Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Elektromos kiképző nyakörv - mi alapján válasszunk

Nem az Ön elképzelései szerint zajlik a kutya képzése? Nem hallgat, nem reagál az utasításokra, parancsokra, elszalad és Ön úgy gondolja, hogy egy hatékony képzési segédeszközre lenne szüksége? Az elektromos nyakörvek támogatják és felgyorsítják a kutya képzését. A modern módszer sikeresen alkalmazható mind hagyományos, mind szakmai kutyaképzés során. Mi alapján kell kiválasztani a legmegfelelőbb elektromos kiképző nyakörvet és hogyan kell helyesen használni?

Elektromos kutyanyakörvek kis, közepes és nagytestű kutyák számára

A piacon megvásárolható elektromos nyakörvek többsége 5 és 50 kg közötti kutyák részére felel meg, ezért szinte az összes kutyagazdi megtalálja kutyája számára az ideális terméket. A megfelelő készülék kiválasztása elengedhetetlen részét képezi a sikeres képzésnek. A kutya mérete mellett fontos figyelembe venni a kutya temperamentumát, érzékenységét, a korrekciók típusát, a kiképzés célját és nem utolsó sorban a gyakorlóterepet.

 

 

 

A korrekciók fajtái és használatuk

Az elektromos nyakörvek kutyakiképző eszközök és az egyes korrekciók a kutya figyelmeztetésére és képzésére szolgának, nem pedig a kutya büntetésére. Hagyományos kiképző eszközökkel szemben, elektromos nyakörv használatával a kiképzés gyorsabbá és érthetőbbé válik és lehetővé teszi a képzést póráz használata nélkül, nagyobb távolságból is. A kutya idegrendszere kizárólag a gyors reagálást teszi lehetővé a nem kívánt viselkedésére, ezért kulcsfontosságú a gazdi gyors reakciója.

 

A kiképző nyakörvek korrekció szerinti felosztása

A kiképző nyakörveket számos paraméter alapján kategorizálhatjuk, például a korrekciók típusa szerint. A piacon az alábbi típusokkal találkozhatunk:

 • Elektromos nyakörvek – az elektromos nyakörvek elektrosztatikus impulzusokat használnak korrekcióként. A minőségi nyakörvek lehetővé teszik az impulzusok szintjének beállítását, mellyel figyelmeztetheti a kutyát a nem kívánt vagy helytelen viselkedésére. Az elektromos nyakörvek biztonságosak, könnyen kezelhetők és a legtöbb esetben további korrekciótípus lehetőségét is kínáljál (hangjelzés, rezgés, stb.).
 • Vibrációs / Rezgő nyakörvek – a vibrációs kiképző nyakörvek rezgéseket használnak, melyek kellemetlenek a kutyának, azonban nem okoznak fájdalmat. A vezető nyakörv gyártók termékei rendszerint akár 100 szinten állítható rezgéskorrekcióval lettek ellátva, ezért nagyon pontosan beállíthatók a kutya érzékenységeinek és a gazdi igényeinek megfelelően. Az elektromos nyakörvekhez hasonlóan, általában a rezgő nyakörvek is rendelkeznek további korrekció lehetőségével (elektrosztatikus impulzus, hangjelzés, stb.).
 • Hangjelzéses nyakörvek – képzés során, általában az összes nyakörv hangjelzést használ első korrekcióként. Ezt követi a rezgés, majd az elektrosztatikus impulzus. A hangjelzéses nyakörvek további figyelmeztető korrekcióval is rendelkeznek, mely általában rezgés vagy elektrosztatikus impulzus.
 • Ultrahangos nyakörvek – az ilyen típusú nyakörv ultrahang használatával figyelmezteti a kutyát a nem kívánt és helytelen viselkedésére, mely kellemetlen a kutya számára (úgynevezett negatív jel).
 • Spray nyakörvek – a kiképző nyakörv úgynevezett spray-t használ a kutya figyelmeztetéséhez, melyet közvetlen az orra alá permetez. Egyes esetekben sokkal hatékonyabb, mint az elektrosztatikus vagy rezgés korrekció és kíméletesebb a kutya számára is.

 

 

Elektromos kiképző nyakörvek és a kutya képzése

A legtöbb kiképző nyakörv 2 vagy 3 típusú figyelmeztetést használ. Az első a hangjelzés, a második a rezgés és a harmadik az elektrosztatikus impulzus. De kínálatunk impulzussal nem rendelkező nyakörveket is tartalmaz, például spray vagy ultrahangos. Az egyes korrekciókat mindig ugyanolyan módon használja, hogy a kutya megszokja. Válasszon külön jelet figyelmeztetésként és dicséretként is.

