Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Halláskárosult kutyák képzése elektromos nyakörv segítségével. Lehetséges? Hogyan?

Ha a kutya hallássérült vagy süket, nem annyira nagy tragédia, mint amilyennek első látásra tűnik. Süket kutyával is remekül szórakozhat és hűséges társa lehet. Igen, néhány dolgot meg kell szoknia, például, hogy nem hallgat a visszahívásra. De különböző gesztusokkal megtanítható, hogyan sétáljon a lábánál és teljesítse az alap utasításokat, mint pl. "ül", "fekszik"... Egyes süket kutyák remekül viselik az összetettebb kiképzést is. Minden a megértésen és a türelmen alapszik! Az elektromos kiképző nyakörvek megkönnyítik a halláskárosult kutyák képzését.

A süket kutyákról gyakran azt terjesztik, hogy idegesek és agresszívek. Egyes állatorvosok, a süketen született kiskutyák esetében, még az elaltatást is javasolják! A kutya az élet során is elvesztheti a hallását, például gyulladás vagy más betegség következtében és természetesen öregedés során. De ha jobban belegondolunk annyira ez nem tragédia.

A kutyák süketsége

  • Veleszületett süketség – örökletes betegség, összefüggésben a fehér szőrzettel.
  • Kongenitális süketség (szerzett) – általában középfülgyulladás eredményeként.
  • Sensorineurális süketség (idegi eredetű) – a cochlearis rendszer és a hetedik koponya ideg rendellenességeiből, valamint az agyi idegpályák és központok rendellenességeiből ered.

Sajnos a kutyák süketsége a legtöbb esetben gyógyíthatatlan, de a süket kutya is élhet teljes életet és teljesíthet kiképzést. A süket kutyák képzése hasonló a nem halláskárosult kutyák képzésével, fontos a türelem és a harmónia - a hangutasítások helyett kézjelek használata szükséges.

Rex vak volt és később a hallását is elvesztette

Hét évvel ezelőtt találtunk egy kutyát a réten az út mellett, aki kimerült és fáradt volt. Magunkhoz vettük az autóba és már velünk maradt. Nem látott. Az állatorvos tíz évesre becsülte. Három év elteltével folyamatosan a hallását is elvesztette. Még további három évig élt velünk, amikor már teljesen süket és vak volt, de ennek ellenére is vidámnak és boldognak tűnt. Mindig örült a sétáltatásnak, ahol aktívan szagolt mindent és érdeklődött a környezet iránt. Imádta az etetést is. Szerette a simogatást és nagyobb szüksége volt közelségünkre.

Az igazat megvallva rettegtem attól, hogyan fog orientálódni környezetében, de tökéletesen akklimatizálódott és felismerte magát bárhol. Mindemellett gyakran jártunk szüleimhez és a nyaralóban is több időt töltöttünk. Szinte folyamatosan utaztunk és sehol nem jelentett neki problémát az orientálódás. Egyedül sétált a kertben. Még amikor hallott, szabadon hagytuk a kertben és ha valamilyen akadályhoz közeledett csak rákiáltottunk: "Vigyázz!" És ő megállt. Később a hallását is elvesztette és már csak pórázon sétáltattuk. Rendkívül figyelmes folt és már a póráz enyhe visszahúzására is megállt, pl. az úttest mellet. Annak ellenére, hogy süket e a kutya, vagy sem, fontos a kommunikáció a kutyával. Néha azt látom, hogy a kutyagazdik egyáltalán nem kommunikálnak a kutyával. Csak megrántják a pórázt és visszahúzzák a kutyát. Annyit sem mondanak, hogy "állj" vagy "megyünk".

A süketségnek volt egy nagy előnye. Amikor porszívóztam, Rexet körüljárva és porszívózhattam anélkül, hogy felkeltettem volna a szunyókálásból. Korábban (valószínűleg a korábbi tulajdonosok tapasztalatai után) minden zaj megijesztette. Öreg kutyaként, az utolsó éveiben sokat pihent és aludt. Nem zavarta szinte semmi. Azonban az, hogy nem hallott, nem jelenti azt, hogy nem is ugatott! Ami egyébként az emberek gyakori kérdése: mivel süket a kutya, tud ugatni? Természetesen.

Hogyan kommunikáljunk a süket kutyával?

Lehetséges a kommunikáció nem csak süket kutyával, de süket és vak kutyával is. Csupán az a kérdés, hogyan találjuk meg a közös utat. Előny, hogy a süket kutyák általában látnak és az egyes utasításokat különböző gesztusok segítségével megtaníthatjuk a kutyának. Hasonlóan mint az emberek esetében a jelbeszéd.

