Elektromos kiképző nyakörv - mi alapján válasszunk

Nem az Ön elképzelései szerint zajlik a kutya képzése? Nem hallgat, nem reagál az utasításokra, parancsokra, elszalad és Ön úgy gondolja, hogy egy hatékony képzési segédeszközre lenne szüksége? Az elektromos nyakörvek támogatják és felgyorsítják a kutya képzését. A modern módszer sikeresen alkalmazható mind hagyományos, mind szakmai kutyaképzés során. Mi alapján kell kiválasztani a legmegfelelőbb elektromos kiképző nyakörvet és hogyan kell helyesen használni?

Elektromos kutyanyakörvek kis, közepes és nagytestű kutyák számára

A piacon megvásárolható elektromos nyakörvek többsége 5 és 50 kg közötti kutyák részére felel meg, ezért szinte az összes kutyagazdi megtalálja kutyája számára az ideális terméket. A megfelelő készülék kiválasztása elengedhetetlen részét képezi a sikeres képzésnek. A kutya mérete mellett fontos figyelembe venni a kutya temperamentumát, érzékenységét, a korrekciók típusát, a kiképzés célját és nem utolsó sorban a gyakorlóterepet.

 

 

 

A korrekciók fajtái és használatuk

Az elektromos nyakörvek kutyakiképző eszközök és az egyes korrekciók a kutya figyelmeztetésére és képzésére szolgának, nem pedig a kutya büntetésére. Hagyományos kiképző eszközökkel szemben, elektromos nyakörv használatával a kiképzés gyorsabbá és érthetőbbé válik és lehetővé teszi a képzést póráz használata nélkül, nagyobb távolságból is. A kutya idegrendszere kizárólag a gyors reagálást teszi lehetővé a nem kívánt viselkedésére, ezért kulcsfontosságú a gazdi gyors reakciója.

 

A kiképző nyakörvek korrekció szerinti felosztása

A kiképző nyakörveket számos paraméter alapján kategorizálhatjuk, például a korrekciók típusa szerint. A piacon az alábbi típusokkal találkozhatunk:

 • Elektromos nyakörvek – az elektromos nyakörvek elektrosztatikus impulzusokat használnak korrekcióként. A minőségi nyakörvek lehetővé teszik az impulzusok szintjének beállítását, mellyel figyelmeztetheti a kutyát a nem kívánt vagy helytelen viselkedésére. Az elektromos nyakörvek biztonságosak, könnyen kezelhetők és a legtöbb esetben további korrekciótípus lehetőségét is kínáljál (hangjelzés, rezgés, stb.).
 • Vibrációs / Rezgő nyakörvek – a vibrációs kiképző nyakörvek rezgéseket használnak, melyek kellemetlenek a kutyának, azonban nem okoznak fájdalmat. A vezető nyakörv gyártók termékei rendszerint akár 100 szinten állítható rezgéskorrekcióval lettek ellátva, ezért nagyon pontosan beállíthatók a kutya érzékenységeinek és a gazdi igényeinek megfelelően. Az elektromos nyakörvekhez hasonlóan, általában a rezgő nyakörvek is rendelkeznek további korrekció lehetőségével (elektrosztatikus impulzus, hangjelzés, stb.).
 • Hangjelzéses nyakörvek – képzés során, általában az összes nyakörv hangjelzést használ első korrekcióként. Ezt követi a rezgés, majd az elektrosztatikus impulzus. A hangjelzéses nyakörvek további figyelmeztető korrekcióval is rendelkeznek, mely általában rezgés vagy elektrosztatikus impulzus.
 • Ultrahangos nyakörvek – az ilyen típusú nyakörv ultrahang használatával figyelmezteti a kutyát a nem kívánt és helytelen viselkedésére, mely kellemetlen a kutya számára (úgynevezett negatív jel).
 • Spray nyakörvek – a kiképző nyakörv úgynevezett spray-t használ a kutya figyelmeztetéséhez, melyet közvetlen az orra alá permetez. Egyes esetekben sokkal hatékonyabb, mint az elektrosztatikus vagy rezgés korrekció és kíméletesebb a kutya számára is.

 

 

Elektromos kiképző nyakörvek és a kutya képzése

A legtöbb kiképző nyakörv 2 vagy 3 típusú figyelmeztetést használ. Az első a hangjelzés, a második a rezgés és a harmadik az elektrosztatikus impulzus. De kínálatunk impulzussal nem rendelkező nyakörveket is tartalmaz, például spray vagy ultrahangos. Az egyes korrekciókat mindig ugyanolyan módon használja, hogy a kutya megszokja. Válasszon külön jelet figyelmeztetésként és dicséretként is.

