Hívjon minket (Hé-Pé 8-16:30)

Elektromos kutyakiképző nyakörv - Mítoszok és tények!

Két esemény inspirált, hogy megírjam ezt a cikket. A barátnőm egy este azt mondta nekem: "Nem hagyom jóvá, de meggyőzhetsz az ellenkezőjéről." Aznap este nem jártam sikerrel, de kb. másfél hónapja nem tudom ezt a gondolatot kiverni a fejemből. A második, Fialová kisasszony oldalának "lájkolása", a zsiráf vadász, ahol rengeteg negatív vélemény gyűlt össze a hozzászólások között, de nem volt köztük egy logikus érv sem azzal kapcsolatban, hogy mi a helytelen a cselekedetén (halott zsiráffal való fotó valaki számára gusztustalan lehet, de ez nem az, amiért elítélik). De már gyűlnek a pozitív megjegyzések is és az emberek mellé álltak. Ezért én is úgy döntöttem, hogy itt az ideje ellenállni azoknak akik elítélik elektromos kiképző nyakörv használatát.

Az én Bellám, Beagle x Shar pei keverék, kora 2 év :)

Ön nem bünteti a kutyát?

Véleményem szerint szinte minden kutyatenyésztő tanítja engedelmességre a kutyát. A legtöbbjük jutalmat és fizikai büntetést használ a képzés során. Ez azonban még senkit nem gondolkodtatott el. Mi a furcsa azon, hogy a kutya kap egyet a hátsójára, ha helytelenül viselkedik? Semmi. Tehát milyen változás lépett fel az elektromos nyakörvek piacra lépésének és használatának pillanatától? A kutyatulajdonosokat két táborra osztotta. Van aki elítéli, a másik csoport viszont jóvá hagyja használatukat. Ennek aránya a világ minden táján azonos, 50:50 %.

Leginkább azok az okok érdekeltek, melyek buzdítják az ellenzéket. Keresgettem az interneten és gyűjtöttem az ügyfelek kérdéseit és véleményeit. Továbbra is nagy szerepet játszik a biztonságtól való félelem és a félelem a felelőtlen, meggondolatlan használattól.

Használt valaki elektromos nyakörvet a kutya kínzásához?

Nem, a legtöbb esetben saját kezüket vagy más eszközt használnak hasonló cselekedethez….

Vesztette már kutya életét vagy okozott nagyobb sérülést a kutyán elektromos nyakörv?

Nem, hogyan tudna bárkinek is ártani egy 3 Voltos elem….

Okozhat sérülést a nyakörv helytelen használata?

Valószínűleg igen. Éppúgy, mint a túlzott büntetés. Egyszerűen fogalmazva, ha túlzottan büntetjük a kutyát, akkor stressznek tesszük ki, ami például a hasnyálmirigy működésének romlásához vezethet.

 

Bella kombinált GPS és kiképző nyakörvvel (Sportdog TEK 2.0)

Elektromos nyakörv használata tapasztalatlan felhasználó által a kutya kínzásához vezethet. Az emberek rosszul használják, stb.

Ez az állítás azon az elgondoláson alapul, hogy az elektromos nyakörv valamilyen módon fájdalmat okoz és árt. Igen, fáj. De a "kéz-büntetés" is fáj. Ha rossz időben bünteti a kutyát, akkor mindkét módszer kínzás. De én azt gondolom, hogy elektromos nyakörv használatával ez megelőzhető. Az egyetlen ellenérvet egy kutyapszichológusnál találtam - reflexív (az az idő, ami alatt a kutya feldolgozza, hogy parancsot adott neki). Ez hülyeség. Ezt figyeltem a felhasználóknál és senki sem ad impulzust 1 másodpercen belül, miután a kutya nem engedelmeskedett. Még azok sem, akik nem használják a figyelmeztetést, nem nyomják meg a gombot 3 másodperc alatt.

