Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

GPS nyakörvek és helymeghatározók kutyáknak - hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Megtörtént már Önnel is, hogy hazaérkezését követően nyoma sem volt a kutyának? Már megint megszökött a kertből vagy a házból? Egyes kutyák sajnos javíthatatlanok. Amennyiben házi kedvence szeret csavarogni vagy bármi más okból szeretné folyamatosan képben lenni házi kedvence hollétéről, javasoljuk GPS helymeghatározó kutyanyakörv használatát. A nyakörv használatával bármikor leellenőrizheti kedvence pontos helyzetét. A professzionális GPS nyakörvek a munkavégzés során segédeszközként is használhatók, mint pl. vadászkutyák vagy mentőkutyák képzésekor.

A GPS nyakörvek vagy helymeghatározók kutyáknak (macskáknak), leginkább házi kedvencünk pontos helyzetének meghatározására alkalmasak. Nem lesz többé szükség arra, hogy rááldoznunk a fél délutánt négylábú barátunk keresésére. A GPS helymeghatározó nyakörv pontosan megmutatja a kutya vagy a macska pontos helyzetét. mellyel rengeteg energiát és időt takarít meg. 

Hogyan működik a GPS nyakörv?

A helymeghatározó nyakörvek, a mobiltelefonokhoz és autós navigációkhoz hasonlóan, a már jól ismert GPS technológiát használják a kutya vagy a macska helyzetének meghatározásához. A GPS jeleknek köszönhetően a kutya gazdája pontos információt kap házi kedvence helyzetéről. A kommunikáció a kutya nyakörvének készüléke és az alapegység között zajlik. Egyes típusú készülékek esetében az alapegységet okostelefon helyettesíti így nem szükséges további készülék használata és a kutya vagy a macska helymeghatározása a mobiltelefonon kísérhető figyelemmel. 

GPS és helymeghatározó üzemmódok

A helymeghatározó készülékek több csoportba oszthatók. Egyes GPS nyakörvek otthoni megfigyelésre alkalmasak, más modellek hatótávolsága jóval nagyobb, egyes modellek SMS üzenetek formájában értesítenek a kutya vagy a macska helyzetéről és kapható olyan felszereltségű GPS készülék is, mely a kutya képzésére is alkalmas. Az egyes üzemmódok alapján az alábbi kategóriákra oszthatjuk a GPS helymeghatározó nyakörveket:

 • Otthoni üzemmód – A kutya vagy a macska otthoni helymeghatározására alkalmas. A hatótávolság általában 50 - 80 méter között mozog.
 • Kóbor üzemmód – amint a kutya elhagyja a "területét", a készülék azonnal reagál és SMS üzenet formájában értesítést küld a gazdi mobiltelefonjára. A GPS nyakörv automatikusan olyan üzemmódra kapcsol, mely több kilométeren keresztül követi figyelemmel a kutya helyzetét.
 • Követő üzemmód – ez az üzemmód lehetővé teszi a kutya helyzetének meghatározását az ország teljes területén.

Milyen kutyák számára alkalmasak a GPS nyakörvek?

A GPS nyakörvek kaphatók számos méretben és kialakításban. A piacon található olyan modell is, mely ideális kiskutyák és macskák számára vagy ellenkezőleg nagytestű kutyák számára lett kialakítva. A kutyatenyésztők és kutyagazdák körében egyre felkapottabb és nagyon megkedvelt termék. Legfőképpen ha a kutya gyakran elkóborol vagy a gazdi számára elengedhetetlen az információ, hogy éppen hol tartózkodik négylábú kedvence. 

Nem csak a kutya megfigyeléséről és helymeghatározásáról van szó. A GPS nyakörvet a kutya kiképzése során is nagyra értékeli - például ha nagyobb szabadságot kell biztosítani a kutyának. A vadászok köreiben rendkívül elterjedt segédeszköz, melynek használata előnyökkel jár pl. vadászat közben. 

A GPS nyakörveket és helymeghatározókat leginkább azok a kutyagazdik értékelik, akik:

 • szeretnék növelni kedvencük biztonságát,
 • szükségét érzik a kutya folyamatos felügyelésének,
 • szeretnének nagyobb szabadságot nyújtani a kutyának és Önmaguknak nagyobb nyugalmat,
 • igényes kutyaképzést végeznek nehezebb terepen,
 • kutyája gyakran elkóborol.

A GPS kutyanyakörvek fajtái

A megfelelő helymeghatározó készülék kiválasztásakor figyelembe kell venni a felhasználási területet is. Amennyiben a lakásban vagy a telken szeretnénk követni a kutya helyzetét, elegendő alap felszereltségű GPS nyakörv, mely kisebb városokba lett megtervezve. Azonban ha több időt tölt az erdőben (pl. a kutya képzése vagy vadászat során) javasoljuk professzionális készülék megvásárlását.

