Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Kutyák betegségei: Fertőző májgyulladás

Ön is ismeri a félelemérzetet, amikor hirtelen valami nincs rendben négylábú kedvencével? Hányni kezd, hasmenése van… Ez ​​azonban nem minden esetben jelez bélproblémát. Ennek oka fertőző májgyulladás is lehet, amelyet Rubart-kór, kutya sárgaság vagy fertőző májgyulladás néven ismerhet.

 

 

A ravaszsága abban rejlik, hogy a hányás és hasmenés formájában jelentkező tünetek néha egyáltalán nem jelentkeznek, vagy nagyon enyhék és nem tartanak sokáig. Ezért felmerül a kérdés, hogyan lehet felismerni a fertőző hepatitist? Hogyan is veszi észre, hogy valami szokatlan dolog történik a kutyussal? Beolttathatjuk kedvencünket a betegség ellen?

 

A fertőző májgyulladás eredete

A betegség főleg kutyákat, rókákat, más kutyaféléket, egyes esetekben medvéket is érinthet. Nem veszélyes emberre vagy más háziállatra. Bár a betegség gyakran semmilyen módon nem nyilvánul meg, súlyos esetekben a halálozás 40% körüli. A kutyák sárgaságát nehéz megkülönböztetni néhány más betegségtől.

A betegség kórokozója egy vírus, amely sajnos viszonylag hosszú ideig élhet a külső környezetben. Szobahőmérsékleten a fertőzés kockázata több napig is tart. A vírus természetes hordozói külső kórokozók, de mivel a vírus egy másik fertőzött állat vizeletében, a fertőzést követően akár kilenc hónapig is jelen van, négylábú kedvence megfertőződhet sétáltatás közben is, például ha szennyezett tárggyal érintkezik. A betegség különböző korú kutyákat is érinthet, azonban a legveszélyeztetettebb korosztályba az 1-2 éves kutyusok tartoznak.

 

Kutya sárgaság tünetei

A kutyasárgaság tüneteit jelentősen befolyásolja a kutya ellenanyagképző képessége.

Semmilyen vagy enyhe tünetek

Néhány fertőzött kutyánál nem jár semmilyen tünettel a májgyulladás, mivel szervezetük elegendő ellenanyagot termelt. Tehát ha a kutyus szervezetének jó a védekezőképessége, a betegség egyáltalán nem jelentkezik. A gazdi azonban semmiképpen sem támaszkodhat erre a lehetőségre. Az oltásnak magától értetődőnek kell lennie. A gyengébb immunrendszerrel rendelkező kutyáknál, a betegség enyhébb formája sem feltétlenül mutatja ki a májgyulladás tüneteit. Az enyhébb formák egyetlen tünete az étvágytalanság, az enyhe apátia és a depresszió. Ez azonban nem feltétel. Nagyon könnyű összekeverni a hepatitist az ételmérgezéssel.

Nehéz tünetek

A legrosszabb esetben krónikus aktív májgyulladás és vesegyulladás következik be. A kutyának hasmenése van és hány. Beteg kutyánál megfigyelhető kötőhártya- és szaruhártya-gyulladás - az állat kerüli a fényt, hunyorít és vizes váladékozástól szenved. A kutyasárgaságot néha tüdőgyulladás, gégegyulladás, hasi fájdalom és nyirokcsomók duzzanata kíséri. Mindez teljes vese- és májelégtelenséghez vezethet.

Perakut forma

Ha a kutya szervezete a fertőzést követő hetedik napig nem tudott elegendő ellenagyagot kitermelni, véralvadási rendellenességek lépnek fel és szomorú vég következhet be. Az állat májelégtelenségben elpusztul.

 

A fertőző májgyulladás kezelése

Amennyiben a kutyagazdi úgy véli, hogy négylábú kedvence megfertőződött és jelentkeznek a májgyulladás tünetei, ideális haladéktalanul meglátogatni az állatorvost! Az orvos vérmintát vesz a kutyától és antibiotikumos kezelést ír elő. A betegségből kigyógyult kutya is megfertőzhet más állatokat, ugyanis a vírus több hónapig is jelen lehet a vizeletében. Elengedhetetlen, hogy a kutya ne menjen nyilvános helyekre. Semmi esetre sem vehet részt kiállításokon vagy versenyeken.

Fontos a megelőzés

A kutyasárgaság elleni leghatékonyabb védelem a megelőzés, azaz az oltás. Minden kutyatulajdonos biztosan tudatában van a törvénynek, mely arra kötelezi, hogy kedvencét veszettség ellen oltassa be. Viszont más betegségek elleni oltás is hasonlóan fontos. A fertőző hepatitis is nagyon veszélyes és akár halálos is lehet. Az oltást általában a kölyökkutya életének kilencedik-tizenkettedik hetében kezdik meg. Továbbá fontos az újraoltás három-négy hét elteltével.

A gyártók ezt követően rendszeres éves revakcinációt javasolnak. Ezzel ellentétben az immunológiai bizottság azt javasolja, hogy csak háromévente ismételje meg az oltást, amennyiben a kölyökkutyát megfelelően beoltották. Az oltáshoz gyengített rokon vírust használnak. Az antitestek, amelyeket a kutya az oltás után hoz létre, megvédik kedvencét a kutyasárgaságtól. Az oltás mindenképpen megéri.