Például, Rosie Gibbs, aki korábban süket gyerekeket tanított. Megtanította a Makaton kommunikációs nyelvét, amelyet később a kutyájánál is felhasznált. Egy kutyamenhelyen találta magát, mert a korábbi tulajdonosa nem tudta kezelni, először agresszív volt és nehezen kezelhető. Azonban rendkívül tanulékonynak bizonyult. Gyorsan megértette az egyes jeleket és az első két hét elteltével már 15 jelet ismert. Ma már ötven jelet tud és bajnok, aki különböző versenyeket nyer.

Nem szükséges bajnokot nevelnie otthon, de lehet nagyszerű társa, akiben megbízhat! A süket kutyák is lehetnek jól-neveltek és megtaníthat nekik számos dolgot. Az előítéletek leküzdése a legnehezebb. Fontos, mint a hagyományos kutyaképzés esetében, hogy a képzés során ugyanazokat a parancsokat használjuk. Például ha egészséges kutyát fog ülésre tanítani, egy utasítást fog használni - "Ül". Süket kutya esetében gesztust kell használnia. Hozzá kell tenni, hogy a szakképzésben az oktatók nem kiabálnak egészséges kutyákra sem, hanem enyhe gesztusokkal figyelmeztetik őket.

Az egyetlen dolog, amivel számolnia kell, hogy a kutya nem fog reagálni a visszahívásra. Hanggal nem tudja felkelteni a kutya figyelmét. Hasonló esetekben segít a technológia. Tapasztalt kutyatenyésztők és kiképzők is említik a vibrációs, más néven rezgő kiképző nyakörveket, melyek hasonló helyzetekben nyújtanak segítséget. Lényegesen megkönnyítik a süket és halláskárosult kutyák képzését. Az adókészülék segítségével aktiválható a kutya nyakörve, mely rezgéssel hívja fel a kutya figyelmét.

Elektromos nyakörvek süket kutyáknak

Az elektromos nyakörvek süket kutyák számára rezgéseket, esetlegesen elektrosztatikus impulzusokat használnak. Megkönnyítik a kutya képzését, a rezgések helyettesítik a gazdi hangját és felhívják a kutya figyelmét - a kutya visszahívása.

Az elektromos kiképző nyakörv süket kutyáknak segít abban az esetben ha a kutya halláskárosultan született vagy élete során elvesztette hallását és újra kell kezdeni a kutya képzését, mivel a szóbeli utasításokat különböző gesztusokkal kell helyettesíteni. Mivel az egészséges és a süket kutya között nincs különbség, a képzés során szintén használjunk jutalomfalatot dicséretként.

Egy korábbi beszélgetés során az alábbi tapasztalatot osztotta meg velünk egy süket kutyus gazdája: "Van egy kutyám, aki hat évesen megsüketült, jelenleg tíz éves. Megtanítható különböző jelekre, gesztusokra, de mindent az elejétől kell kezdeni. Rájöttem arra, hogy meglehetősen nehéz volt ugyanazokat a gesztusokat végezni, eléggé koncentrálnom kell a gesztusokra, hogy ugyanúgy mutassam a kutyának. De még így is sikerült megtanulnunk a visszahívást és az alapvető parancsokat”.

Videó: Hogyan képezzük a halláskárosult kutyát

 

Rezgő nyakörvek süket kutyák számára

Szerencsére a rezgő kiképző nyakörvek kínálata, mely ideális süket kutyák képzésére, folyamatosan bővül. A legismertebb modellek közé tartozik pl. a Petrainer PET916N nyakörv, amely egy alap elektromos kiképző nyakörv, 300 méteres hatótávolsággal és vízálló vevőkészülékkel. Az ár és teljesítmény arányát illetően az a legelérhetőbb termék a piacon. Alkalmas kezdő kutyagazdik számára.

Az Aetertek AT-216D elektromos kiképző nyakörv hatótávolsága 550 méter. Egy új modell, mely a korrekció típusában eltér elődjeitől. Lehetőség van hangjelzés, rezgés és elektrosztatikus impulzus alkalmazására. Az impulzusok ereje 7 szinten állítható. Nyilvánvaló, hogy a hangjelzésnek nincs sok értelme, de a legtöbb nyakörv mind a háromféle korrekciót használja. Süket kutya esetében elhagyva a hangjelzés korrekciót.

1000 méteres hatótávolsággal az új modell, Reedog FX-500 2in1 rendelkezik. Ez az egyetlen és az első készülék a világon, mely kiképző nyakörv és láthatatlan kerítés az egyben. Ez a kombináció biztosítja, hogy a kutya ne szökjön meg pl. a kertből és ugyanakkor képezhető a kutya sétáltatás közben. A nyakörv rezgés, hangjelzés és impulzusfunkciókkal rendelkezik.

Megtekinthet további rezgő nyakörvet, mely alkalmazható süket kutyák képzéséhez.

 


Kapcsolódó termékek