Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Garat és gégegyulladás kutyáknál: A betegség sikeres kezelése.

Kisütött a nap és a természet sétára hív. A tavasz szép időszak, azonban bizonyos szempontból veszélyes is. Ősszel és tavasszal a kutyusokat a megfázással összefüggő egyes betegségek fokozott előfordulása fenyegeti, mivel az időjárás folyamatosan változik. Kutyáját könnyen zavarhatja garat vagy gégegyulladás, amely gyakran az állat megfázása után következik be. Hogyan lehet elkerülni a gégegyulladást kutyáknál? Hogyan lehet megerősíteni a kutya védekezőképességét? Mikor szükséges állatorvoshoz fordulnia?

Garat és gégegyulladás okai

A garat és a gége gyulladásának számos oka lehet, azonban leggyakrabban megfázás következménye. Például egy kutya túl hideg vizet ivott, havat evett, séta közben benedvesedett bundája, huzatban találta magát, vagy teste egyszerűen reagált a hirtelen időjárási változásokra. A leginkább fogékonyak a kölyökkutyák és a gyenge immunrendszerű, alultáplált kutyák, akik vitaminhiányban szenvednek. Néha a garat és gégegyulladás a veszélyes vírusos megbetegedések egyik megnyilvánulása, ezért mindig legyen nagyon óvatos és figyeljen arra, hogy vannak-e a kutyának egyéb problémái. Gyakran tüdőgyulladás vagy más gyulladások kísérik.

 

 

Hogyan ismerjük fel a gégegyulladást?

Először a felső légutak érintettek. Ezt követően keletkezik garat vagy gégegyulladás. Ez főleg köhögéssel és gennyes váladékkal jelentkezik. A köhögés hosszú és megállíthatatlan, hányáshoz vezet. A kutya rekedt és a gége területének megérintésére fájdalommal reagál. Akár duzzanat és duzzadt nyirokcsomó is tapintható, mely nehezíti a kutya nyelését és fulladást is okozhat. A gazdi sokszor azt hiszi, hogy emésztési problémák miatt hány a kutya, valójában köhögési roham váltja ki a hányást. Általában hőemelkedés nem jelentkezik, amennyiben azonban mégis, ez tüdőgyulladás vagy más fertőző betegség jele lehet. A köhögés idővel súlyosbodik, étvágytalanság, légzési probléma következhet be, nem lesz aktív a kutyus.

 

 

Otthoni kezelés: kockázat vagy nyereség?

Ha időben felismeri a gyulladást, adhat a kutyának gyulladáscsökkentőket, például acilpirint és kiegészítheti a kezelést könnyű, rövid sétákkal, de vigyázzon, ne vigye túlzásba! Hagyja pihenni a kutyát. A kutya valószínűleg rosszul nyel, ezért a gyógyszert étkezés után adja, hogy ne öklendezzen. Különös figyelmet fordítson étrendjére, csak puha és meleg ételekkel és rengeteg vitaminnal kezelje. Kerülje az irritáló száraz granulátumot. Házi kezelés esetén az állapotnak néhány napon belül javulnia kell. Ha a helyzet nem változik, vagy akár súlyosbodik, akkor el kell vinnie állatorvoshoz.

 

 

Amikor a gyulladás már túl veszélyes otthoni kezelésre?

Határozottan ne kísérletezzen ilyen módon a kölyökkutyákkal és inkább keresse fel állatorvosát. Amennyiben azonban felnőtt kutya esetében sem biztos a dolgában, különösen akkor, ha már súlyosabb tüneteket tapasztalt, például hányingert, hányást vagy lázat, azonnal vigye el orvosához. Ne kockáztasson semmit, mert a gyulladás nem feltétlenül kapcsolódik puszta megfázáshoz, hanem akár egy sokkal alattomosabb betegséghez.

 

 

A betegség megelőzése

Mivel a megfázás a gyulladás leggyakoribb oka, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ez ne történjen meg.

  • Határozottan ne hagyja, hogy egy berekedt kutya jeges vizet igyon és ne tegye ki hideg szélfúvásnak.
  • A gondos higiéniának magától értetődőnek kell lennie.
  • Ne terhelje le és szükség esetén csak lassan változtassa szokásait.
  • Fontos, hogy a kutya megfelelően mozogjon, de a mozgást megfelelő alvással és pihenéssel kell egyensúlyba tartani.
  • Természetesen helyénvaló kiegyensúlyozott, rendszeres és értékes étrenddel erősíteni az immunitást. A kutyának mindenből kellene ennie egy keveset. Hús, gyümölcs és zöldség.
  • Léteznek olyan vitaminok és kutyatáplálék-kiegészítők, amelyek teljesen kíméletesek a kölyökkutyákra, de a hangsúlyt elsősorban az egészséges életmódra kell helyezni.
  • Olttassa be a kutyát más veszélyes betegségek ellen.
  • Mindig tartsa nyitva a szemét és figyeljen oda a tünetekre.