 

1. Lépés: A megfelelő erősség beállítása

A kutyát fokozatosan ismertesse meg a kiképző nyakörvvel. Az első lépés a megfelelő jel/korrekció kiválasztása és beállítása. Olyan szintet kell beállítani, melyre a kutya reagál - például felfigyel Önre vagy megszakítja tevékenységét. Fontos azonban, hogy ne mutassa ki fájdalom jelit (nyüszítés). Kövesse figyelemmel a kutya tevékenységét és a korrekció erejét fokozatosan növelje a leggyengébbtől kiindulva. A korrekciók megfelelő ereje függ a kutya méretétől, temperamentumától és érzékenységétől.

 

2. Lépés: Parancs és jel (korrekció)

A figyelmeztetéseket mindig konkrét, tisztán kimondott utasítással együttesen használjuk (például nem szabad, ül, lábhoz, fúj, stb.). A kutyát megszólítjuk, utasítást adunk és hangjelzéssel figyelmeztetjük. Amennyiben nem teljesíti a parancsot, ismét utasítást adunk és rezgés, esetlegesen impulzus korrekcióval figyelmeztetjük. A nem teljesített utasítást követően, megközelítőleg fél másodpercen belül kell érkeznie a korrekciónak, tehát azonnal. Az egyes utasítások és korrekciók közötti kapcsolatot a kutya rövid időn belül kitapasztalja és elegendő lesz az első korrekció, tehát hangjelzés használata.

Ha a kutya követi az utasításokat, fontos azonnal megdicsérni vagy finomsággal jutalmazni.

 

 

 

 

 

Elektromos nyakörv márkák

 

A megfelelő készülék kiválasztásakor fontos figyelembe venni a készülék minőségét. Vásároljon hivatalos márkakereskedőktől, hogy elkerülje hamis utánzatok megvásárlását.

 

 • Aetertek elektromos nyakörvek –  3 típusú korrekció lehetőségét kínálják (hangjelzés, rezgés, elektrosztatikus impulzus), a készülékek kezelése egyszerű és korrekciók szintje megközelítőleg 1-10 között állítható. Az Aetertek nyakörvek rendkívül tartósak és kiválóan alkalmasak extrém terepekre is. 
 • SportDog elektromos nyakörvek – az amerikai márkájú SportDog nyakörvek csúcsminőségű technológiával lettek ellátva és árban is elérhetők. Kiváló vízálló tulajdonsággal rendelkeznek. A SportDog nyakörvek esetében egyenletlen terepen sem csökken a jelerősség.
 • Petrainer elektromos nyakörvek – az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb márkájú nyakörvek, melyek legfőbb tulajdonsága, hogy az impulzusok ereje széles skálán állítható (0 - 100), kezelésük egyszerű és 3 típusú korrekcióval lettek ellátva. A piacon a legsokoldalúbb készülék, mely alkalmas az összes méretű és temperamentumú kutyák számára.
 • PetSafe elektromos nyakörvek – A PetSafe márka szintén nagy felhasználói népszerűségnek örvend, mely 3 típusú korrekció lehetőségét kínálja.
 • Canicom elektromos nyakörv – francia márkájú készülék, mely kiképző nyakörvek széles választékát kínálja. Választhat rövidebb vagy hosszabb hatótávolságú nyakörvek közül, melyek általában 3 korrekció típussal rendelkeznek. Továbbá a kínálat spray vagy Booster funkcióval felszerelt nyakörveket is tartalmaz. A Booster funkció fontos kiegészítő pl. vészhelyzetekben, melynek használatával az impulzusszint ugrásszerűen megnövelhető.
 • Az alábbi márkák megfelelnek a szakemberek magas elvárásainak: Dogtra, Martin System, Garmin vagy E-Collar
 • Vadászathoz az alábbi márkák bizonyultak a legmegbízhatóbbnak: D.T. Systems, Garmin vagy Dogtra.

 

 

 

 

Mi alapján válasszuk ki a megfelelő kiképző nyakörvet?