 

1. Lépés: A megfelelő erősség beállítása

A kutyát fokozatosan ismertesse meg a kiképző nyakörvvel. Az első lépés a megfelelő jel/korrekció kiválasztása és beállítása. Olyan szintet kell beállítani, melyre a kutya reagál - például felfigyel Önre vagy megszakítja tevékenységét. Fontos azonban, hogy ne mutassa ki fájdalom jelit (nyüszítés). Kövesse figyelemmel a kutya tevékenységét és a korrekció erejét fokozatosan növelje a leggyengébbtől kiindulva. A korrekciók megfelelő ereje függ a kutya méretétől, temperamentumától és érzékenységétől.

 

2. Lépés: Parancs és jel (korrekció)

A figyelmeztetéseket mindig konkrét, tisztán kimondott utasítással együttesen használjuk (például nem szabad, ül, lábhoz, fúj, stb.). A kutyát megszólítjuk, utasítást adunk és hangjelzéssel figyelmeztetjük. Amennyiben nem teljesíti a parancsot, ismét utasítást adunk és rezgés, esetlegesen impulzus korrekcióval figyelmeztetjük. A nem teljesített utasítást követően, megközelítőleg fél másodpercen belül kell érkeznie a korrekciónak, tehát azonnal. Az egyes utasítások és korrekciók közötti kapcsolatot a kutya rövid időn belül kitapasztalja és elegendő lesz az első korrekció, tehát hangjelzés használata.

Ha a kutya követi az utasításokat, fontos azonnal megdicsérni vagy finomsággal jutalmazni.

 

 

 

 

 

Elektromos nyakörv márkák

 

A megfelelő készülék kiválasztásakor fontos figyelembe venni a készülék minőségét. Vásároljon hivatalos márkakereskedőktől, hogy elkerülje hamis utánzatok megvásárlását.

 

 • Aetertek elektromos nyakörvek –  3 típusú korrekció lehetőségét kínálják (hangjelzés, rezgés, elektrosztatikus impulzus), a készülékek kezelése egyszerű és korrekciók szintje megközelítőleg 1-10 között állítható. Az Aetertek nyakörvek rendkívül tartósak és kiválóan alkalmasak extrém terepekre is. 
 • SportDog elektromos nyakörvek – az amerikai márkájú SportDog nyakörvek csúcsminőségű technológiával lettek ellátva és árban is elérhetők. Kiváló vízálló tulajdonsággal rendelkeznek. A SportDog nyakörvek esetében egyenletlen terepen sem csökken a jelerősség.
 • Petrainer elektromos nyakörvek – az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb márkájú nyakörvek, melyek legfőbb tulajdonsága, hogy az impulzusok ereje széles skálán állítható (0 - 100), kezelésük egyszerű és 3 típusú korrekcióval lettek ellátva. A piacon a legsokoldalúbb készülék, mely alkalmas az összes méretű és temperamentumú kutyák számára.
 • PetSafe elektromos nyakörvek – A PetSafe márka szintén nagy felhasználói népszerűségnek örvend, mely 3 típusú korrekció lehetőségét kínálja.
 • Canicom elektromos nyakörv – francia márkájú készülék, mely kiképző nyakörvek széles választékát kínálja. Választhat rövidebb vagy hosszabb hatótávolságú nyakörvek közül, melyek általában 3 korrekció típussal rendelkeznek. Továbbá a kínálat spray vagy Booster funkcióval felszerelt nyakörveket is tartalmaz. A Booster funkció fontos kiegészítő pl. vészhelyzetekben, melynek használatával az impulzusszint ugrásszerűen megnövelhető.
 • Az alábbi márkák megfelelnek a szakemberek magas elvárásainak: Dogtra, Martin System, Garmin vagy E-Collar
 • Vadászathoz az alábbi márkák bizonyultak a legmegbízhatóbbnak: D.T. Systems, Garmin vagy Dogtra.

 

 

 

 

Mi alapján válasszuk ki a megfelelő kiképző nyakörvet?

