Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Értesz a macskakommunikációhoz?

A macskák a kommunikáció mesterei, bár a legtöbben gyakran csak találgatjuk, mit akarnak közölni velünk a különböző hangokkal és arckifejezésekkel. Minden hangnak, a nyávogástól a doromboláson át a sziszegésig, megvan a maga jelentése, és a macska egy bizonyos lelkiállapotát vagy szükségletét közvetíti. Íme néhány a leggyakoribb macskahangok közül és jelentésük.

Nyávogás

A nyávogás az egyik leggyakoribb hang, amellyel a macskák kommunikálnak az emberekkel és más állatokkal. Ez az univerzális hang a helyzettől függően különböző felhangokat és jelentéseket hordozhat. A kiscicák akkor nyávognak, ha anyjuk vagy testvéreik figyelmét kérik, míg a felnőtt macskák nyávogással fejezhetik ki, hogy élelemre, vízre vagy egyszerűen csak a gazdájuk szeretetére és figyelmére van szükségük. Egyes macskák még különböző nyávogási dallamokat is használnak, hogy kifejezzenek bizonyos szükségleteket vagy érzelmeket.


Morogás: a jólét jele, de a kényelmetlenség jele is.

A dorombolás ismert hang, amelyet a macskák gyakran akkor adnak ki, amikor összebújnak vagy a kényelem és elégedettség állapotában vannak. Ez a hang akkor hallható, amikor a macska a gazdája ölében fekszik, vagy a fejét a lábához dörgöli. Ez a hang a macska megnyugtatására is szolgálhat kellemetlen helyzetekben, például állatorvosi látogatáskor.


Kukorékol, mint egy galamb.

Minden házimacska úgy hangzik, mint egy galamb? Ha barátságosan "dorombol", jó kedve van, és a saját nyelvén akar veled beszélgetni. A "Mrrp" valami olyasmit jelent, hogy "szia, te vagy az - király!". vagy "itt vagyok" és néha "gyere velem!". A "dorombolás" macskahang az emberek és más macskák üdvözlésére szolgál. Az anyamacskák lágy doromboló hangot adnak ki, amikor visszatérnek a kicsinyeikhez az alomtálcába. Egyes macskák szeretetteljes dorombolással udvarolnak szeretteiknek is.


Sziszegés, sistergés és morajlás

A sziszegés egy figyelmeztető hang, amellyel a macskák ellenséges magatartásukat vagy félelmüket fejezik ki. A macskák sziszeghetnek, ha fenyegetve vagy ingerülten érzik magukat, és ez a hang egy esetleges támadás előhírnöke lehet. Ha egy macska sziszeg, fontos, hogy tiszteletben tartsuk a határait, és teret adjunk neki, amíg biztonságban nem érzi magát.


Csevegés

Néhány házimacska furcsa hangot ad ki: ugat. A legtöbb macska akkor kezd el ugatni, amikor az ablaknál ülve a madarakat figyeli. Ez az úgynevezett "ugatás" vagy "csattogás" a fogak csattogásához hasonlóan hangzik. Az egyik elmélet szerint a macskák azért csattogtatják a fogaikat, hogy gyakorolják a torokharapást, amellyel általában zsákmányt ölnek. Egy másik magyarázat lehet a frusztráció: elvégre a zsákmány az orruk előtt van, mégis elérhetetlen számukra.

A macska dala

Amikor a macskák terület- vagy státuszvitába keverednek, gyakran szörnyen ordítanak. Az emberi fülnek az úgynevezett "macskadal" úgy hangzik, mint egy síró csecsemő. Az "éneklés" akár fél óráig is eltarthat - egészen addig, amíg ki nem tör a harc, vagy az egyik rivális nem tisztázza a terepet. A hímek éneklési képességüket arra is használják, hogy a tüzes nőstényeket magukhoz vonzzák.