy az elektródák nem irritálják e a kutya bőrét.

 

Rendszeresség:

Napi rendszerességgel 10-20 percet képezze a kutyát. A képzés rendkívül hatékony lesz, azonban nem fárasztja ki négylábú kedvencét. A képzés teljes időtartama a kutya temperamentumától függ. A kutya teljes kiképzése megközelítőleg 5 hetet vehet igénybe.

 

Idő és öröm:

A siker ezen alapszik. Biztosítson a kutyának elegendő időt, hogy megszokja az elektronikus láthatatlan kerítést. Amennyiben a kutya megbízhatóan elsajátítja az alapvető lépéseket, növelheti a képzés nehézségét.

 

1. HÉT: Képzés póráz segítségével - ismertesse meg a kutyát a területtel

Jelölje ki a földterület határait zászlókkal. Ideális esetben tartsa be a 10 lábnyi távolságot az egyes zászlók között. Sétáljon a kutyával a határ mentén. Amint a korrekciós zóna közelébe érkezik, álljon meg és hagyja, hogy a kutya folytassa útját mindaddig, amíg nem adagol a nyakörv korrekciót rezgés vagy más beállított korrekció formájában. Amint a kutya megérezte a korrekciót, azonnal húzza vissza a biztonságos zónába és dicsérje meg, hogy visszalépett. A korrekció erejét a legalacsonyabb szintre állítsa (melyre a kutya reagál).

Az 1. lépés célja a kutya betanítása, hogy a zászlókkal kijelölt határ átlépése korrekciót indít és a visszalépéssel a korrekció leállítható és eliminálható. Rövid idő elteltével a kutya megtanulja, hogy a zászlókkal megjelölt határt nem lépheti át.

 


 

A képzés során a kutya azt is megtanulja, hogy a hangjelzés/rezgés (figyelmeztető zóna) figyelmeztetésként érkezik, mielőtt impulzus korrekciót adagolna a nyakörv (korrekciós zóna). A gyakorlatot naponta ismételje. Ha a kutya megtanul távol maradni a zászlóktól, a képzésben a következő szintre léphet. Amennyiben több kutyával rendelkezne, mindegyik kutyát külön külön képezze. A képzés sokkal hatékonyabb lesz, ha örömteli játszással fejezi be a gyakorlást a biztonsági zóna határain belül.

 

2. HÉT: Képzés póráz segítségével: Figyelemfelkeltés

Tartsa pórázon a kutyát a zóna határain belül. Kis idő elteltével dobja ki a játékot a biztonsági zóna határain kívülre. Amint a kutya átlépi a határt és korrekciót kap, a póráz segítségével húzza vissza a kutyát a biztonsági zónába.

A korrekció intenzitását fokozatosan növelje mindaddig, amíg el nem éri azt a szintet, mely már kellemetlen lesz a kutya számára és nem lesz hajlandó például a labda után szaladni a zóna határain kívülre. A kutyának meg kell értenie, hogy az egyetlen helyes reakció a biztonsági zónába való visszalépés lesz. A zóna határain kívül lévő tárgyakat figyelmen kívül kell hagynia. Rendszeres gyakorlással megtanulja, hogy a rezgés korrekció figyelmeztetésként érkezik impulzust megelőzően.

 

 

3. HÉT: Figyelemfelkeltés más kutya vagy járókelő által…

Tartsa pórázon a kutyát és játsszon vele a zóna határain belül. Rövid idő elteltével, a lehetőségeknek megfelelően, keltse fel a kutya figyelmét a zóna határain kívül lévő egyéb kutyára. Ha a kutya átlépi a zóna határait és korrekciót kap, húzza vissza. Meg kell értenie, hogy más állat vagy járókelő miatt sem hagyhatja el a beállított zóna határait. Amennyiben a kutya folyamatosan átlépi a zóna határait, növelni kell a korrekciók intenzitását.

 4. HÉT: A kutya képzése póráz nélkül:

Póráz használata nélkül ismételje meg a 3. és 4. lépést. Ha a kutyára nincs semmilyen hatással a zavaró környezete és tiszteletben tartja a zóna határait, készen áll és szabadon engedheti a kutyát.

Továbbra is kiszalad a kutya a beállított zóna határain kívülre? Ismételje meg a képzést a 2. ponttól, esetlegesen növelje a korrekció intenzitását.