 

Az elektromos nyakörvek típus vagy márka szerint különféle funkciók lehetőségét kínálják. Az egyes típusok eltérnek egymástól pl. a korrekciókban, hatótávolságban, impulzusok erejében vagy vízálló tulajdonságukban. Mielőtt megvásárolná a kiképző nyakörvet, fontos eldöntenie, mit vár el a készüléktől. Hétköznapi kiképzéshez fogja használni a kertben vagy a parkban? Professzionális kutyaképzéshez szeretne nyakörvet vásárolni, melynek a hatótávolsága néhány kilométer, vízálló tulajdonságokkal rendelkezik és egyszerre több kutya képzésére is képes?  

 • Elektromos nyakörv hatótávolsága – a piacon találhat 300 méteres, de akár több tíz kilométeres hatótávolsággal bíró kiképző nyakörvet is. Egyenletlen és extrémebb terepen való képzéshez alkalmasabbak a nagyobb hatótávolsággal bíró nyakörvek, mint például az erdőben vagy sziklás terepeken.
 • Korrekciók típusa – a nyakörvek leggyakrabban hangjelzés, rezgés és elektrosztatikus impulzus korrekciót használnak. Kapható azonban spray vagy ultrahang korrekcióval ellátott kiképző nyakörv is.
 • Vízállóság – amennyiben a kutyát extrém körülmények között tanítja, pl. esőben vagy vízben, ideális vízálló tulajdonságokkal rendelkező nyakörvet választani. A vízálló tulajdonságok esetében ügyeljen arra is, hogy egyes nyakörvek kizárólag esőben használhatók és vízben nem, továbbá némely termékek a víz alá is meríthetők.
 • Kutyák száma – az egyes elektromos kiképző nyakörvek egyszerre több kutya képzésére is alkalmasak. Elegendő további vevőkészülék megvásárlása és 1 adókészüléken keresztül képezhető két vagy akár több kutya is.
 • Tápegység és újratöltés – vegye fontolóra azt a tényt is, hogy újratölthető tápegységgel ellátott készüléket szeretne vagy inkább a hagyományos elemekre működő eszközöket helyezi előtérbe. Amennyiben hosszútávon, rendszeresen használja a nyakörvet, ideális az újratölthető tápegységgel ellátott készülék.

 

 

 

Hogyan működik és miben segít az elektromos kutyakiképző nyakörv?

Minden kutya más-más temperamentumú és a sikeres képzéshez következetesség, türelem és egyértelmű utasítások szükségesek. Az elektromos kiképző nyakörv hangsúlyt fektet az utasításokra, ezáltal megkönnyíti a kutya tanulását. A gyakorlatban javítja az egyes parancsok és utasítások megértését, valamint segít a kutya nem kívánt vagy nem megfelelő viselkedésének leszoktatásában. Kulcsfontosságú szerepet játszik a nyakörv megfelelő használata - fontos, hogy az utasításokkal egyidejűleg érkezzen a korrekció.

 

 • A kutya alap engedelmessége – az egyes alap utasítások teljesítése, mint például "lábhoz, ül, fekszik, hozzám". A kutya engedelmességét kiképző nyakörv segítségével hatékonyan támogathatja.
 • Megszökés, kiszaladás az úttestre vagy más állat után – amennyiben az Ön kutyája is gyakran meglóg a kertből, szeret a szomszéd kutyája vagy más vadállat után szaladni, ebben az esetben az elektromos kiképző nyakörv lesz az ideális megoldás. A készülékek hatótávolsága akár több kilométer is lehet, így folyamatosan felügyelet tarthatja a kutyát. Ha a kutya nem teljesíti a parancsot, használjon magasabb erejű korrekciót, mivel hasonló vészhelyzetekben, a megemelkedett adrenalinszintnek köszönhetően a kutya érzékküszöbe is megnövekszik.
 • Helytelen viselkedés és nem kívánt ugatás – az elektromos nyakörvek segítenek leszoktatni a kutyát a helytelen viselkedésről (ugrálás, szemetesben való turkálás, ételmaradékok felfalása, stb.), valamint a nem kívánt, zavaró ugatásról.

 Kapcsolódó termékek

Aetertek AT-918C elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

46 075 Ft

Petrainer PET998DR elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

18 195 Ft

Petrainer PET916 elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

22 395 Ft

Petrainer PET998DB elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

23 795 Ft

Adókészülék Aetertek AT-216D   Raktáron

26 470 Ft

Canicom 5.201 elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

54 475 Ft

Aetertek AT-919C elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

65 680 Ft

Reedog MX-1200 Sport elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

76 880 Ft

Canicom 1500 PRO elektromos kiképző nyakörv   Raktáron

118 895 Ft

Aetertek AT-211D Mini elektromos kiképző nyakörv

43 275 Ft