Éppen ellenkezőleg, én magam is rájöttem a képzés során, hogy ez az érv nagyon könnyen fordítható a kiképző nyakörvek oldalára. Az ok egyszerű, és bárki, akinek kutyája van, előbb vagy utóbb átéli: A kutya nem engedelmeskedik - elfut, nem tudja visszahívni - rövidebb vagy hosszabb idő elteltével visszajön. És most mi lesz, megüti a kutyát, mert nem hallgatott tíz perccel ezelőtt? A kutya tudja, hogy helytelenül viselkedett, de ha akkor bünteti meg, amikor visszaérkezik, összeköti ezt a büntetést a visszaérkezéssel. Nem pedig az elrohanással. Személy szerint hasonló helyzetekben nem büntetem a kutyát, ugyanis nincs sok értelme. Valaki bünteti, aztán csodálkozik, hogy a kutya fél órán át rejtőzködik az autó alatt.

Azonban ha a kezemben távvezérlőt tartok és a kutya nyakán vevőkészülék van, a kommunikáció azonnali. Kiadom az utasítást és ha a kutya nem hallgat (használhatok figyelmeztetést), impulzust küldök, mely kellemetlen, de nem fájdalmas és azonnal megérti, hogy valamit helytelenül csinál. Csak abban az esetben használok erősebb impulzust, ha a kutya nem reagál a gyengébb impulzusra.

 

Impulzus… nem fogok áramot engedni a kutyába…

Ahogyan már korábban is említettem, a készülékek 3 - 9 Voltos elemre működnek. Nem vagyok villanyszerelő és nem tudom pontosan elmagyarázni, hogy mi zajlik le az impulzus során (úgy gondolom, hogy ez egy nagyfeszültségű alacsony áramú transzformátor), de rengeteg eszköz került már a kezembe és mindegyiket és önként vagy akaratlanul teszteltük őket. Gyenge vagy erősebb intenzitással. A gyengébbek pl. egy hajszálvékony gombostűvel való megszúrására emlékeztetnek (nem a bőr átszúrására).

Használata megváltoztathatja a kutya természetét

Ez ismét rajtad múlik. Ha helytelenül viselkedik a kutyához, akkor valószínűleg kiegyensúlyozott egyént nem farag belőle. Az elektromos nyakörv sajnos eszközként is szolgálhat.

Az elektromos nyakörvek esetében mindez sokkal jobban észrevehető, mint más esetben (pl. ha eszeveszetten bottal üti a kutyát).

Erre a magyarázat a kutyák asszociatív memóriájában lehet, mely legfejlettebb a hallásra és szaglásra. A nyakörvek hangot adnak ki - vagy sípolás figyelmeztetés formájában, de impulzus során is bezümmög. Tehát, ha a kutyát túlságosan bünteti (szándékosan, ok nélkül, vagy helytelenül), akkor hasonló hangokra félénken fog reagálni (szerencsére sok hasonló hang nem létezik).

Az az érv, amelyet ellentétben nem fogadok el, hogy természetellenes a kutyának, nincs kapcsolata veled, stb. Nem hiszem, mert a kutyánk világunkban szinte minden természetellenes és ennek ellenére sincs ezzel problémája.

Sokkal közelebb áll a második lehetőség, ahol a kutya az impulzus nem képes semmivel összefüggésbe hozni. A viselkedése a nyakörv felhelyezését követően megváltozik, mert fél - ez pontosan az indokolatlan büntetés. Nincs értelme ismét azt emlegetni, hogy ugyanolyan rémült lesz ha egy botot lát. Vagy bármi mástól, ami indokolatlanul fájdalmat okozhat neki. Az egyetlen különbség, hogy elektromos nyakörv esetében nem veled hozza összefüggésbe a büntetést.

 

Tehát nem a kutya természetének  megváltozásáról van szó, hanem félelem valamitől, mely fájdalmat okozott.