Megérti a kutya a nyakörv vevőkészüléke által kibocsájtott korrekciók közötti különbségeket? A vezető fém elektródákat műanyag elektródákra cserélheti, így a korrekció kizárólag hangjelzés és rezgés formájában érkezik. Elektrosztatikus impulzust nem kap. 

 

Néhány gyakori kérdés...

 

  • Mit tegyek abban az esetben, ha a kutya folyamatosan átlépi a láthatatlan kerítést?

A kutyát azonnal hívja vissza és vegye le a nyakörvet, hogy ne kapjon folyamatosan korrekciót.

  • Meddig tart, amíg a kutya megszokja a kerítést?

Ez az időtartam minden kutya esetében eltérő. Függ a kutya okosságától és temperamentumától. A kiképzés hozzávetőleges időtartama 5 hét, napi 10-20 percnyi gyakorlás mellett.

  • Hogyan tudom, hogy mekkora intenzitású korrekció a megfelelő?  

Az optimális erősség a kutya füleinek, nyakrészének, vállainak enyhe megrángásával ismerhető fel. Nem szabad, hogy a kutya nyüszítsen. Ilyen esetben túl erős a korrekció.

  • Milyen kutya esetében használhatom a kerítést?

Elektromos láthatatlan kerítés használható az összes kutyafajta és bármekkora méretű kutya esetében. Fontos azonban a megfelelő termék kiválasztása. A láthatatlan kerítés nem alkalmas a 6 hónaptól fiatalabb kutyák esetében, ugyanis a kölyökkutyák még nem értik a kiképzést.

  • Mekkora területet fedhetek le a láthatatlan kerítéssel?

Kizárólag attól függ, hogy az adott láthatatlan kerítés mekkora hosszú vezetékkel bővíthető. Az elektromos láthatatlan kerítés kényelmes megoldást jelent bármilyen földterület elkerítéséhez.

 

Néhány figyelmeztetés:

  • Ne feledkezzen meg ellenőrizni az akkumulátort.
  • A nyakörvet a kerítés beállítását követően helyezze fel a kutyának.
  • Ne használjon semmilyen fém nyakörvet. A kerítés közelében lévő fém tárgyak változtatják a beállításokat.
  • A képzés során fontos a pozitív hangulat és a kutya jutalmazása (amennyiben végrehajtja a kért utasításokat).

 


Kapcsolódó termékek

Elektronický plot pro psy iTrainer W227
Változatok (5)
2 kutyának 3 kutyának 4 kutyának 5 kutyának 1 kutyának

iTrainer W227 láthatatlan kutyakerítés

Ohradník pro psy iTrainer HT-023
Változatok (5)
1 kutyának 2 kutyának 3 kutyának 4 kutyának 5 kutyának

iTrainer HT-023 láthatatlan kutyakerítés

Neviditelný plot Canifugue 2015
Változatok (5)
5 kutyának 1 kutyának 2 kutyának 3 kutyának 4 kutyának

Canifugue 2015 elektromos láthatatlan kutyakerítés

Neviditelný plot Canifugue
Változatok (5)
5 kutyának 1 kutyának 2 kutyának 3 kutyának 4 kutyának

Canifugue elektromos láthatatlan kutyakerítés

PetSafe® kerítés kiskutyáknak
Változatok (1)
1 kutyának

PetSafe® kerítés kiskutyáknak

Neviditelný plot Canifugue MIX
Változatok (5)
1 kutyának 2 kutyának 3 kutyának 4 kutyának 5 kutyának

Canifugue MIX elektromos láthatatlan kutyakerítés

Raktáron
107 110 Ft

Összehasonlítás

Canifugue MIX 2015 elektromos láthatatlan kutyakerítés
Változatok (5)
1 kutyának 2 kutyának 3 kutyának 4 kutyának 5 kutyának

Canifugue MIX 2015 elektromos láthatatlan kutyakerítés

Raktáron
111 915 Ft

Összehasonlítás

Elektronický ohradník Canifugue Small
Változatok (5)
1 kutyának 2 kutyának 3 kutyának 4 kutyának 5 kutyának

Canifugue Small elektromos láthatatlan kutyakerítés

Raktáron
115 115 Ft

Összehasonlítás

Dogtra eF-3500 elektromos kerítés
Változatok (5)
1 kutyának 2 kutyának 3 kutyának 4 kutyának 5 kutyának

Dogtra eF-3500 elektromos kerítés

Raktáron
143 935 Ft

Összehasonlítás