 

Az elektromos nyakörvek típus vagy márka szerint különféle funkciók lehetőségét kínálják. Az egyes típusok eltérnek egymástól pl. a korrekciókban, hatótávolságban, impulzusok erejében vagy vízálló tulajdonságukban. Mielőtt megvásárolná a kiképző nyakörvet, fontos eldöntenie, mit vár el a készüléktől. Hétköznapi kiképzéshez fogja használni a kertben vagy a parkban? Professzionális kutyaképzéshez szeretne nyakörvet vásárolni, melynek a hatótávolsága néhány kilométer, vízálló tulajdonságokkal rendelkezik és egyszerre több kutya képzésére is képes?  

 • Elektromos nyakörv hatótávolsága – a piacon találhat 300 méteres, de akár több tíz kilométeres hatótávolsággal bíró kiképző nyakörvet is. Egyenletlen és extrémebb terepen való képzéshez alkalmasabbak a nagyobb hatótávolsággal bíró nyakörvek, mint például az erdőben vagy sziklás terepeken.
 • Korrekciók típusa – a nyakörvek leggyakrabban hangjelzés, rezgés és elektrosztatikus impulzus korrekciót használnak. Kapható azonban spray vagy ultrahang korrekcióval ellátott kiképző nyakörv is.
 • Vízállóság – amennyiben a kutyát extrém körülmények között tanítja, pl. esőben vagy vízben, ideális vízálló tulajdonságokkal rendelkező nyakörvet választani. A vízálló tulajdonságok esetében ügyeljen arra is, hogy egyes nyakörvek kizárólag esőben használhatók és vízben nem, továbbá némely termékek a víz alá is meríthetők.
 • Kutyák száma – az egyes elektromos kiképző nyakörvek egyszerre több kutya képzésére is alkalmasak. Elegendő további vevőkészülék megvásárlása és 1 adókészüléken keresztül képezhető két vagy akár több kutya is.
 • Tápegység és újratöltés – vegye fontolóra azt a tényt is, hogy újratölthető tápegységgel ellátott készüléket szeretne vagy inkább a hagyományos elemekre működő eszközöket helyezi előtérbe. Amennyiben hosszútávon, rendszeresen használja a nyakörvet, ideális az újratölthető tápegységgel ellátott készülék.

 

 

 

Hogyan működik és miben segít az elektromos kutyakiképző nyakörv?

Minden kutya más-más temperamentumú és a sikeres képzéshez következetesség, türelem és egyértelmű utasítások szükségesek. Az elektromos kiképző nyakörv hangsúlyt fektet az utasításokra, ezáltal megkönnyíti a kutya tanulását. A gyakorlatban javítja az egyes parancsok és utasítások megértését, valamint segít a kutya nem kívánt vagy nem megfelelő viselkedésének leszoktatásában. Kulcsfontosságú szerepet játszik a nyakörv megfelelő használata - fontos, hogy az utasításokkal egyidejűleg érkezzen a korrekció.

 

 • A kutya alap engedelmessége – az egyes alap utasítások teljesítése, mint például "lábhoz, ül, fekszik, hozzám". A kutya engedelmességét kiképző nyakörv segítségével hatékonyan támogathatja.
 • Megszökés, kiszaladás az úttestre vagy más állat után – amennyiben az Ön kutyája is gyakran meglóg a kertből, szeret a szomszéd kutyája vagy más vadállat után szaladni, ebben az esetben az elektromos kiképző nyakörv lesz az ideális megoldás. A készülékek hatótávolsága akár több kilométer is lehet, így folyamatosan felügyelet tarthatja a kutyát. Ha a kutya nem teljesíti a parancsot, használjon magasabb erejű korrekciót, mivel hasonló vészhelyzetekben, a megemelkedett adrenalinszintnek köszönhetően a kutya érzékküszöbe is megnövekszik.
 • Helytelen viselkedés és nem kívánt ugatás – az elektromos nyakörvek segítenek leszoktatni a kutyát a helytelen viselkedésről (ugrálás, szemetesben való turkálás, ételmaradékok felfalása, stb.), valamint a nem kívánt, zavaró ugatásról.

 


Kapcsolódó termékek

Elektrický obojek Petrainer PET998DR
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DR elektromos kiképző nyakörv

Elektrický obojek Petrainer PET998DB
Változatok (1)
1 kutyának - megvilágított

Petrainer PET998DB elektromos kiképző nyakörv

Kedvezmény -15%
Canicom 1500 PRO elektromos kiképző nyakörv
Változatok (2)
1 kutyának 2 kutyának

Canicom 1500 PRO elektromos kiképző nyakörv

Raktáron
130 740 Ft
111 130 Ft

Összehasonlítás