 • Alap GPS készülékek városi (otthoni) használatra – GPS technológiával működik - műholdas követés. Könnyedén meghatározza a kutya helyzetét és informálja Önt, hol tartózkodik kedvence. Az otthoni üzemmóddal rendelkező készülékek hatótávolsága általában korlátozott és leginkább alap használatra alkalmasak.
 • Professzionális „outdoor“ követő nyakörvek – lényegében kiképző nyakörv és helymeghatározó nyakörv kombinációja az egyben. Ez a típus kiválóan alkalmas professzionális kutyaképzésre (mentőkutyák vadászkutyák). A professzionális GPS nyakörvek lehetővé teszik a kutya megfigyelését korlátlan hatótávolságon belül, információt küldenek a kutya helyzetéről és számos fejlett funkcióval lettek felszerelve.

 

A legismertebb, piacon kapható márkák

A GPS helymeghatározó nyakörvek terén széles választék található a magyar piacon. A legismertebb külföldi márkák közé tartoznak például a Garmin, Tracker, SportDog vagy Kippy.

 • Kippy GPS nyakörvek – leginkább követő nyakörvekkel rendelkeznek kistestű kutyák számára, otthoni környezetben. A készülékeket legfőképp a biztonság és megbízhatóság jellemzi. LBS (hozzávetőleges helymeghatározás mobiltelefon segítségével) és GPS technológiával működnek - műholdas követés.
 • SportDog GPS nyakörvek – részletekig kidolgozott márka, mely kutyatenyésztői és professzionális körben is elterjedt. Lehetővé teszi például kiképző modul hozzávásárlását. A GPS készlet általában adókészülékből és vevőkészülékből áll. Használatuk leginkább terepre alkalmas.
 • Garmin GPS nyakörvek – ez a márka leginkább a professzionális kutyaképzésre és a kutya helymeghatározására összpontosít, nehéz terepen. További funkciók kapcsolódnak a márkához, például lehetőség van rezgések vagy hangjelzés aktiválására távolról. A Garmin nyakörvek helymeghatározó, követő és kiképző nyakörvek kombinációja az egyben.
 • Tracker GPS nyakörvek – kiváló minőségű, finn márkájú nyakörvek, melyek remekül megfelelnek vadászkutyák számára és professzionális használatra. A készülékek nehezebb terepeken sem veszítik el a jelet.
 • Paby GPS nyakörvek - miniatűr, könnyű és vízálló készülékek, melyek könnyedén csatlakoztathatók a kutya nyakörvére. A rendszer képes meghatározni a kutya helyzetét 10 méteres pontossággal.
 • Mishiko GPS nyakörvek - speciális GPS nyakörv és aktivitás monitor, mely figyelemmel kíséri a kutya helyzetét és aktivitását. Fejlett technológiával és luxus design-al és egyszerű alkalmazással lett felszerelve, mely összeköti mobiltelefonját a nyakörvvel. A Mishiko teljes mértékben vízálló, újratölthető és korlátlanul működik szinte az egész világon. 

 

Mi alapján válasszuk ki a GPS nyakörvet?

 • A nyakörvek hatótávolsága és funkciói – kültéri, terepen való használathoz javasolt GPS és kiképző nyakörv használata. Helyezze előtérbe azokat a nyakörveket, melyek hatótávolsága több kilométer. Például professzionális GPS nyakörvekkel (rádiójeles GPS nyakörvek) akár 16 km-es távolságból is meghatározható a kutya pontos helyzete, még a legnehezebb terepen is.
 • A GPS nyakörvek vízállósága – egyértelmű, hogy a terepen való képzéshez teljes mértékben vízálló készülékre lesz szükség (adókészülék és vevőkészülék). Fontos hogy ellenálljon az ütésnek és az időjárási körülményeknek. Az olcsóbb termékek ellenállnak az esőnek és a hónak, azonban víz alá nem meríthető, ezért terepre nem felelnek meg.
 • A kutyák száma – az egyes modellek alkalmasak egyszerre több kutya helymeghatározására és követésére is. Elegendő további nyakörv (vevőkészülék) megvásárlása és figyelemmel kísérhető az egész falka.
 • A kutya helyzetének megjelenítése – a hétköznapi használathoz ideális a SIM kártyás változat, mely esetben a mobiltelefonról, számítógépről követhető a kutya helyzete. A fejlettebb modellek már számos alkalmazáson keresztül is lehetővé teszik a követést, különböző térképek használatával vagy közvetlenül az adókészüléken, melyet leginkább terepen fog értékelni.

Tapasztalatok Kutya GPS terén

Semmi sem ér többet a személyes tapasztalatoknál! De honnan szerezzünk véleményeket és tapasztalatokat ha ismeretségi köreinkben még senki sem használt hasonló készüléket. Az interneten már számos vélemény olvasható. Például Attila az alábbi véleményt írta: "Nagyon elégedett vagyok a GPS nyakörvvel". Ez azonban sokszor kevés ahhoz, hogy GPS nyakörv mellett döntsünk, ezért nálunk a termékeket 30 napig ingyenesen tesztelheti!

Videó: Hogyan dolgozzunk a GPS nyakörvvel?

 

 


Kapcsolódó termékek