Én magam is használok elektromos nyakörvet, bár ritkán, mert Bellának nincs szüksége rá, de hatékonyan néhány probléma kiküszöbölésében (szereti a székletet és a lakótelepen megtalálja az összes beszennyezett zsebkendőt). De soha nem történt meg velem, hogy Bella megtagadta volna a nyakörv használatát vagy a viselkedése valahogyan megváltozott volna. Kivéve, hogy sokkal engedelmesebb, ha megérzi, hogy kezd elfogyni a türelmem és impulzust kaphat. És meg kell említenem, hogy nem vagyok profi kutyakiképző és Bella az első kutyám. Ha okosan használod az elektromos kiképző nyakörvet, nem követhetsz el hibát. Vagy teljesen elegendő, hogy szereted a kutyádat, ezért logikusan nem fogsz akarni ártani vagy fájdalmat okozni neki.

Tehát amikor megjegyzéseket olvasok ebben a stílusban: „Láttam egy kutyát aki elektromos nyakörvet viselt és a gazdája megállás nélkül adagolta a kutyába az impulzusokat, aki teljesen magán kívül volt" - rosszul vagyok az ilyen emberektől. Ahelyett, hogy elítélnénk az efféle hozzáállást és a hasonlóan viselkedő kutyagazdákat, ahelyett, hogy kilépnénk a komfort zónánkból és nyakon kapnánk az ilyen embereket, inkább az internetes weboldalakon terjesztjük a véleményeket és hozzászólásokat, hogy az elektromos nyakörvek használata helytelen és csupán kutyakínzás. Szomorú!

 

Ne neveljen kutyát, ha ehhez nincs türelme (vagy szerezzen be elektromos nyakörvet a problémás helyzetek kezelésére)

"Intelligensebb" reakciót talán nem is találtam. Persze, rátalálhatunk felelőtlen emberek eseteire, de úgy gondolom, hogy kivételek. Napi rendszerességgel folytatok beszélgetést több tucat emberrel, akik nap mint nap problémákat oldanak meg. A hívások leggyakrabban így kezdődnek:

Van egy kutyám menhelyről – na és mi lenne ha felépítenénk néhány menhelyet és hagynánk a kutyákat a ketrecekben elpusztulni. A tyúkok és tehenek esetében senkinek sem jelent problémát. Megment egy kutyát, mert valaki már előtted lemondott róla és végül ismeretlen okosokat kell hallgatnia arról, nem képes megnevelni a kutyát. Ha ebben van a probléma, a klasszikus módszerekre már túl késő van.

A kutyám folyamatosan vadállat után rohan – ez alapvető ösztön. Mint az étel vagy a párzás. Némelyiküknél erősebb, néhányuknál gyengébb. Ezzel még a legszenvedélyesebb véleményíró sem tud megküzdeni.

A kutyám szökik a kertből – többnyire ösztönös motívum, szuka van a faluban vagy a kert alatt egy őz rohant el

A kutyám ugat a házban, ha egyedül marad – azt hiszem, ez a legszomorúbb eset, a kutya ugat, mert attól tart, hogy a gazdija nem tér vissza. Sajnos ezt sem tudjuk előre kiszámítani, könnyen alábecsülhetjük és különösen, minden kutya más és néha nem kell, hogy a tulajdonos hibája legyen. Azonban még mindig jobb ugatásgátló nyakörv, mint egy kutyamenhely. Ott ugatni ugathat, de a gazdi valószínűleg soha nem tér vissza.

De szinte mindenki azt kérdezi, biztonságos? Semmi sem történhet vele? Mindenki félti házi kedvencét. Mindenki jóhiszeműen vásárolt egy kutyát. Ezért úgy vélem, hogy ügyfeleink 99,9% -a és az elektromos nyakörvek felhasználói megfontoltan használják.

Ezért én támogatom az elektromos kiképző nyakörvek használatát ezekben a problémás helyzetekben is és büszke vagyok arra, hogy segítek hasonló készülékek terjesztésében. Nem közvetlenül támogatjuk a menhelyeket és közvetlenül segítünk a temperamentumosabb kutyák gazdáinak, szomszédjaiknak és nekünk köszönhetően nyugodtabban is alszanak. Ami a legfontosabb, segítünk a kutyákat biztonságban tartani, biztosítjuk számukra a boldog életet.

