Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Az állat nem egy tárgy! Ne ajándékozzon karácsonykor kutyust

Ön is szeret örömet okozni karácsonykor valamilyen különleges ajándékkal? Igen, ennek így kell lennie. Azonban ha "élő ajándékban" gondolkodik, vegye alaposan fontolóra. Miért? Az állat nem egy dolog. Kapcsolatot és felelősséget igényel, ezért nem a legideálisabb házi kedvencet ajándékozni. Ezt a tény bizonyítják a kutyamenhelyek is, ahol minden éven, karácsony után lényegesen megnövekszik a kutyusok és cicák száma.

 

Mit kell figyelembe vennie, mielőtt kiválasztja a háziállatot? 

Mielőtt házi kedvencet ajándékozna, mindig bizonyosodjon meg arról, hogy az új gazdi valóban foglalkozni fog a kisállattal. Hiszen partnere lesz több éven keresztül! A komoly tenyésztők vagy menhelyek is csak akkor értenek egyet az örökbefogadással, ha a leendő tulajdonos megismerkedik a kiválasztott kutyával, figyelembe véve a rendelkezésre álló feltételeket. Becsengetni és ujjal rámutatni, hogy melyik állatot szeretné, nem jelenti azt, hogy készen áll az állatgondozásra.

  • Melyik fajta lesz a legalkalmasabb? Bernáthegyit nem lehet panellakásban gondozni, a husky és északi kutyafajták rengeteg mozgás igényelnek, nem zárhatók kennelbe. A jack russel nagyon kedves és kicsi kutya ... a valóságban azonban aligha találna hasonlóan élénk és temperamentumos fajtát, mint a jack russel. Tehát előzetesen tájékozódjon és kérjen szakértői tanácsot.
  • Hosszú távú-e a leendő tulajdonos érdeke? A kutya elkötelezettség, legalább 10-15 évig. Nyaralás, szabadidő és munkaidő alatt is veled lesz. Esőben vagy fagyban is sétáltatást és képzést igényel.
  • Rendelkezik-e a gazdi elegendő anyagi háttérrel állattartáshoz? Betegség vagy sérülés esetén a költségek jelentősen megnövekednek. Számolnia kell állatorvossal, gyógyszerekkel és a legrosszabb esetben műtétekkel.
  • Lesz elegendő ideje? Ha rendszeresen túlórázik vagy hosszabb üzleti útra indul, a kutya nem megfelelő választás. A kutyának koncentrált figyelemre van szüksége, még séta után sem marad meg egy sarokban. Magányában szenved és problémái lehetnek a szomszédokkal is, ha kutyája állandóan egyedül marad és ugat.

 

 

Szomorúság a menhelyeken: Valóban akarták az állatot ajándékként?

Először a karácsonyi ünnepség és öröm, majd magára hagyott és éhes állat egy menhelyen vagy a szemeteskukák között. A kutyamenhelyek évi rendszerességgel találkoznak hasonló esetekkel. Egyes menhelyek ebben az időszakban nem is engedélyeznek örökbefogadást. Éppen ez az időszak, amikor az embereket jelentősen befolyásolják az ünnepi érzelmi hatások. De mindez az elhagyott állatok fájdalmával végződik.

Mi a baj az élő ajándékozással? Valójában minden. Az ilyen kötelezettségvállalásokat egyszerűen nem lehet eldönteni mások helyett. Gondoljon arra, mi vezetett ehhez az ötlethez. A nyugdíjas nagymamád nem szeretne inkább utazgatni, mint a sötétben és hidegben sétáltatni a kutyát? Szeretni fogják majd a gyerekek a kutyát, ha a lakásba pisil és szétrág valamit? Kinek a lelkén szárad majd, hogy a kutyus az utcán vagy egy menhelyen végzi majd? Vannak ismeretei a kutya képzéséről és tud eleinte valaki folyamatosan ügyelni a házi kedvencre?

 

 

A kutya nem ajándék! Inkább készítse fel a gyerekeket a felelősségre ...

Külön fejezet a kisállat ajándékozása gyermeknek. A gyermekek ötletei idillikus filmekhez hasonlítanak és messze nem jelentenek valódi felelősséget. Mielőtt négylábú kisállatot ajándékozna egy gyermeknek, fontolja meg, hogy az egész család hajlandó-e megosztani a gondoskodást. És egyáltalán honnan tudod, hogy a gyereket valóban érdekli e a kutya?

  • Látogassa meg a menhelyet a gyerekekkel. Ez a legjobb módja annak, hogy megmutassa nekik a kutya szomorúságérzetét a magánytól. Ajánlja fel a gyereknek kutya gondozásának lehetőségét önkéntes kutyasétáltatás útján. Amennyiben hajlandó kora reggel elhagyni az ágyat egy kutyus miatt és esőben vagy télen is sétáltatni fogja, akkor legalább van esély arra, hogy oktatási erőfeszítései termékeny talajra estek. Makacson várjon néhány hónapot. A kezdeti érdeklődés ugyanis gyakran csökken.
  • Látogassanak meg egy kutyatenyésztőt. A tenyésztők szívesen elmagyarázzák Önnek, hogy mit igényel a kutya gondozása, milyen körülmények között hagyják jóvá az örökbefogadást és a gyermek maga is meggyőződhet arról, hogy mit jelent a kutyával való együttélés.
  • Ajándékozzon a gyereknek egy könyvet a kutya neveléséről. Érdeklődése vagy megnő, vagy csökken.
  • Tanítsa meg gyermekének, hogy az állat nem dolog, hanem felelősség. Hasznos ajándékot adhat neki, ha például menhelyre viszi és közösen megajándékozzák a menhelyen élő kutyákat különféle finomságokkal vagy egyéb kiegészítőkkel, melyre szükségük lehet. Házi kedvencet azonban mindenképpen közösen válasszanak, az összes családtag beleegyezésével.