Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Kutyainfluenza: Mik a tünetek és hogyan kell kezelni?

Amennyiben a kutyáját fáradtnak és lassúnak találja, továbbá száraz köhögésben is szenved, akkor el kell gondolkodnia azon, hogy mi okozza ezeket a tüneteket. Az egyik lehetséges ok a parainfluenza vírus. A parainfluenza vagy a kutyainfluenza nem életveszélyes, de nem ajánlott elhanyagolni. Néha tüdőgyulladást okozhat és ritka esetekben nagyon nehéz lehet a betegség lefolyása. Hogyan kell kezelni ezt a fertőző betegséget? Van-e megelőzés?

 

Különösen azoknak a kutyagazdiknak és tenyésztőknek kell ismerniük a kutyainfluenzát, akik szeretnek más kutyával játszani vagy egyszerre több kutyával rendelkeznek. Más kutya jelenlétében ugyanis sokkal gyorsabban megfertőződhetnek. A betegség inkubációs ideje általában 4–9 nap és könnyen terjed például menhelyeken vagy kutyaszállókban. A cseppfertőzés elleni oltás rendelkezésre áll és megfelelő oltása esetén a betegség egyáltalán nem fordul elő, vagy tünetei nagyon enyhék.

Kutyainfluenza fertőzés

A parainfluenza kórokozója számos vírusból és baktériumból álló fertőzés. A betegség nagyon fertőző és négylábú kedvence könnyen elkaphatja egy másik kutyától, például séta közben vagy a gyakorlótéren. A vírus a levegőben terjed, de kevésbé ellenálló. Nem éli túl magas hőmérsékleten és közönséges fertőtlenítőszerek is elpusztítják. A kutya legkönnyebben hideg időben, huzatban, szélben, esőben fertőződhet meg.

A betegség lefolyása

A kutyainfluenza lefolyása általában elviselhető és kezelhető. Különösen kölyökkutyáknál és idős kutyáknál fordulhatnak elő szövődmények kimerítő köhögés vagy például mandulagyulladás formájában. Az influenzának három formája van - enyhe, súlyos és atipikus:

  • A legjellemzőbb az enyhe lefolyás. A kutya száraz köhögésben szenved, amely néha hányáshoz és étvágytalansághoz vezethet. Akárcsak egy influenzával fertőzött ember, a kutya is lehet fáradt, álmos és gyenge. A kutyainfluenzát a szem és az orr vizes vagy gennyes váladékozása és az első napokban hőemelkedés is kíséri.
  • Súlyosabb formában a betegség tüdőgyulladássá válhat. Ilyen esetben természetesen nagyobb a veszély. Különösen a fiatal kutyák veszítenek sokat a testsúlyukból.
  • Az atipikus kutyainfluenzát csak 1980-ban regisztrálták és súlyosan befolyásolja a hátsó lábakat. Ennek eredménye a bénulás.

 

Kutyainfluenza kezelése

Szükség esetén kérhet szakmai segítséget. Mindig jobb, ha időben lép kapcsolatba az állatorvosával. Amennyiben úgy gondolja, hogy kutyája influenzás, érdemes megbizonyosodnia arról, hogy ez nem egy súlyosabb betegség. A parainfluenza kezelése nem kimondottan összetett, de rossz megítélés esetén, túl késő lehet más, veszélyesebb betegségek elleni küzdelem. Mindenesetre elegendő nyugalmat és pihenést kell biztosítania kutyájának.

Ne tegye ki kedvencét nagyobb erőfeszítésnek vagy izgalomnak, ami köhögési rohamot okozhat. Gondoskodjon változatos étrendjéről és biztosítson elegendő folyadékot. A párás levegő is hasznára válik. További problémákkal küzdő kutyáknál vagy kölyökkutyáknál szükség van az állatorvos felkeresésére.

Hogyan védjük a kutyát az influenzától?

Ami a kutyainfluenza-fertőzés elleni védelmet illeti, ugyanez vonatkozik természetesen minden más betegségre is. Ez azt jelenti, hogy fontos a rendszeres higiénia betartása és a megfelelő kutyagondozás. Ügyeljen, hogy mosdatás után alaposan száradjon meg a bundája, mielőtt kiengedi a szabadba például, hűvös vagy szeles időben. Továbbá ne legyen a fekhelye vagy ágyikója huzatos helyen a lakásban vagy a teraszon.

Az oltás szintén fontos megelőzés. Ez megbízható védelem és minden kutyatulajdonosnak meg kellene fontolnia az oltás lehetőségét. Az összes rendelkezésre álló oltóanyag egy évig nyújt védelmet, ezért az újraoltást minden évben el kell végezni. A kölyökkutyákat először nyolc, majd tíz, végül tizenkét hetes korukban oltják be.