Létezik más lehetőség is a probléma megoldására

Az ügyfelek és vásárlók nagy része szinte már minden módszert kipróbált és elektromos kiképző nyakörvet a problémás kutya számára szerezte be. Igen, a legtöbb esetben ez így van. Azonban az elektromos nyakörveket vadászkutyák kiképzéséhez tervezték - pl. pont a már említett azonnali kommunikáció lehetősége miatt.

A szakemberek szerint…

Sok tapasztalt kynológus van a világon, akik véleménye meglehetősen különbözik. Van aki támogatja, mások viszont ellenzik elektromos nyakörvek használatát. Most abban versengenek, hogy hány évtizede képeznek kutyákat és milyen tanulmányokat írtak vagy olvastak. Én nem olvastam hasonló tanulmányi anyagot. Továbbá tapasztalt kynológus sem vagyok, aki 3 évtizede gyakorol a kutyákkal. De körülbelül 10 000 elektromos nyakörvet adtam már el. Számos ügyféltől visszajelzést kaptunk. Sohasem tapasztaltam problémát a kutya egészségi állapotának vagy pszichikájának romlásával kapcsolatban. Aztán elolvastam egy cikket az elektromos nyakörvekről, ahol a szerző megemlíti, hogy "Tapasztalt kynológusok kárt tettek a kutya egészségi állapotában elektromos nyakörv használata nélkül". Ezzel azt próbálják elmondani, hogy ha egy kutya stresszes állapotban van, befolyásolhatja a hasnyálmirigy működését. De ezzel csak megerősítik a véleményemet, téves az állítás, hogy az elektromos kiképző nyakörvek használata helytelen. Maguk az emberek rosszak.

Egyébként, a legtöbb ilyen szakemberek támogatják saját módszereiket. Az ezzel kapcsolatos könyvek és módszerek nem kerülnek önmaguktól eladásra. Tehát az ő véleményük szinten befolyásolt, az enyémhez hasonlóan (elektromos nyakörv értékesítő). Itt már csak azt tudom hozzátenni, hogy rengeteg módszer létezik, másképp hatékonyak és csak rajtunk múlik, hogy melyik mellett döntünk.

Alapvető összefoglaló - az elektromos nyakörvek MELLETT és ELLEN!

Dióhéjban összefoglaltam, milyen pozitív dolgokat hozhat az elektromos nyakörvek használata.

Az elektromos nyakörv előnyei Ön és kutyája számára:

  • Azonnali kommunikáció a kutyával, a kutya azonnali visszajelzést kap a helytelen viselkedésről
  • Fokozottabb biztonság a kutya számára – nem szökik meg, nem gázolja el az autó, nem fal fel dolgokat, amit nem szabad, nem lövi le vadász
  • Fokozottabb biztonság a környezetre nézve – nem támad rá senkire, nem harap meg senkit
  • Szabadság a kutyának – otthon hagyhatja a pórázt, nem kell többé bezárnia a kertben az ólt
  • Kevesebb frusztráció mindkét oldalon a kiképzés problémás részeiben - a kutya nem fél hozzád jönni, nem kap verést

 

Miért és milyen esetekben nem javasolt elektromos nyakörv használata?

  • Figyelembe veszi olyan emberek tanácsát, akinek semmilyen tapasztalata sincs e téren
  • Pszichikai betegsége van és szeretné egóját a kutyán növelni

 

Befejezés

Amennyiben elektromos kiképző nyakörv megvásárlását tervezi, olvassa el a használati útmutatót, tekintsen meg néhány videót. Így nem ronthat el semmit.

A cikk forrása nem kitaláció, minden megtalálható a Google-on. Aki akar az talál és legalább megismerkedik a problematikával.