Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Kutyák betegségei: A légzőrendszer daganatos betegségei

Már a daganat szó kiejtése is megrémít szinte mindenkit. Különösen, ha ez a probléma szeretteinket érinti. Őszintén szólva, a legközelebbi hozzátartozóink, gyakran négylábú kedvenceink, akik éppúgy, mint az emberek, szembesülnek a légzőszervi daganat problémáival. Ez a gondolat nem hagy nyugton egyetlen kutyatulajdonost sem. Könnyen felismerhetők ezek a betegségek? És ha a legrosszabb történik, van erre megoldás? Milyen?

Mi okozza a légzőrendszer daganatos megbetegedéseit?

Az egyik lehetséges ok az öröklődés, amellyel egyszerűen nem lehet mit kezdeni. Másrészt ne feledje, hogy akár kedvence is lehet passzív dohányos! A statisztikák azt mutatják, hogy egy dohányos háztartásában élő kutya korábban hal meg. Amennyiben a kutyus gazdija aktív dohányos, az nem csak a körülötte élők, hanem háziállata egészségét is veszélyezteti. A rövid orrú kutyák nagyobb veszélyben vannak, ellentétben például a tacskókkal, akiknek orra sokkal jobban kiszűri a szennyező anyagokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a probléma nem érintheti őket.

 

A légzőszervi daganatos megbetegedések tünetei

Kezdetben természetesen nehéz bármilyen daganatot felismerni. A kutya nem fogja elpanaszolni, hogy valami zavarja, valószínűleg még az elején nem is regisztrálja. A tüneteket nagymértékben befolyásolja a daganat elhelyezkedése. A kutya időnként nehezen lélegezhet, horkolhat vagy fulladhat. Így egy laikus számára nagyon nehéz megállapítani, hogy daganatról vagy más betegségről van-e szó. Későbbi tünetek közé tartozhatnak például a krónikus köhögés gennyes váladékozással, orrfolyás, folyamatos fáradtság és fogyás. Idővel a kutya vért köhöghet ki. Egy másik jellemző tünet lehet az orr deformációja is. Ez természetesen jelzés az állatorvos felkeresésére. Ezt követően a daganat jelenlétét röntgenvizsgálattal igazolják.

 

Kezelési lehetőségek

Sajnos a leggyakrabban rosszindulatú daganatokról van szó, amelyek a tüdőszövetben képződnek. A prognózis ezért nagyon kedvezőtlen és gyakran nincs remény a gyógyulásra. A kezelési lehetőség a daganat típusától függ. Amennyiben a daganat műtéti úton eltávolítható, a gazdinak magasabb költségekkel kell számolnia. Ma már léteznek olyan támogató gyógyszerek is, amelyek csökkentik a tüneteket, továbbá különféle étrendek, amelyek lassítják a daganat növekedését. A sikeres gyógyulás valószínűsége nagyon alacsony. A műtét általában nehéz és a gazdinak meg kell birkóznia a gondolattal, hogy az orvos nem menti meg kedvencét.

 

Támogató terápia a daganat kezelésében

Ami a kutyák daganatos megbetegedéseinek kezelését illeti, jó hír, hogy az elmúlt években nagy előrelépés történt. Manapság lehetőség van különféle táplálékkiegészítők használatára és a már említett speciális étrend kialakítására. A kutyák ezt követően jobban megbirkóznak a daganat növekedésével vagy a kapcsolódó gyulladással.

 

A daganatok kezelésének megvalósíthatósága

Természetesen a kutya tulajdonosának oda kell figyelnie házi kedvence egészségi állapotára, hogy a daganatot időben leleplezze. Amennyiben a tünetek jelentkeznek, nem késlekedhet. A kezelés legfontosabb tényezői azonban nemcsak a daganat mértéke és szövettani típusa, hanem az állat kapcsolata az állatorvossal. Például egyes kutyák jobban tolerálják az oltásokat és gyógyszereket, mások rosszabbul. El kell gondolkodnunk, hogy milyen a kutya természete, továbbá ki fogja e bírni a kezelést mentálisan és fizikailag is. Az alacsony immunitású, gyakran beteg kutyusok esetében sajnos kevés az esélye a gyógyulásra.